Eerder schreef ik over het huisbezoek bij Angela. BOA’s kwamen bij haar langs.
Diverse buurvrouwen hebben het voor haar opgenomen. Meerdere buurtambtenaren hebben verontwaardigde emails en telefoontjes gekregen. En met gevolg! Angela heeft per telefoon excuses ontvangen. Een groenmedewerker heeft zich ook aan de deur gemeld. De jarenlange verwaarloosde en vernietigde rozenperken zijn bekeken. De toezegging is gemaakt dat de rozenperken gerenoveerd en opnieuw aangeplant gaan worden.
Voor de moestuinen achter de tuinen wordt een nieuw ontwerp gemaakt. Zoals er ook voor de groenstrook naast het fietspad een nieuwe aanplant komt. Bloemrijk, insectenvriendelijk en eetbaar is het uitgangspunt voor het plantsoen. Waarbij het zelfbeheer volledig wordt gelegaliseerd.
De onhandigheid van de BOA’s is verder niet meer besproken. Al verwachten Angela en haar buurvrouwen dat er geen BOA meer zal langskomen. Wel hebben zij nog een wens. Planten van de kwekerij Landlust van Cordaan en meer goed georganiseerd groenonderhoud van Pantar terug in de wijk. Regelmatig hebben bestuurders in Amsterdam-ZuidOost afspraken gemaakt over sociale werkgelegenheid en contract compliance. Voor Angela en haar buren zijn dat belangrijke zaken.
Het hele verhaal is begonnen met de heersende rattenplaag in Kantershof. Of het stadsdeel of de GGD nu eindelijk begint met rattenvallen blijft nog steeds de vraag. Meldingen en klachten over het ontbreken van de rattenverdelging blijven een heikel punt in Kantershof.
Zo af en toe hard aan de bel trekken helpt blijkbaar toch. Wellicht niet de compleet gewenste oplossing maar zo te lezen is het begin er.
LikeGeliked door 1 persoon
Toch vreemd beleid… dat men die ratten zo laat gedijen…
Vorige week ontdekte men een rattenplaag in de velden naast het huis van mijn moeder en haar buren. Onmiddellijk werd de gemeente verwittigd. De verdelgers zijn al gekomen en garandeerden dat er tegen morgenavond geen enkele rat meer zal lopen. Dat is kort op de bal spelen. Niets dan goed over de bestrijding van ratten in Vlaanderen.
LikeGeliked door 1 persoon
Goed dat er iemand wakker werd, er is een begin!
Inderdaad raar dat er niets aan de ratten gedaan wordt, een harde campagne zou goed zijn, op tv, posters en paginagroot in de pers. En medewerking van de gemeente natuurlijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi dat er excuses gemaakt zijn. Nu die ratten nog goed bestrijden! En dat zou dan denk ik moeten beginnen met voorlichting over wat voor voedsel je niet over neer moet gooien…
LikeGeliked door 1 persoon
Jammer dat het eerst zo mis moet lopen, voordat er positieve actie vanuit het ambtelijk apparaat komt. Laten het we er eerst maar vanuit gaan dat het vanaf nu beter zal gaan.
In Fryslân hebben voor dat soort situaties een aardig gezegd: ‘It moat earst op syn slimst ear’t it better wurdt.’
LikeGeliked door 1 persoon
dat gezegde kennen wij in Noord Holland ook hé 🙂
blij dat de excuses zijn gemaakt , en er werk wordt gemaakt van de verschillende perken
nu ook als bij Matroos Beek haar moeder , de rattenplaag gelijk en goed te lijf
afwachtende groet
LikeLike
De aanhouder wint.
LikeGeliked door 1 persoon
Elders in de stad zijn die ratten ook dominant aanwezig. Omdat we weigeren met echte bestrijdingsmiddelen iets te doen aan het probleem. En ook omdat we door de wonderlijke deelraad-verbastering van reinigingsbeleid het altijd aanwezige zwerfvuil in de stad niet tijdig weghalen. Pas als ze in de kamers van bewoners rondlopen wordt er iemand wakker. Een paar vallen lossen het probleem echt niet op…. Echt gif wel!
LikeLike
De gevolgen van vergiften; resistentie. Ook wordt het een onherstelbaar onderdeel van onze woon- en leefomgeving, met diverse chronische ziekten bij de bewoners tot gevolg.
Het Gemeentelijk reinigingsbeleid geldt voor alle stadsdelen. In deze ontbeer jij de juiste kennis van bestuurlijk en politiek Amsterdam …
Vriendelijke groet,
LikeLike
Ach ik ben slechts een leven lang Amsterdammer, dus dan weet je dat soort dingen niet…manmanman…. Ratten moet je echt bestrijden. Met woorden lukt dat niet. Een valletje helpt ook niet. In de oude wijken lopen ze dwars door de plantsoenen en langs de waterpartijen. Het Sarphatipark zat er ooit vol mee. Moest zelfs even gesloten worden om er echt iets aan te doen. Kennis van zaken krijg je niet door boeken of kranten te lezen. Er rond lopen wil wel eens helpen….doe ik vaak, jij ook??
LikeLike
De grachtengordel vermijd ik vooral. De alles vernietigende commercie en de overal aanwezige geparkeerde auto’s houden mij tegen. De rafelranden van Amsterdam bezoek ik regelmatig lopend of fietsend. Het oude streekpad het Rondje van Amsterdam blijft een van favorieten.
Hoewel de inheemse en aangelegde Flora mijn oorspronkelijke beroep gaf ben ik daardoor ook redelijk thuis in de overlast veroorzakende dierenwereld. Met de titel ziekten en plagen in het openbaar groen was dat mijn tweede examenvak.
Dat chemische bestrijding van bijvoorbeeld ratten niet meer is toegestaan heeft onder andere te maken met de dodelijke en ziekmakende gevolgen voor ons mensen.
Stille groet,
LikeLike