Duurzaam wonen I

Duurzaam wonen kan op heel veel manieren. Er zijn kleine praktische oplossingen en dure ingewikkelde technieken. Her en der hoor ik enthousiaste verhalen. In deze blogserie ‘Duurzaam wonen’ wil ik deze verhalen delen met mijn lezers.

Van Baudouin hoor ik dat hij een koude kast in zijn huis heeft gemaakt. In de binnenwand van een gangkast heeft hij een waterleidingmat ingewerkt. Voor het aanleggen van vloerverwarming zijn daar kant en klaar systemen voor verkrijgbaar. In dit geval zijn deze leidingenmatten niet aangesloten op het verwarmingssysteem. Nee, direct vanaf de watermeter loopt het koude water eerst door de leidingenmatten van de koude kast.

Zowel bij mijn grootouders als bij mijn ouders thuis was er een kelder onder het huis. De constante temperatuur van de kelder werd benut voor het bewaren van de houdbare producten. In de koude kast van Baudouin kan hij ook de houdbare producten bewaren. Met de kleine investering van de leidingenmatten en het voortdurende gebruik van leidingwater wordt er ook een constante lage temperatuur gemaakt.

Baudouin vertelt dat hij in zijn douche een omgekeerd effect bereikt. Het gebruikte douchewater loopt via de leidingenmat van de douchevloer naar buiten. Het warme water verwarmt de douchevloer voor de douchebeurt van zijn partner. Zo wordt de aanwezige warmte twee keer benut.

De woonkamer van Baudouin ligt op het zuiden. Met de aangebouwde serre wordt de warmte van het zonlicht vastgehouden. Zoals andersom de warmte van de huiskamer niet ingesloten wordt door de kou van buiten. Het zonlicht en de warmte ondersteund de warmte in de huiskamer. Waarbij het tegelijkertijd een mooie aanvulling is om zachte buitenplanten vorstvrij te laten overwinteren. Maar ook om beschut tegen de wind lekker van de zon te genieten.

Op deze 3 manieren kan in een bestaande woning een verduurzaming gerealiseerd worden.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

12 reacties op Duurzaam wonen I

 1. hermanstel65 zegt:

  Je moet er maar opkomen! Slim hoor.

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  ha die Rob
  de meneer heeft dat mooi gedaan

  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 3. Willem zegt:

  Best wel slim van die meneer. Hij heeft, vrij letterlijk, een koelkast gebouwd, die bovendien ook nog eens relatief gemakkelijk te vergroten of verkleinen is.
  En op zijn aangebouwde serre ben ik wel een beetje jaloers. Zou die ook wel willen hebben voor mijn kuipplanten. Tot nu toe heb ik vrouwlief nog niet weten te overtuigen van de noodzaak ervan. Maar zoals bij alles in dit leven; de aanhouder wint en je moet toekomstdromen houden en daarin moet leeftijd geen overheersende rol spelen.

  Geliked door 1 persoon

 4. picpholio zegt:

  Door het maken van slimme keuzes kan je leuke effecten bereiken.

  Geliked door 1 persoon

 5. Inspirerend verhaal!

  Geliked door 1 persoon

 6. Levensjutter zegt:

  Ha, wat een goed idee, die koudekast! Ik denk nu dat wij per toeval zoiets hebben in één van onze keukenkastjes, waar de binnenkomende waterleiding doorheen loopt. In dat kastje is het altijd koel, en ja: dit kastje gebruiken we dus ook om onze groenten een week lang goed te houden. Die serre… je weet dat dit nog een droom van ons is. ALS er een komt, zal het op het oosten zijn. Ik ben bang dat op het zuiden zoiets in de zomers veel te warm wordt… Inspirerend blog, dank je wel!

  Geliked door 1 persoon

 7. Bertie zegt:

  Slim bekeken! Er zijn veel dingen die je kunt benutten, als je er een huis voor hebt natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

 8. Spontanity zegt:

  Duurzaam.
  Wordt volgens mij uitgeroepen als het woord van de 21ste eeuw.

  Geliked door 1 persoon

 9. Herman zegt:

  Een hele slimme oplossing. Knap als je zoiets kunt bedenken.

  Geliked door 1 persoon

 10. Pingback: Duurzaam wonen II | Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.