De Snoeproute

Deze week zijn de scholen weer begonnen in Amsterdam. Dat betekent dat ook alle snoeproutes weer zijn geopend. Bij elke school begint en/of eindigt een snoeproute. Tussen de school en de gymzaal, tussen de school en de parkeerplaats, tussen de school en het winkelcentrum lopen de snoeproutes. Directies willen de overlast in de directe omgeving zo klein mogelijk houden. De goede naam van de school in de directe omgeving is en blijft belangrijk. Elke school pakt dat weer anders op. Soms staat de directeur ’s ochtends bij de ingang en geeft niet alleen een vriendelijke welkomstwoord. maar bij de begroeting wordt dan ook nog even gewezen op de afspraken m.b.t. prullenbak gebruik.

Maar ook zijn er scholen met corvee roosters waarin klassen onder begeleiding het schoolplein en de snoeproutes moeten schoonhouden. Het toezicht is en blijft een belangrijke voorwaarde. Het afgelopen schooljaar was er wekelijks een extra speeluurtje rondom de oud papier container in mijn straat. Het oud papier woei dan ook vrolijk met de kinderen alle kanten op. Dat dit oud papier in de papier container moest werd door de uitgelaten en los gelaten kinderen vergeten. De verontwaardigde reactie van de desbetreffende directrice op het aanbod van de buren om gezamenlijk met de school het zwerfvuil rondom de school aan te pakken is dan ook teleurstellend.

Letterlijk of figuurlijk je eigen straatje schoon te vegen is een kunst. Daarom ben ik ook trots op alle buurtbewoners die maandelijks een grote schoonmaakactie in de buurt houden. het mooie is dat hier ook leerlingen bij aansluiten. Zij schamen zich voor de grote hoeveelheden zwerfvuil rondom hun school! Zoals ook een aantal buurtbewoners zich mateloos ergeren aan de rotzooi rondom de basisschool. Dat zijn ook ouders die er bewust voor kiezen om hun kinderen iets verderop naar een beter georganiseerde school laten gaan.

Elke zomervakantie geeft weer nieuwe kansen en mogelijkheden. Een nieuwe schooljaar geeft de ruimte om een frisse, schone start te maken. De snoeproutes zullen ook dit schooljaar weer uitgesleten paadjes en versleten schoenen opleveren. De hoeveelheid zwerfvuil is daarbij weer afwachten.

Op de website van de naburige school lees ik: “We staan midden in de gemeenschap en zijn verbonden met de buurt, ouders en scholen.” Door dezelfde buurt lopen de snoeproutes. En alleen samen, buurtbewoners, ouders en de school kunnen we het zwerfvuil van de snoeproutes aanpakken! Het nieuwe schooljaar geeft nieuwe kansen en opgeruimde mogelijkheden.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

6 reacties op De Snoeproute

 1. Matroos Beek zegt:

  Nu nog wat doen aan de oorzaak: het snoepen… Het snoepen/eten terwijl je loopt is ook een kwalijke gewoonte. Snoeproutes zouden niet mogen bestaan.
  In ieder geval is het aanpakken van het zwerfvuil al een grote stap. We kunnen niet alles tegelijk veranderen.
  Ik wens je een fijn weekend!

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  nog niet eerder van gehoord , snoeproutes
  afval meenemen naar de prullenbak op school of die thuis , veel simpeler kan het toch niet zijn , lijkt mij hoor
  ik fietste vandaag langs mijn kleuter en lagere school in Tuindorp Nieuwendam , zag er schoon uit , zitten totaal andere scholen in
  maar in mijn schooltijd had je geen zwerfvuil ophalers nodig ook

  rustige avond groet

  Geliked door 1 persoon

 3. hermanstel55 zegt:

  Leuke term, “snoeproute”. Toen ik nog werkte heb ik ook eens geprobeerd om samen met de gemeente de leerlingen in schooltijd de schoolomgeving te laten opruimen. Iedereen enthousiast.
  Na twee keer bloedde het dood. “We hebben er eigenlijk geen tijd voor”, was de vaak terechte opmerking van de collega’s. Ze hadden er ook geen zin in, hoor.

  Like

 4. gewoonanneke zegt:

  Ik ken deze routes, ik noem ze altijd de blikjesroute door de vele blikjes en verpakkingen die dan in de bermen en daarna sloten belanden.

  Like

 5. Dit probleem speelt hier bij het basisonderwijs niet echt, naar mijn idee. Snoep- en blikroutes zijn hier meer van de leerlingen van het vervolgonderwijs.

  Like

 6. shivatje zegt:

  Een propere straat of route is een teken van opvoeding

  Aum Shanthi

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.