Eerlijk waar …

Rondom de sierteelt- en landbouw en tuinbouwgebieden in Nederland is het grondwater chemisch vervuild De waterleidingsbedrijven geven alom aan dat er nauwelijks tot geen gezond drinkwater uit het grondwater te maken is. Extra investeringen zijn onbetaalbaar. Maar meestal blijken deze ook onvoldoende. Onderzoek geeft aan dat diverse chronische ziekten vooral bij agrarische families, hun werknemers en buren gediagnosticeerd worden. Ook het immuun worden en zijn voor essentiele antibiotica is een onoplosbaar probleem geworden bij werkers in de Nederlandse sierteelt en landbouw en tuinbouw. Residuen van geneesmiddelen uit de vleesindustrie verontreinigen het grondwater. Maar hebben ook een zeer negatieve invloed op de arbeidsomstandigheden in de veeteelt en vleesindustrie.

Onze sierteelt en landbouw en tuinbouwproducten zijn wereldwijd zeer gewild. De winsten gaan naar een zeer kleine beperkte groep ondernemers. Maar onze supermarkten liggen vol met producten van over de hele wereld. Vliegtuigen vervoeren producten van het ene werelddeel om in het andere werelddeel verwerkt en/of verpakt te worden. En uiteindelijk ligt het bij ons in de winkel voor een weggeefprijs. De woon- en werkomstandigheden elders zijn vergelijkbaar met die van de Europese arbeidsmigranten in de Nederlandse sierteelt of land- en tuinbouw en levensmiddelenindustrie. Elders in de wereld is er geen huurbescherming en/of ARBO voor de werknemers. Maar in Nederland hebben de grote ondernemers ook volledig vrij spel. Iedereen rondom deze sierteelt- en landbouw- en tuinbouwbedrijven weet wat er gaande is. Zoals ook de buren van de slecht betaalde en uitgebuite werknemers weten van de erbarmelijke huisvesting. Mondjedicht is alom het devies. Zoals ook de overheid onder de indruk van de gigantische lobby blijft wegkijken.

Wanneer de Nederlandse consumenten boodschappen doen telt vooral de te betalen prijs. De oorzaken/consequenties van die zeer lage prijs zijn te lezen in de krantenkoppen. Ik beschrijf er in deze blogpost een paar van.

Soms, heel soms wordt er door de politiek gesproken over deze onderwerpen. Er zijn zelfs mensen die de lucht- en bodemverontreiniging in en rondom de Nederlandse sierteelt- en landbouw en tuinbouwgebieden koppelen aan de Klimaatcrisis. Anderen wijzen vooral naar over de Nederlandse grenzen en vooral verder weg.

Soms krijg ik te horen dat ik leugens verkondig? Maar her en der zie ik ook jonge, nieuwe ondernemers die het anders willen. En ook in mijn omgeving zijn er steeds meer mensen die kiezen voor eerlijke waar!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

24 reacties op Eerlijk waar …

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  ja dat is helaas eerlijk waar 😦

  regenachtige groet

  Geliked door 3 people

 2. Het is triest om te moeten beamen dat onze westerse maatschappij er zo voor staat. Wie heeft ooit het woord ‘beschaving’ bedacht?

  Geliked door 3 people

 3. Volksgezondheid wordt in Nederland te vaak gezien als betreurenswaardige uitgaven waar je zo veel mogelijk op moet bezuinigen. De corona pandemie kan hier misschien voor wat realisme zorgen. Volksgezondheid en trouwens ook onderwijs zijn van groot belang voor een hoog ontwikkelde samenleving als de onze.

  Geliked door 3 people

 4. ArieL zegt:

  Als we het als soort niet redden, is dat eigenlijk ons verdiende loon. Maar als individu heb ik daar een andere kijk op. Ik probeer al op alle mogelijke manieren gezonder en eerlijker te leven. Dat valt nog niet mee helaas.

  Geliked door 2 people

 5. picpholio zegt:

  Ik vrees dat dit niet enkel voor Nederland geldt maar ook voor veel andere West Europese landen… (en zelfs daarbuiten).

  Geliked door 2 people

 6. KnutzEls zegt:

  Zo langzamerhand is de wereld vervuild . Allerlei dingen worden ons verkocht als “verbeterd” maar blijken bij nader inzien waardeloos, giftig of verpest. Het is bekend, maar wat gebeurt er mee?

  Geliked door 1 persoon

 7. Menck zegt:

  Tja, dat is het bijzonder jammerlijke gevolg van een wereld waar het geld regeert.

