Duurzaam in de steek gelaten

In mijn serie “Duurzaam wonen” geef ik voorbeelden. Voor deze serie heb ik een tiental totaal verschillende voorbeelden gevonden. Voorbeelden van woningen waar de Verduurzaming en Energietransitie al is toegepast. Met deze verhalenserie probeer ik mogelijkheden en kansen bekend te maken. Jammer genoeg is er ook een schaduwzijde. Bewoners/eigenaars weten vaak de benodigde informatie niet te vinden. Klimaat akkoorden, Klimaat Tafels hebben hier geen aandacht voor? Hoewel de rentevoet nu al weer langer erg laag is bestaat er natuurlijk de mogelijkheid voor een lening. Blijft dat dit niet voor alle huiseigenaren mogelijk is. Een goed en toegankelijk fonds voor verduurzaming is natuurlijk een mooie oplossing.

Maar ik wil het vooral hebben over de huurders en de grote verhuurders. De Nederlandse huurcomplexen hebben allemaal een overeenkomst. De woningisolatie is beroerd en/of ontbreekt volledig. Dat de Nederlandse Aardgasbel eindig is had men eerder kunnen bedenken. Dat stoken voor de buren en dieren rondom het huis onzinnig is leerde ik al van mijn moeder. Architecten, bouwers en verhuurders hebben hierin vooral fouten gemaakt. Maar de huurders zitten er mee. Huurders hebben geen keuze. Huurders hebben geen keuze van verwarmingssysteem, geen mogelijkheid om grondig te isoleren.

Schrijnend hierin is dat de huurders wel met steeds hogere energierekeningen te maken hebben. Waarbij ik het ook nog eens schandalig vind dat huurders die individueel of georganiseerd in groepen vooral tegen gewerkt worden. Woningcorporaties leunen vooral achterover. Verouderde slechte verwarmingssystemen in grotere complexen worden niet aangepakt, gerenoveerd en of vervangen door goede moderne verwarmingssystemen. Kleinere verbeteringen m.b.t. isolatie worden vooruit geschoven naar boekhoudkundige meerjarenplannen.

De overheid speelt hierin ook een kwalijke rol. Van een Mondiaal Klimaat Akkoord is er een Nationaal Programma RES gemaakt. In 30 regio’s wordt er aan een Regionale Energiestrategie gewerkt. Dat er hiermee ook wordt bepaald welke verwarming en welke energiekosten er voor de huurders komen wordt vooral vergeten.

Van bewoners/eigenaars hoor ik vooral dat zij wachten op lucratieve subsidies. Van huurders hoor ik vooral dat zij worden weg gewimpeld door grote verhuurders.

Netwerkbeheerders geven steeds duidelijker aan dat zij graag willen investeren in een adequaat goed en modern netwerk. Maar dat zij geen enkel idee hebben wat de overheid van hen verwacht …

Bij de energieleveranciers zie ik vooral grote starende ogen naar gigantische winstverwachtingen. De verkooppraatjes van de colporteurs van energieleveranciers vind ik persoonlijk ronduit schandalig en bedrieglijk.

Als positieve toevoeging wil ik geven dat er talloze mooie innovaties ontwikkeld worden in Nederland. Maar tegelijkertijd zie ik met angst en beven de energierekeningen van alle huurders voor de komende tijd tegemoet.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

14 reacties op Duurzaam in de steek gelaten

 1. Blewbird zegt:

  We hebben hier 60 jaar op een gasbubbel geleefd. In plaats van aan de toekomst denken hebben we de opbrengsten uitgegeven aan hypotheekrenteaftrek, kinderbijslag, toeslagen voor van alles en nog wat. Nu krijgen we de kous op de kop. Shit happens.

  Geliked door 1 persoon

 2. Spontanity zegt:

  Ik ben zo’n huurder, we kunnen geen kant op.

  Geliked door 1 persoon

 3. Suskeblogt zegt:

  Hier is ook al gesproken over de energiefacturen die veel mensen de armoede in zullen drijven. Waar gaan we naartoe ?

