Opstaan

Voor een lesdag maakte ik jarenlang een ochtendsprint. In 15 minuten van wekker uitdrukken tot gewassen en aangekleed op de fiets. En met een beetje doortrappen in 15 minuten op school. Op school dronk ik dan mijn eerste koffie. Waarna ik mijn leslokaal schoonmaakte, opruimde en klaarmaakte voor mijn eerste lessen.

Nu merk ik dat het opstaan, krakend en piepend, heel wat meer tijd nodig heeft. En hoe meer ik daar aan toegeef hoe meer ik van de dag kan genieten. Met mijn verschillende vrijwilligerswerk ben ik bijna net zo druk als indertijd met mijn schoolwerk. Wel doe ik alles later en langzamer op een dag.

Hoe ik het indertijd voor elkaar kreeg om met 2 sprintjes een werkdag kon beginnen? Ik kan mij er nu niets meer bij voorstellen.

Op zondag heb ik al langer een vaste gewoonte. Voor 12 uur ben ik voor niemand bereikbaar! Luierend van bed, naar de keuken, de douche, mijn kledingkast, mijn tuin start ik mijn zondag heel langzaam op. De tegenstelling van een werkdag en de zondag was er jarenlang. De rustige zondag start is heel langzaam naar de werkdagen aan het verschuiven. Terwijl mijn vrijwilligers verplichtingen zich ook uitbreiden en groter worden.

Maar het langzame opstaan ervaar ik steeds meer als een weldaad!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

17 reacties op Opstaan

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  zo uit bed en aan het werk , was ook hier de normaalste zaak van de wereld
  moet er niet aan denken nu pppffftt
  maar op een dag als vandaag , dat ik met de trein weg ga , zet ik zelfs de wekker op een vroeg uur , kan ik heerlijk alles op m’n gemak doen van het ochtend ritueel 🙂

  ja dat is een mooi fietstochtje , kan jij vanaf de andere kant wel doen 🙂

  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel herkenbaar, dat eerste. Hier idem, ik was zelfs een klokvaste kakker. Was de eerste op het werk, als de collega’s druppelsgewijs toekwamen was de post verdeeld, stond de koffie te dampen, waren de eerste ‘dringende’ telefoontjes gepleegd.
  Vandaag gaat het er veel rustiger aan toe, gelukkig maar…

  Geliked door 1 persoon

 3. Tijdens mijn werkzame leven, vond ik het vreselijk om mij ‘s-morgens te moete haasten, dan was mijn hele dag verpest.

  Geliked door 1 persoon

 4. picpholio zegt:

  Ik kan het niet helpen maar sinds mijn pensioen sta ik nog steeds rond 06.00 u op. Ochtendstond heeft goud in de mond…. elke dag van de week !

  Geliked door 1 persoon

 5. Herman zegt:

  Wat had je vroeger een immens racetempo, Rob. Dat je dat hebt overleefd 🙂
  Ik deed het meestal toch wel wat rustiger met een boterhammetje en een krantje. En dan relaxed naar werk. Dat ritme heb ik toch een beetje aangehouden na mijn pensionering.

  Geliked door 1 persoon

 6. Matroos Beek zegt:

  Het opstaan is voor mij ook de grootste verschrikking bij het naar school gaan. Meestal ben ik vroeg wakker, maar net op die dagen dat ik werk, lukt het vaak niet. Helaas moet ik steeds een verre verplaatsing maken en moet ik meer dan een uur voor aankomst vertrekken. Vaak is er geen parkeerplaats te vinden. Openbaar vervoer is er niet. Met de fiets is best ver en het Belgische deel is gevaarlijk met de moordstrookjes waarop je moet fietsen. Moordstrookjes zijn super smalle fietspaden die eigenlijk op de rijweg liggen.
  Ontspannen groet, het is vakantie.

  Geliked door 2 people

 7. hermanstel65 zegt:

  Vroeger toen ik nog werkte had ik een vaste routine. Zeven uur op en kwart over acht op school. Nu is er geen dag hetzelfde. Als ik moet rijden voor het Rode Kruis sta ik om zes uur op. Maar op dagen zonder verplichtingen wordt het steeds vaker pas acht uur of zelfs half negen. Heerlijk. Geen stress.