  Geliked door 1 persoon

 8. Bertie zegt:

  Leugens verkondigen? Dat hoor je mij niet zeggen Rob.
  Ook deze post is waar, wel denk ik dat vergelijkbare situaties in meerdere plaatsen spelen.
  Voorbeeldje: indertijd werden we gewaarschuwd voor de mooi-ogende groenten uit het zuiden, volgespoten met bestrijdingsmiddelen. Zal het verbeterd zijn?
  Het zou een EU-onderwerp moeten zijn, Nederland denkt te klein.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Landelijk, Europees, mondiaal, daar zijn afspraken, wetten en akkoorden.
   Maar in elk huishouden kunnen er kleine stappen gemaakt worden.
   De gezondheidsproblemen bijvoorbeeld in jouw directe omgeving worden vooral verzwegen. Maar jouw buren, vrienden en bekenden lijden onder verontreinigde lucht, bodem en water. Resistentie van geneesmiddelen en pijnlijke chronische ziekten komen juist in jouw omgeving voor.

   Bezorgde groet,

   Geliked door 1 persoon

   • Bertie zegt:

    Verzwegen wordt het niet helemaal, ongeveer 10 jaar geleden liep al een onderzoek naar deze invloed, de neuroloog vertelde het. Lang daarvoor ook al. Het is bekend en wordt gepubliceerd, hoe zou ik het anders kunnen weten.
    Vraag is; wat doen de overheden ermee?

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Den Haag rommelt rond de hete brij heen.
     Terwijl ik juist in jouw omgeving verwacht dat de slachtoffers zich uitspreken tegen de enkele grootgeldverdiener. Jullie ontmoeten elkaar op straat, in de winkels en in de horeca. Het blijft in mijn ogen angstvallig stil.
     In Drente weet ik dat er rondom Anok van Loon een sterke bewoners- en burgersorganisatie is ontstaan. Ik schreef er langer terug over. Met name omdat iemand in Indonesië met hetzelfde probleem worstelde.

     Stil blijven, niets doen is wat de grootverdieners juist plezierig vinden ….

     Bezorgde groet,

     Geliked door 1 persoon

 9. en Nederland heeft daar het monopolie niet op

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik ben ook bang dat dit intussen de grenzen van ons land overstijgt, Rob. Natuurlijk, welvaart en winst gaan in ons land land lang boven welzijn en welbevinden. Daarom zullen we hier in eigen huis moeten beginnen aan te pakken wat scheef gegroeid is. Maar intussen is niet alleen ons land ziek, maar de aarde is ziek, in meerdere opzichten. ;-(

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Dank voor jouw reactie.
   Ons land, de aarde ziek, maar jij schrijft terecht dat jullie in eigen huis het tij kunnen keren!
   Bij jou en veel van mijn lezers, reageerders zie ik ook dat in kleine stappen een andere, nieuwe weg wordt ingeslagen.

   Vredelievende groet,

   Geliked door 1 persoon

 11. ollieherman zegt:

  Ik denk dat het begint bij de consument. Als die bereid is om een kleine verandering in het voedselpatroon aan te brengen, dan kan dat al leiden tot het begin van een andere benadering.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Geld regeert. Elke consument kan met zijn portemonnee een verandering in gang zetten. Al merk ik bij mij zelf dat sommige keuzen wat meer moeite en tijd kosten. Of de Aarde ons die tijd geeft ???
   Bezorgde groet,

   Like

 12. meninggever zegt:

  De hele uitstoot van de EU is (Frenske Timmermans) 8% van het totaal! Wellicht is het perspectief nodig om duidelijk te maken dat Maduroland Nederland niet voldoende invloed heeft op het klimaat om dat ten kwade of ten goede te doen veranderen. Feiten, geen aannames. Dat er wel wat mis is in sommige takken van industrie behoeft geen betoog. Maar in al die opsommingen van wat er mis is ontbreekt opnieuw de groeiende markt voor sommige producten. Veroorzaakt door een steeds maar stijgende bevolking. Van 9 miljoen in 1948 naar bijna 19 miljoen nu. Rara hoe dat komt. Heeft ook iets van doen met de door links zo gewenste verstening van de groene ruimten. Of de bomenkap voor biomassacentrales. Als je het een benoemt dan ook graag het andere. Anders wordt het een beetje eenzijdig allemaal…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Mijn blogpost gaat niet over uitstoot en/of luchtvervuiling.
   Mijn blogpost gaat niet over industrie of de transportsector.
   Mijn blogpost gaat niet over verstening.
   Mijn blogpost gaat niet over de energietransitie.

   En jouw standaard reactie lijkt wel een voorbedrukte stempel …..

   Stille groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.