Voor Grond

Grond is – ook letterlijk – de bodem onder ons bestaan: een levende bodem is de basis voor ons leven. De bodem barst van biodiversiteit. Van alle dieren op aarde leeft meer dan 95% in de bodem. Zeker een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft ondergronds. Onder de grond is het veel drukker dan daarboven: de big five leggen het ruimschoots af tegen de tiny ten.
Wat krioelt er niet allemaal onder onze voeten? Schimmels en microben, bacteriën springstaarten, mijten, wortelluizen, oprolpissebedden en nog veel meer. Een wereld vol jagers en prooien, parasieten en weldoeners. In ongekende aantallen: in een theelepel grond kunnen wel tienduizend protozoa zitten – amoeben, raderdiertjes, trilhaardiertjes, pantoffeldiertjes – en één zo’n eencellig dierlijk organisme kan per dag wel tienduizend bacteriën eten.
Stichting VoorGrond richt zich met name op de biodiversiteit in de landbouwgebieden in ons land. Zo’n tweederde van het Nederlandse landoppervlak is landbouwgrond. Met een overgang van intensieve landbouw naar een kleinschaliger, natuurinclusieve landbouw, met een mix van akkerbouw en veeteelt, kan een grote rijkdom aan divers leven, aan soortenrijkdommen worden gewonnen. Daar gaan we voor, we gaan voor grond.

Het is nog niet te laat om de biodiversiteit te redden. We kunnen de neergang nog stoppen, maar dan moeten we de wereld wel op zijn kop zetten. Bending the curve: om het tij te keren moet de natuur veel beter beschermd worden en onze voedselsystemen op de schop. Een transformatieve verandering is nodig, en dat vergt volgens ecologen een herinrichting van onze samenleving zodanig dat duurzaamheid de norm wordt. Met onze huidige levensstijl vragen we 1,6 keer zoveel van natuurlijke hulpbronnen als de aarde kan teruggeven. Dat is een onhoudbare situatie.

Biodiversiteit gaat niet over panda’s en tijgers, het gaat over ons. Over ons voedsel, ons drinkwater, geneesmiddelen. Het is ons natuurlijk kapitaal, gevormd door al het leven op aarde. Rond de 100 miljoen soorten, die in tienduizenden ecosystemen onze biodiversiteit vormen. En van al die soorten is 99% voor ons niet met het blote oog zichtbaar! Maar daarom niet minder belangrijk.
De mens is één van die 100 miljoen. We vinden ons verheven boven al het andere leven, maar we kunnen niet zonder. Een mens wordt in leven gehouden door miljarden micro-organismen die in en op ons lichaam wonen en werken, de klok rond, ons leven lang.
Wij zijn verantwoordelijk voor het behoud van ecosystemen, en voor de vitaliteit van deze systemen om het leven op aarde in stand te houden. Dat behouden is een vorm van zelfbehoud.

Stichting VoorGrond wil de achteruitgang van biodiversiteit in Nederland keren. We willen bijdragen aan het herstel en behoud van plant- en diersoorten. Stichting VoorGrond gaat voor grond, voor een natuurinclusieve landbouw op een boerenland vol leven, voor burgers die betrokken zijn met het landschap om hen heen.

Stichting VoorGrond realiseert deze visie door boeren in Nederland te activeren en te faciliteren om de overstap naar natuurinclusieve landbouw te maken. Stichting VoorGrond ondersteunt de aanpak van burgerinitiatieven die aan hetzelfde doel werken; de stichting wil graag met andere organisaties samenwerken om een langjarige, blijvende impact op de biodiversiteit in Nederland te realiseren.

Stichting VoorGrond gaat een langjarige monitoring van biodiversiteit ondersteunen en praktijkgericht onderzoek naar de revitalisering van cultuurgronden bevorderen. We willen onderzoeksvragen omtrent biodiversiteit initiëren, verzamelen, die bundelen in een jaarprogramma en daarop onderzoekers uitnodigen.

Informatie en verbetering van de kennis over biodiversiteit is van groot belang. Stichting VoorGrond levert daar een bijdrage aan door informatieve bijeenkomsten te organiseren, campagnes te voeren, educatief materiaal beschikbaar te stellen, etc..