  Geliked door 1 persoon

 8. Dit is allemaal heel herkenbaar!

  Geliked door 1 persoon

 9. Rebbeltje zegt:

  De meeste krijgen het drukker zo gauw ze niet meer werken…zo was het hier in ieder geval.
  Iedereen weet je te vinden 🙂

  Geliked door 1 persoon

 10. In mijn middelbare schooltijd bleef ik ’s ochtends steevast zo lang mogelijk liggen, omdat het ’s avonds met allerlei ditjes en datjes altijd (te) laat werd. Daarna moest ik vervolgens in een vast haast je rep je patroon op tijd op school zien te komen. Dat lukte niet altijd.
  Toen ik later aan het werk was, begon ik de dag iets rustiger en was ik altijd keurig op tijd aanwezig tijdens afspraken en vergaderingen.
  Tegenwoordig heb ik de tijd bijna helemaal aan mezelf en dat bevalt wel.

  Geliked door 1 persoon

 11. Bertie zegt:

  Je bent niet de enige, Rob, je hebt je prima weten aan te passen.
  Dat probeer ik ook maar uitslapen is een crime. Nooit gekund en het lukt nog steeds niet, ik doe dus zo langzaam mogelijk met krant en puzzeltje. 🙄

  Geliked door 1 persoon

 12. Carel zegt:

  heerlijk, hè, dat nieuwe ritme!

  Geliked door 1 persoon

 13. gewoonanneke zegt:

  Een blogje naar mijn hart, zo gaat het bij mij ook. Toen ik nog werkte moest er ook niets tegen zitten want had precies een ochtendplanning waarbij ik zo lang mogelijk in bed kon blijven liggen……Geniet maar heerlijk van deze rust, doe ik ook.

  Geliked door 1 persoon

 14. Willem zegt:

  Hier nog zo eentje. Mijn werkzame periode valt op te delen in de kantoorperiode en de zwerfperiode.
  In mijn kantoortijd had ik ook een vaste ochtendplanning; opstaan, fietskleren aan, brood in de tas, en onderwijl dronk ik ook nog een glas karnemelk. 18 km (3 kwartier tot 55 min) fietsen, douchen in de sportruimte (waar ook mijn schone kleren hingen) en rond halfnegen was ik frisgewassen op mijn werkplek. Dat ging zo totdat ik midden veertig was en vanuit de werkgever onderworpen werd aan een jaarlijkse keuring, die in de wandeling ‘de ouwelullenkeurig’ genoemd werd. De keuringsarts kreeg bijna een rolberoerte toen hij mijn ‘voorbereiding’ op de werkdag aanhoorde; pas met de lunch de eerste maaltijd van de dag gebruiken. Hij raadde mij zeer dringend aan om ’s morgens te ontbijten. In zoverre heeft hij zijn zin gekregen dat ik vanaf toen ’s morgens een kommetje magere yoghurt wegslikte.
  Tijdens mijn ‘zwerfperiode’ wist ik vaak pas kort tevoren waar ik de volgende dag zijn moest en vrijwel altijd om 7 uur ’s ochtends,- aannemers beleggen bij voorkeur een vergadering om 7 uur ’s ochtends-. Dat hield soms in tussen 4 en 5 opstaan, thee zetten (ik lust geen koffie) en het obligate kommetje yoghurt verorbert werd en enige uren in de auto.
  Als het een meerdaags project was zocht ik vaak en hotel of pension in de directe omgeving. Het merkwaardige was dat ze er dan niks van zeiden als je pas om 8 uur op de bouwplek aankwam, want in hotels kun je vaak niet voor 7 uur, vaak half acht, ontbijten. Het belangrijkste wat ik deed bij het ontbijt was mijn lunchpakket klaarmaken.
  Nu ik gepensioneerd ben wens ik niet gestoord te worden voor het middaguur, zodat ik op mijn gemak de krant lezen kan en ik heb er geen enkel moeite mee gehad om dat ontaard vroege opstaan af te leren.
  Het gezegde ‘De ochtendstond heeft goud in de mond’ is voor mij nooit een realiteit geweest en heb het ook nooit begrepen. Mijn ochtendhumeur is vrij standvastig dat pas een uur na het opstaan langzaam weg begint te vloeien.

  Geliked door 1 persoon

 15. elsjeveth zegt:

  Mijn racetempo is sinds vorige week ook aangepast. Van 36 uur volop aan t werk naar 0 uur. Krantje, ontbijten, zien wat de dag brengt. Alles op t gemakske op zijn Vlaams gezegd. Ik vreesde dat ik er moeite mee zou hebben. Dus niet. Bevalt me tot nog toe prima

  Geliked door 1 persoon

 16. Spontanity zegt:

  Hoe ouder ik word, gelukkig, hoe minder ik (oud)uit kan slapen.

  Geliked door 1 persoon

 17. meninggever zegt:

  Als ochtendmens ben ik snel monter en actief. De avonden daarentegen…….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.