Orchideeën in Kantershof

Aan de Kantershofstraat zijn een paar jaar terug enthousiaste bewoners begonnen met een Bloemenlint. Deze groep heeft zich aangesloten bij de praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost. Deze groep noemt zich ook wel vbazo. De twee leidsvrouwen van vbazo hebben intensief contact met de afdeling Groen van het stadsdeel. Het grootste voordeel hiervan is dat de alles vernietigende grasmaaiers eindelijk gestopt zijn. Een deel van de Bloemenlinters zijn uiteindelijk uitgebreid met een groep Moestuiniers. Samen met de vrijwilligers van vbazo zijn er inheemse kruiden ingezaaid en aangeplant. Zoals er ook inheemse besdragers en perenbomen zijn aangeplant.

Langs het fietspad bij de Kantershofstraat groeien en bloeien nu spontaan verschillende bijenorchissen. Langs de fietspaden richting de Bijlmerweide groeien nu spontaan de beschermde rietorchis. Niet meer maaien maakt dat de natuur zorgt dat er bijzondere en beschermde planten in Kantershof groeien en bloeien.

Natuurlijk is er ook een andere kant aan dit verhaal. Niet alle bewoners zijn geïnformeerd over deze ontwikkelingen. Er zijn stoeptegels en borden geplaatst met de tekst “Bewonerszelfbeheer”. Maar het hoe, wat en waarom is bij bewoners en bezoekers nog niet bekend. Het Greenteam van de BewonersBelangenVereniging, de praktijkgemeenschap vbazo en het stadsdeel kunnen hier nog een belangrijke rol in vervullen.

Angsten voor gevaarlijke en giftige planten en dieren zit bij veel mensen diep geworteld. Onbekendheid maakt onbemind. Op mijn blog schrijf ik geregeld over bijvoorbeeld de vele groene initiatieven en actieve vrijwilligers. Maar ook wordt ik wandelend door Kantershof regelmatig aangesproken. De angsten zitten diep. De onbekendheid is nog groter. En niet gemaaid, geknipt en/of gesnoeid roept vooral weerstand op.

Terwijl ik deze tekst schrijf zit ik al weer dagenlang in het lawaai van een buurman. Ondoordringbare schuttingen worden gemaakt en gebouwd. Tuinhuizen en schuren komen daar weer tegen aan te staan. Zoals het slijpen en zagen van tuintegels als maar aanhoudt. Tuinen worden in Kantershof steeds meer bebouwde, betegelde en ommuurde forten. In kleine hoekjes staan dan vaak de meest bizarre en exotische tuincentrum aankopen. Bij sommige zie ik zelfs plastic planten in potten staan naast het kunstgras …..

De tegenstelling van zelfbeheer van de grasstroken naast de fietspaden en de inrichting van de eigen tuinen laat verschillende inzichten en meningen over de buitenruimte zien. Zo’n zelfde verschil is er te zien bij diverse geveltuinen. Ik zie stukken van Kantershof met gezellige zitjes en de prachtigste bloeiende planten. Maar ik zie ook stukken waar het afval zich opstapelt.

Mag ik dan terug komen op de titel van deze blogpost: Orchideeën in Kantershof. Het zelfbeheer van enthousiaste K’hoffers maakt dat er inheemse Orchideeën in Kantershof groeien en bloeien. Jammer genoeg onbekend en dus ook onbemind ….

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

12 reacties op Orchideeën in Kantershof

  1. Een geweldig initiatief hoor, wat zal het een prachtig gezicht zijn.

    Geliked door 2 people

  2. picpholio zegt:

    Geweldig die wilde orchideeën langs het fietspad, hopelijk zullen ze er lang overleven en worden ze niet vernield…. In mijn ogen blijven ze best niet al te erg opgemerkt 🙂

    Geliked door 2 people

  3. KnutzEls zegt:

    Orchideën, voor de liefhebber een mooie opsteker, voor de onwetenden, nou die zien het niet en leren het waarschijnlijk ook niet.

    Geliked door 2 people

  4. Bertie zegt:

    Het is jammer maar veel mensen creëren een eigen paleisje, niet beseffend dat dat ook op een andere manier kan.
    Maar die angst begrijp ik niet. Bang voor de onbekende natuur maar wel vuilnis strooien en ratten aanlokken.Dat rijmt slecht.

    Geliked door 1 persoon

  5. Karel zegt:

    ha die Rob
    prachtig wat deze mensen daar allemaal doen
    kan je buurman en anderen een voorbeeld aannemen
    opvoeding en onderwijs , zij die dat hadden zijn niet bang voor deze mooie natuur
    Bertie zegt het ook goed , bang , maar wel vuil achterlaten

    bezorgde groet

    Geliked door 1 persoon

  6. Dat is toch prachtig en goed dat er niet meer of in ieder geval niet mee zoveel gemaaid wordt.
    Je wijk wordt steeds mooier, nou nog die buren rustig krijgen 😠

    Geliked door 1 persoon

  7. Jammer dat je er geen fotootje bij hebt geplaatst.

    Like

  8. Pingback: Blog over...orchideeën in Kantershof - 1104 en zo

  9. Spontanity zegt:

    Eigenlijk kan ik dit alleen maar aanmoedigen.
    Niet het afval en de ratten!

    Geliked door 1 persoon

  10. Sjoerd zegt:

    Ik ben net het weinige steen dat er nog was aan het weghalen en aan het vervangen door boomschors. Mijn tuin is dan helemaal groen…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.