Duurzaam wonen III

Een naamgenoot van mij woont in een huurwoning. Met 2 rechterhanden en veel technisch inzicht is zijn woning nu Aardgasvrij

Elektrische vloerverwarming, inductie koken, muurisolatie, raamisolatie, elektrische waterboiler Rob laat het in het filmpje zien. En hij legt uit wat de financiële consequenties zijn. Hij vertelt over zijn investering en over de opbrengsten.

Bij elkaar heeft Rob €2.000,- aan apparatuur en materialen ed. geinvesteerd.

Boiler 30 l, Elektrische droge laminaat vloerverwarming, 4 kookpitten (domino 2X inductie + 2X keramisch), Gevoerde gordijnen (scheelt idd een boel in je verbruik maar zelfs de goedkoopste zijn nog steeds erg prijzig), zonnepanelen 2x360Wp=720Wp + Inverter (terug naar net) (panelen zijn optioneel hoeft niet perse als je all electric wil), de benodigde kabels klemmen bevestigingsmaterialen ed.

gemiddeld verbruik:
3219 kWh per jaar aan stroom * €kWu
0m³ (geen gas contract scheelt +/-€20/pm

Het afsluiten van het aardgas door Liander wordt nu nog volledig gesubsidieerd door de gemeente Amsterdam.

Ook is Rob heel eerlijk, 2 rechterhanden en technisch inzicht zijn nodig voor wat hij in zijn eigen woning heeft gedaan. Maar laat ik er het volgende aan toevoegen; Rob is zeer behulpzaam in het geven van tips.

Daarbij is Rob ook beschikbaar als energiecoach van !Woon.

https://aardgasvrij.vanbreemen.org/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

18 reacties op Duurzaam wonen III

 1. Karel zegt:

  ha die Rob
  eerst lees ik dat hij woont in een huurwoning
  en op het eind in zijn eigen woning
  heeft hij de woning van de woningbouw overgenomen
  zo niet vinden zij dit allemaal goed ?

  koers groet

  Like

 2. Miep zegt:

  Inderdaad, duurzaam van het gasaf hoeft niet duur te zijn. Mooi beschreven.
  En fijn dat de huurcooperatie het toe heeft gelaten

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Al die dingen voor 2.ooo euro??

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ik begrijp dat mijn naamgenoot regelmatig rondleidingen geeft. En dat hij dan ook de betaalde bonnen laat zien.

   Het een en ander is enkele jaren geleden door hem uitgevoerd. Het filmpje is ook al weer iets ouder.

   Mijn verbazing zit meer in de handigheid die hij bezit om alles te installeren en bevestigen.

   Duurzame groet,

   Geliked door 1 persoon

 4. isoleren en overschakelen naar elektriciteit, ook voor de verwarming

  knap werk van die man

  maar slechts een verbruik van 3219 kWh /jaar

  ik ken de energieprijzen in Nederland niet, maar ik heb mijn twijfels over de rendabiliteit

  avondlijke groeten

  Like

 5. gewoonanneke zegt:

  Gelukkig heeft mijn woningbouw het zelf gedaan. Het scheelt mij ook veel geld qua stookkosten. Gas heb ik nog wel voor koken en verwarming. Wel al vast de meterkast aangepast voor eventueel zonnepanelen.

  Like

 6. Als ik eerst maar eens één naar behoren functionerende rechterhand had. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. meninggever zegt:

  Rechterhanden benut ik vooral voor creatieve dingen, nooit voor technische. Houdt in dat je dan veel moet laten doen. Intussen isoleerden we de vloer, de ramen en kozijnen, koken op keramiek, maar stoken nog met een zuinige HR-ketel. Dat is zo weinig dat we daarmee wel even verder kunnen. Zonnecellen op het dak verdienen we niet meer terug en zijn ook bepaald niet gratis. Zoals al deze maatregelen. In oudere wijken van Amsterdam, Weesp en zelfs Almere zien we nu dat woningcorporaties huurwoningen isoleren en via centrale aanpak laten verwarmen. In Haarlem zagen we dezelfde oefening maar bleef een nieuwe gas-CV voor de verwarming gewoon in huis. Soms is het niet te volgen. Alleen hebben mensen in huurwoningen toch het voordeel van de collectiviteit. En dat de financiering via een relatieve huurverhoging wordt doorgegeven aan de huurders. Eigenaren mogen het allemaal zelf ophoesten. En dat gaat dan om tienduizenden Euro’s.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Het Keramische koken geeft verlies aan restwarmte. Inductie koken heeft dat nadeel niet. Wel zijn er speciale pannen nodig voor inductie koken.
   De persoonlijke verhalen uit het hele land komen mij tegemoet. Huur, koop, oud, nieuw, monumentaal, appartement of hoekhuis.

   Ik ontvang graag per e-mail jullie verduurzaming exercitie. Ik plaats deze dan letterlijk in mijn verhalenserie Duurzaam wonen.

   Vragende groet,

   Like

  • Willem zegt:

   De argumentatie “Dat verdienen we niet terug” blijf ik merkwaardig vinden. Zeg je dat ook bij aankoop van een auto of een fiets, scooter of welk ander voertuig ook maar? Soms is gemak een reden om iets aan te schaffen en soms gewoon hebberigheid. Op zich is daar niks mis mee als je jezelf er niet door in de schulden steekt.
   Wat met de groei van zonnepanelen en andere (kleinschalige) manieren om stroom op te wekken en zo nodig terug te leveren aan het openbare net, zich voor zal doen is de te geringe transportcapaciteit van ons stroomdistributienet. Dat zit duidelijk aan zijn grenzen aan en nog meer van dergelijke manieren van opwekken op kleine schaal zal extra voorzieningen vergen. Uit ervaring weet ik dat tussen planning ervoor en begin uitvoering, minstens 10 jaar zit. Nederland kan zich in dat opzicht meten met zeer gekende bureaucratische landen. En ook 10 jaar Rutte met als belangrijk streven ‘vermindering van de overheidsbemoeienis’ heeft hieraan niet positief bijgedragen.

   Geliked door 1 persoon

   • meninggever zegt:

    Het is een simpele rekensom; de nieuwe zonnecellen en regelingen daarbij behorend vragen om een omslagtermijn van 9/10 jaar. Ik kijk ook naar mijn leeftijd en wellicht de toekomstplannen. Alsnog die kosten maken? Moet wel ergens vandaan komen. Bij de inspanningen die we recentelijk deden hebben we ook meteen behaaglijke uitgangspunten. Bij de vloerisolatie ook. Het huis minder fris, dus minder afhankelijk van de gasverwarming. Koken op inductie kennelijk plezierig voor vrouwlief en dat kost ook minder geld. Maar zonnecellen op het dak en apparatuur kost me weer een fikse investering. En dan kijk ik naar andere dingen dan naar of het goed is voor het klimaat of zo. Ik ben voor collectieve oplossingen. Leg alle overheidsgebouwen vol met die dingen en zorg dat de reststroom richting bewoners gaat. Gezien de totaal-opbrengst van zonne-energie als aandeel in het geheel is dat nog bedroevend weinig, dus daar kan wel een schepje bij. Blijft opvallend dat men alles op de rug van eigenaren neerlegt en vanuit een huurwoning redenerend meent dat de ander het maar moet betalen. Zo gaat het vaak bij links-politiek-insteken richting vermeende problemen…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.