Op Historiek.net staat een interessante boekbespreking. Nederland heeft in de loop der tijden al meerdere energietransities ondergaan. Hout, veen, moerasgas, kolen en aardgas hebben achtereenvolgens vele huishoudens war gehouden. Zoals ook weer vele ondernemers met de handel en verkoop van deze brandstoffen hun geld verdienden. Maar ook veel, heel veel arbeiders zijn hier altijd bij betrokken geweest. De verschuiving van de ene brandstof naar de andere brandstof, de energietransitie heeft hierdoor ook voor heel veel emoties gezorgd.
Voor- en tegenstanders van de oude of de nieuwe warmtebron hebben dan ook verschillende argumenten gebruikt. Het boek “Van kolen naar aardgas – De Nederlandse aardgastransitie” beschrijft 1 van de energietransities uit de Nederlandse Geschiedenis. Maar de lezers van dit boek zullen wellicht vele overeenkomsten ontdekken met de huidige situatie. Een groot verschil zie ik wel met de huidige energietransitie. Nu hebben we meerdere alternatieven tot onze beschikking. Het scala aan energiebronnen is nu groter. Al zullen de meeste mensen in eerste instantie vooral kiezen voor bezuinigen en dus isoleren. Zoals ik ook verwacht dat de warmtebronnen in huis meer divers zullen worden. De mogelijkheden aan energie, energietransport en energieverbruik zijn door voortdurend innoveren groter geworden.
De mogelijkheden voor warmtecomfort in de woningen is hierdoor ook steeds groter.
Dit is een interessant artikel op een website die vol staat met lezenswaardige artikelen. Beslist de moeite waard om eens af en toe op de site van Historiek te grasduinen.
LikeGeliked door 1 persoon
ik heb nooit begrepen waarom o.a in de Beemster , het zelf opvangen en gebruiken van het gas via een grote tank in de sloot niet meer mocht , of was het dat het geleverde aardgas toen goedkoper was ?
LikeLike
Historiek, altijd interessante berichte. Dit ga ik straks ook lezen.
LikeGeliked door 1 persoon
Boeiende materie. Zelf zit ik net in een serie logjes over de laatste dagen van de vervening, en dus de turfwinning, in onze omgeving.
LikeGeliked door 1 persoon
Het was vroeger simpel. Kolen, wie het zich kon veroorloven gas, sommigen van de soort die uit tanks kwam. Individueel was ondenkbaar in stedelijke omgeving, eenvoudiger in een boerderij op het platteland. Daar stookte je ook op hout. In Duitsland briketten bruinkool. In de jaren zestig die geweldige overgang naar aardgas. Het huis werd een keer echt lekker warm en na een tijdje volgde de CV als ultieme warmtebron. In D stookt men nog steeds buiten de steden op olie en steenkool/bruinkool, elders wordt aardgas ingevoerd als ultieme schone brandstof. Alleen in het groengekke Nederland menen we dat slechts zon en wind de unieke warmtebronnen zijn voor nu en in de toekomst. We gooien miljarden-investeringen aan aardgasleidingen en apparatuur weg, want ‘het milieu’. Terwijl over die uitstoot van elders niet wordt gepraat. De communisten kozen ooit voor kernenergie. Warmte en licht kwamen uit atoomcentrales van de Sovjet-soort. Aan warmte geen gebrek, men stookte met de deuren en ramen open, de Staat regelde dat de arbeiders het altijd goed hadden(..). Voor de buitenwacht was er bruinkool. Lekker milieuvriendelijk. En dat is in veel landen nog zo. Maar gelukkig schakelt Nederland om. Naar een onbetaalbare alternatieve energiesoort. Waarmee de wereld is gered. De verpaupering die het gevolg zal zijn nemen we op de koop toe. Want zo werkt het neo-communisme…
LikeLike
Jouw reactie is voorspelbaar!
Dat mijn energielasten gereduceerd zijn tot €0,00/maand maakt mij een voorstander van innovaties in de huidige energietransitie.
Dat wens ik jou en anderen ook toe.
Warme groet,
LikeLike
Gaat zelden in op argumenten. Bekend linkse reflex…..
LikeLike
Misschien kun je alsnog het boek lezen? Je zult versteld staan van de inhoud.
Natuurlijk mag je mij en de boekschrijver en de uitgeverij en de website Historiek voor Links, communisten en stalinisten uitmaken.
Vriendelijke groet,
LikeLike