Het bestuur van Stichting VoorGrond bestaat uit Yolande Holthuijzen (secretaris / microbioloog-ecoloog), Corine van Winden (penningmeester / ondernemer) en Hans Zwagemaker (voorzitter / fiscalist).
De leden van het bestuur ontvangen geen bezoldiging; zij hebben recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie redelijkerwijs gemaakte kosten.

Stichting VoorGrond kent een Raad van Advies.
De Raad adviseert het bestuur gevraagd en ongevraagd met betrekking tot de missie, visie, ambities en strategie van de stichting. De leden van de Raad van Advies zijn actief in het werkveld van de biodiversiteit; zij hebben een actieve binding met de doelstelling van de stichting.

Stichting VoorGrond heeft geen personeel in dienst.

https://voorgrond.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

28 reacties op Voor Grond

 1. meninggever zegt:

  Als je zo voor groen en zo meer bent en de boeren een goed hart toegedaan snap ik niet dat zelfs aan onteigening wordt gedacht door met name linkse stromingen. En dat men daarna meteen begint met verstenen van de groene ruimte. Om huizen en zo meer te bouwen die het probleem juist gaan versterken. Uitstoot komt door mensen (en de natuur) en daarvan zijn er al te veel. Boeren weten nog wat ze doen, veel mensen niet. Een versteend landschap zien we al op veel Aardse plekken en dat is niet altijd een verrijking. Hoe goed de plannen ook wellicht, in de praktijk gaat het slechts om nog meer mensen te laten wonen op de laatste open vierkante kilometers van dit overvolle land. We zullen meer dingen moeten doen om het milieu of klimaat te redden en daarbij hoort ook dat je de grenzen sluit voor nog meer mensen die allemaal een woning willen, een huis, werk, scholing en zo meer. Het land is moe aan het worden. De geldpersen doen vermoeden dat we het allemaal wel aankunnen, maar dat is een sprookje…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Veel boeren? De foute kringloop waarmee Nederland wordt opgezadeld met afval en vervuiling waarbij de winsten bij een kleine groep multinationals terechtkomt, maar waar de agrarische productie grotendeels geëxporteerd wordt.

   De genoemde stichting in deze blogpost probeert juist te redden wat er nog te redden valt.

   Bezorgde groet,

   Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  mogge Rob
  ik fietste onlangs door het Amstelland , en ben ook bang dat als met daar het land onteigend , de zuid as verder zuid gaat
  bestaand landbouw gebied terug brengen naar zeg jaren ’50 , van voor alle ruilverkavelingen en het weghalen van begroeide kavel afscheidingen , en gekanaliseerde beken terug kronkelend maken door het landschap , het engelsraai gras vermengen met meerdere soorten gras en kruiden , is dat wat deze stichting voor heeft , of is het als zo veel van die clubjes op een rijke kas uit

  bedenkelijke groet

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   De stichting van deze blogpost wil juist het bodemleven verbeteren. Ik heb daar veel vertrouwen in.

   Optimistische groet,

   Geliked door 1 persoon

   • Willem zegt:

    Het bodemleven weer op peil brengen zal al een stuk verbetering geven. Maar dan zal ook de overheid wat toe moeten geven. De intensieve landbouw was al niet zo goed voor het bodemleven, maar toen de verplichte mestinjectie kwam, – een overheidsmaatregel die erdoor gedrukt is door een pressiegroep die weinig wist van bodemleven!-, was het helemaal gedaan met het restje bodemleven dat er nog was. Dus begin eens met het opheffen van de verplichte mestinjectie en accepteer dat vloeimest en gier een specifieke lucht heeft. Die is met een paar uur ook weer verdwenen. Het waren vooral de niet- plattelanders en actiegroepjes die van toeten noch blazen wisten, die destijds zo hevig te hoop liepen tegen de lucht als de boeren gingen gieren. Het argument was dat bij injectie de ammoniakuitstoot en daarmee ook de stikstof gereduceerd zou worden.
    Voor hen, die zo hevig geloven in mestinjectie als milieumaatregel, accepteer ook dat je daarmee het bodemleven volledig naar de pielekwakker helpt.

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Nostalgisch herinner ik mij de geur van het gieren en stalmest.
     Maar mag ik jou ook bedanken voor jouw frequente reageren. Altijd Genuanceerd en met een terzake doende aanvulling en/of verbetering.
     Ik waardeer dat!

