Een model voor de energietransitie van nu?

Op Historiek.net staat een interessante boekbespreking. Nederland heeft in de loop der tijden al meerdere energietransities ondergaan. Hout, veen, moerasgas, kolen en aardgas hebben achtereenvolgens vele huishoudens war gehouden. Zoals ook weer vele ondernemers met de handel en verkoop van deze brandstoffen hun geld verdienden. Maar ook veel, heel veel arbeiders zijn hier altijd bij betrokken geweest. De verschuiving van de ene brandstof naar de andere brandstof, de energietransitie heeft hierdoor ook voor heel veel emoties gezorgd.

Voor- en tegenstanders van de oude of de nieuwe warmtebron hebben dan ook verschillende argumenten gebruikt. Het boek “Van kolen naar aardgas – De Nederlandse aardgastransitie” beschrijft 1 van de energietransities uit de Nederlandse Geschiedenis. Maar de lezers van dit boek zullen wellicht vele overeenkomsten ontdekken met de huidige situatie. Een groot verschil zie ik wel met de huidige energietransitie. Nu hebben we meerdere alternatieven tot onze beschikking. Het scala aan energiebronnen is nu groter. Al zullen de meeste mensen in eerste instantie vooral kiezen voor bezuinigen en dus isoleren. Zoals ik ook verwacht dat de warmtebronnen in huis meer divers zullen worden. De mogelijkheden aan energie, energietransport en energieverbruik zijn door voortdurend innoveren groter geworden.

De mogelijkheden voor warmtecomfort in de woningen is hierdoor ook steeds groter.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

8 reacties op Een model voor de energietransitie van nu?

  1. Dit is een interessant artikel op een website die vol staat met lezenswaardige artikelen. Beslist de moeite waard om eens af en toe op de site van Historiek te grasduinen.

    Geliked door 1 persoon

  2. Karel zegt:

    ik heb nooit begrepen waarom o.a in de Beemster , het zelf opvangen en gebruiken van het gas via een grote tank in de sloot niet meer mocht , of was het dat het geleverde aardgas toen goedkoper was ?

    Like

  3. Bertie zegt:

    Historiek, altijd interessante berichte. Dit ga ik straks ook lezen.

    Geliked door 1 persoon

  4. Boeiende materie. Zelf zit ik net in een serie logjes over de laatste dagen van de vervening, en dus de turfwinning, in onze omgeving.

    Geliked door 1 persoon

  5. meninggever zegt:

    Het was vroeger simpel. Kolen, wie het zich kon veroorloven gas, sommigen van de soort die uit tanks kwam. Individueel was ondenkbaar in stedelijke omgeving, eenvoudiger in een boerderij op het platteland. Daar stookte je ook op hout. In Duitsland briketten bruinkool. In de jaren zestig die geweldige overgang naar aardgas. Het huis werd een keer echt lekker warm en na een tijdje volgde de CV als ultieme warmtebron. In D stookt men nog steeds buiten de steden op olie en steenkool/bruinkool, elders wordt aardgas ingevoerd als ultieme schone brandstof. Alleen in het groengekke Nederland menen we dat slechts zon en wind de unieke warmtebronnen zijn voor nu en in de toekomst. We gooien miljarden-investeringen aan aardgasleidingen en apparatuur weg, want ‘het milieu’. Terwijl over die uitstoot van elders niet wordt gepraat. De communisten kozen ooit voor kernenergie. Warmte en licht kwamen uit atoomcentrales van de Sovjet-soort. Aan warmte geen gebrek, men stookte met de deuren en ramen open, de Staat regelde dat de arbeiders het altijd goed hadden(..). Voor de buitenwacht was er bruinkool. Lekker milieuvriendelijk. En dat is in veel landen nog zo. Maar gelukkig schakelt Nederland om. Naar een onbetaalbare alternatieve energiesoort. Waarmee de wereld is gered. De verpaupering die het gevolg zal zijn nemen we op de koop toe. Want zo werkt het neo-communisme…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.