De Nachtwacht verkleinen …

Gekscherend maak ik weleens de opmerking “de randen van de Nachtwacht wegknippen omdat een schilderijlijst op maat te duur is”.

Zo’n opmerking maak ik vaker bij het verkleinde ‘Bijlmermuseum’. Rondom het ‘Bijlmermuseum’ zijn de verhoogde dreven en de parkeergarages verdwenen. Nu bij de monumentale status van de flat ‘Gouden Leeuw’ is iets vergelijkbaar aan de hand. Gescheiden verkeersstromen, ongelijkvloerse kruisingen en parkeergarages zijn essentiële onderdelen van de oorspronkelijke structuur bij de Honingraatflats van Siegfried Nassuth en de torenflats van Joop van Stigt.

Later lees ik: Wanneer je de Nachtwacht in het echt ziet, is het een indrukwekkend groot schilderij. Toch is het kleiner dan het ooit geweest is. In 1751 werd het schilderij verhuisd van de Kloveniersdoelen naar het stadhuis van Amsterdam. Het schilderij was te groot voor zijn nieuwe locatie, dus werd er een groot stuk van het doek weggesneden. De Nachtwacht die je nu ziet is dus niet exact hoe Rembrandt hem geschilderd heeft. Gelukkig zijn er kopieën van de Nachtwacht gemaakt, waardoor we precies weten hoe het origineel eruitzag.

In het Bijlmermuseum wordt er nu lustig met auto’s door het spaarzame groen rond gereden. En wat mij nog meer stoort zijn de uitgestrekte parkeervelden rondom de flatgebouwen. Bij de Gouden Leeuw doemt dit schouwspel ook op. De sloop van de parkeergarage dreigt. De grond is flink in waarde gestegen. En projectontwikkelaars staan te trappelen om hier luxueuze woningen te bouwen. Met als gevolg dat grote stukken van het bijna beschermde Joop van Stigtpark moet veranderen in grote parkeerplaatsen.

Respect voor kunst blijft voor mij belangrijk. Zonder kennis van zaken zeg ik dat een beschermd monument recht heeft op bescherming en conservering.

De vernietiging van de Nachtwacht was mij eerder onbekend. Al begrijp ik dat er nu wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. De website https://www.alletop10lijstjes.nl/10-weetjes-over-de-nachtwacht/ geeft leuke informatie. Maar op dit moment zijn wetenschappers bezig om nog meer verborgen geheimen rondom de Nachtwacht te ontrafelen.

Op zo’n zelfde manier wil ik er voor pleiten dat er ook meer onderzoek komt naar hedendaagse architectuur. Gelukkig is er zowel rondom het Bijlmermuseum als bij de torenflats Gouden Leeuw een grote groep enthousiaste mensen actief. Met de kennis uit onderzoeken is het dan wellicht ook mogelijk om deze bijzondere architectuur correct te beschermen.

https://bijlmermuseum.com/

https://stadsdorp-goud.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

6 reacties op De Nachtwacht verkleinen …

 1. Karel zegt:

  ha die Rob
  dat van de nachtwacht zag ik nog niet lang terug in het nieuws
  en ook een documentatie over het plan van de Bijlmer en de opzet van de honingraad flats en gescheiden verkeerstromen , en wat er fout ging en de boel steeds verder afgebroken werd weer

  rustdag groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn kunstliefhebbershart slaat over bij het lezen dat die Nachtwacht ooit werd bijgeknipt.
  Welke barbaren krijgen zoiets in hun kop??

  Geliked door 1 persoon

 3. meninggever zegt:

  Die architectuur uit de jaren zestig die aan de basis stond van de Bijlmermeer was al achterhaald toen men de eerste woningen opleverde. Leuk bedacht die enorme complexen en verhoogde wegen, maar na een paar jaar waren de groene oases op de begane grond veranderd in roversholen en stikte het van het afval. Ook al omdat veel latere bewoners van de flats meenden dat een wandeling met een vuiliniszak of los afval naar de daartoe bestemde stortkokers te veel werk was en alles over de rand van het balcon mikten. Bij de opknap van de Bijlmer (na 1992) verdween een deel van de oude flats, de vreselijk onveilige en dure parkeergarages en haalde men ook de bossages weg. Een meer normale stadswijk werd herontwikkeld. De bewoners met hun verschillende culturen deden de rest. Maar die honingraatflats hadden geen toekomst. Ik ben ze nog niet vergeten. Met Gliphoeve als meest vreselijke negatieve voorbeeld. Als ik er nu wel eens langs rijd zie ik laagbouw, straatjes, tuintjes, en veel transparantie. Veel beter. Ook al is het nog steeds een buurt waar veel gebeurt.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Dure parkeergarages? Deze gebouwen zijn afbetaald en in de boekhouding afgeschreven. Projectontwikkelaars likken hun vingers af bij deze parkeergarages. De tekeningen om hier torenhoge appartementgebouwen neer te zetten liggen op diverse plaatsen klaar.
   De versteende en betegelde nieuwbouwwijken hebben vooral een gigantisch waterprobleem. Inclusief de bijbehorende vocht- schimmelproblemen binnenshuis.

   Kijk voor de aardigheid eens naar de vraagprijzen van een appartement in Kikkenstein, Kleiburg of Grubbehoeve. Weet dan dat er ruim overboden wordt bij deze flatgebouwen zonder toekomst …

   Je zult verbaasd zijn van de huidige WOZ-waarde van jouw oude woning!

   Vriendelijke groet,

   Like

 4. meninggever zegt:

  Mijn woning van toen bestaat niet meer. Ik had een vijfkamerflat daar met een zesde (berg)kamer zonder ramen als extra, en een gespiegelde bergkamer in de doorloop naar de liften. Dat bestaat nu niet meer. De garage was vooral duur voor de bewoners. Je betaalde voor parkeren in die dingen en om je auto na 1975 te beschermen tegen proletarisch winkelen van hen die daar verkeerden moest je dan een extra beveiligde box huren om die auto te beschermen. Kostte me alles opgeteld 75 gulden per maand. Best geld in dit tijd.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Woningen met een vergelijkbaar oppervlak zijn er nog wel. De indeling is vrijgegeven. Dit geldt voor Grubbehoeve en Kikkenstein.
   Bij Kleiburg is zelfs de variant van 2 verdiepingen met een interne trap mogelijk.
   En voor Grubbehoeve is er zelfs de mogelijkheid van een privé dakterras bij gekomen.

   Bij mijn weten zijn de parkeerplaatsen in de nog bestaande parkeergarages deels vrij en gratis.

   Mijn privé carport volledig in eigendom op eigen grond brengt op dit moment €50.000 tot €60.000 op.

   Het zogenaamde negatieve imago van de onverkoopbare Bijlmermeer brengt tegenwoordig een aardig centje op.

   Blader de Funda-pagina’s van Grubbehoeve en meer maar eens door.

   Vriendelijke groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.