  Geliked door 1 persoon

 4. Matroos Beek zegt:

  🥺
  Bezorgde groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Karel zegt:

  toch niet gek dus , dat ik die ambtenaren en grote bedrijven welke handje klap doen met de poltiek niet mag 😦

  Geliked door 1 persoon

 6. picpholio zegt:

  Geen leuke toestanden…. wat erg !

  Geliked door 1 persoon

 7. Levensjutter zegt:

  Het is dieptriest Rob, en goed dat je dit hier ook aan de kaak stelt. Geen idee hoe dit ‘zit’ in Denemarken…

  Geliked door 1 persoon

 8. Het is stilaan echt om te janken. Ons land is echt aan alle kanten kapot. ;-(

  Geliked door 1 persoon

 9. meninggever zegt:

  Een vriendin van ons woont in een huurhuis in het oosten van het land. Daar wordt een totale renovatie doorgevoerd die haar 4 maanden uit huis hield, maar waarbij het hele huis wel is voorzien van isolatie, nieuwe keuken, ramen, deuren, een nieuw verwarmingssysteem met vloerverwarming en zelfs zonnecellen op het dak. De huur werd met 10 euro verhoogd per maand. Weer iemand anders die wij kennen in Haarlem kreeg een soortgelijke situatie voor zijn neus. Moest verhuizen naar een nieuw gerenoveerd huis in dezelfde buurt waar hij al 35 jaar lang woonde. Alles nieuw, maar wel een Gas-CV en nul zonnecellen. En een huurverhoging van 55 euro per maand. Voor veel koophuisbewoners/eigenaren is deze oefening onbetaalbaar. Ik wees er al eerder op. Nog meer lenen voor milieu/klimaat lijkt leuk, maar is het niet. Het moet ook betaald en terugverdiend….

  Like

 10. Rob Alberts zegt:

  De wijzen zitten dus in het Oosten. En in de Randstad wordt maar wat aangebroddeld ….
  PS: elke eerste van de maand beschrijf ik om 12.00 uur een voorbeeld van verduurzaming en energietransitie. Er staan nu 10 totaal verschillende blogposts over eigen initiatief van huurders/eigenaren, zeer oude en moderne, goedkope en dure voorbeelden in de wachtrij.
  Bezorgde groet,

  Like

 11. Herman zegt:

  Wij wonen in een jaren 80 huis, gebouwd als sociale huurwoning maar inmiddels omgevormd tot vrije sector woning. Wel eigendom gebleven van de woningcorporatie.
  Een aantal jaren geleden hebben ze wel prima dubbelglas aangebracht op alles wat een raam had. Qua isolatie heb ik eigenlijk geen idee. Vloerisolatie is er in ieder geval niet.
  Aangezien we een complex met allemaal platte daken hebben, dacht ik dat dit goed viel te combineren met zonnepanelen. Een andere bewoner heeft dit op eigen initiatief, met toestemming van de corporatie, zelf gedaan. Maar op mijn vraag naar de mogelijkheden kreeg ik als antwoord dat de woning niet geschikt is voor zonnepanelen. Pure onzin, want ze hebben toestemming gegeven voor een andere woning.
  IK vermoed eerder dat de corporatie onvoldoende middelen heeft om te investeren.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Er zijn diverse energie coöperaties die op grotere complexen de daken vol leggen met zonnepanelen. Ook in jouw omgeving zullen er coöperaties actief zijn. De verhuurder stelt dan het dak beschikbaar. De energie coöperatie bekostigd (vaak met crowdfunding) de zonnepanelen. De investeerders krijgen dan een gedeelte van of de energie of de opbrengst uitgekeerd. De verhuurder kan een vergoeding voor het dakgebruik ontvangen. Her en der in het land heb ik zo zonnepanelen bekostigd, maar ontvang ik ook een financiële vergoeding. Duurzame groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.