Zorgplicht Monumentale Bomen

In 2009 heeft een werkgroep een advieslijst Monumentale Bomen aangeboden aan het Stadsdeelbestuur. Deze conceptlijst is door het bestuur overgenomen. De beschermde Monumentale Bomen zijn te herkennen aan een klein informatiebordje naast de bomen. In de conceptlijst stonden nog een aantal prachtige speciale oude bomen. Maar zoals dat op heel veel plekken gaat ook hier regeert het geld. Een klein stukje bestrating opschuiven of een gebouw een beetje draaien blijft dan achterwege.

Even terug werd een Moerbezieboom in Kelbergen gekandelaberd. Tegenover het Henriette Holst-Huis is tijdens bouwwerkzaamheden een Berk beschadigd. Beide bomen stonden op de beschermlijst van Monumentale Bomen in Amsterdam-ZuidOost. En sinds enige jaren zijn deze Monumentale Bomen toegevoegd aan de Amsterdamse lijst van Monumentale Bomen.

De werkgroep Monumentale Bomen in Amsterdam-ZuidOost is formeel nooit opgeheven. Sommige werkgroepleden zijn intussen jammer genoeg overleden. Andere werkgroepleden zijn gepensioneerd. Bij de afdeling Groen in Amsterdam-ZuidOost wordt nu vooral kennis ingekocht. En door bestuurlijke veranderingen worden diverse taken nu centraal aangestuurd. Groenmedewerkers en groenaannemers moeten nu vooral centraal aangestuurde regel- en wetgeving uitvoeren. Terwijl de Ambtenaren in Amsterdam-ZuidOost liever zelf werkzaamheden bedenken en uitvoeren.

Bij toeval ontmoet ik de leden van de Amsterdamse adviesgroep Monumentale Bomen. Het is mooi weer en we raken aan de praat. We staan bij een groepje kersenbomen. Met elkaar stellen we vast dat alle stammen maaischade hebben. Maar ook zeggen we tegen elkaar dat deze sierkersen in potentie een zeer bijzondere toekomst hebben. Leuke anekdote hierbij is dat de vrijwilligers van het Voedselbos Amsterdam-ZuidOost erop aangedrongen hebben dat deze Kersenbomen hier aangeplant zijn.

De mensen van de Stedelijke adviesgroep Monumentale Bomen geven ook aan dat er heldere richtlijnen bestaan voor het in stand houden van de bomen die op de lijst Amsterdamse Monumentale bomen staan. In hun ronde langs de bomen in Amsterdam-ZuidOost zien zij vooral dat deze richtlijnen niet opgevolgd worden! Waarop ik de opmerking maak dat bij het vast stellen van de lijst het geld regeerde. En dat de groenaannemers in Amsterdam-ZuidOost vooral vrij spel krijgen.

Ja, heel soms hoor ik gefluister over 1 ambtenaar die wel hart voor bomen, groen en de natuur heeft. Maar het spreekwoord zegt: “Aan de vruchten kent men de boom.” Aan iemands daden weet hoe je hoe iemand is.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Zorgplicht Monumentale Bomen

  1. Weer zoiets waar Vlaanderen iets zou kunnen van leren.

    Geliked door 1 persoon

  2. Karel zegt:

    als een boom niet ziek is , simpelweg staan laten . uit

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.