     Vriendelijke groet,

     Like

     • Willem zegt:

      Graag gedaan Rob. Komt ook omdat jouw bijdragen maar zelden zwart-wit zijn, of er naar toe neigen en je bent ook geen hardcore activist met een eng blikveld.
      Dus waarom zou je daar dan niet vriendelijk op reageren, ook al ben je het niet altijd met elkaar eens.
      Groeten, ditmaal ergens uit Oberbayern, met een slechte internetverbinding.
      Willem

      Geliked door 1 persoon

   • Karel zegt:

    dat was goed toen ik op de boerderijen werkte , maar de politiek er zich mee ging bemoeien , alles groter en nog groter , borden op bergen door gedraaide groeten en fruit bij o.a de veiling van Purmerend , doodskop er op en 2 botten er onder
    en deze stichting kan dat terug draaien , ben benieuwd 😦

    afwachtende groet

    Like

 3. KnutzEls zegt:

  In het wandelgebied vlakbij huis is het gras doorspekt met andere planten en kruiden. Maar vanuit de trein zag ik elders biljartgroene en egale grasvelden. Geen paardebloem of kruidje te vinden. Het is groen, maar leeft het ook? En vinden de koeien zulk gras lekker?

  Like

  • Willem zegt:

   Over de smaak die koeien hebben kun je van alles en nog wat zeggen, maar twijfelachtig is het wel. Feit is dat koeien het ene gras lekkerder vinden dan het andere, maar een constante zit er niet in. Uit mijn jeugd weet ik me wel te herinneren dat de koeien bijna wild waren op half verrotte aardappelen en vergelijkbare dingen. Ze zouden daar hun pens letterlijk rond mee vreten. Probleem is echter wel dat, als je de koeien hun gang liet gaan, je de helft ‘aan de wind’ kreeg. Dat houdt in dat er zoveel rottingsgas (hoofdzakelijk methaangas) ophoopt in de pens dat de sluitspier verkrampt en pens helemaal afsluit, waardoor de koeien het gas niet meer kan ‘wegboeren’ tijdens het herkauwen, of via gewoon stevige winden. Als je dat als boer niet tijdig ontdekt kan je dat de koe kosten en kreeg je niet meer dan de opbrengst van de noodslachting die dan onvermijdelijk volgde.
   Samengevat: ken een koe geen menselijke smaak toe, want die heeft ze echt niet.

   Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Redden wat er nog te redden valt dat zie ik ook wel zitten 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Herman zegt:

  Is dit net een beetje hetzelfde als Land van Ons doet. Als dat zo is, dan juich ik een dergelijke versnippering niet toe. Men kan beter een krachtige organisatie maken in plaats van allemaal kleine hobbyclubjes.

  Like

 6. Koop de boeren uit zodat er huizen gebouwd kunnen worden. Zodat er nog meer mensen kunnen komen wonen en er nog meer stikstof wordt uitgestoten. Het is een krom verhaal.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Het uitkopen van boeren is niet voor meer bouwgrond te verkrijgen, maar om de stikstof uitstoot in de land- en tuinbouw te verminderen.

   Stille groet,

   Like

   • Karel zegt:

    en dat geloof je echt ?

    Like

   • meninggever zegt:

    In gematigde PvdA kring staat zelfs dat verstenen centraal. Omdat er 1 miljoen woningen moeten worden gebouwd. Alle groen met niet alleen opgeofferd volgens die gedachte, ook de bomen gekapt om in de Klaverovens gestopt te worden waarmee we al die huizen gaan verwarmen. Wat mis je toch als je alleen bezig bent met eigen nieuwsgaring??

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     De aversie tegen biomassa gestookte energiecentrales delen wij. Leeftijdbestendig bouwen, betaalbare woningen voor jongeren en aangepaste woonruimte voor diegene die dit nodig hebben zijn 3 belangrijke punten voor mij. Tien jaar kabinetten Rutte hebben de woningmarkt geen goed gedaan. Buitenlandse investeerders, Meneer van Haga en Prins Bernhard junior hebben ook nu nog steeds vrij spel.

     Maar deze blogpost gaat over het behoud van bodemleven. Veel agrarische familiebedrijven wisten en weten dat de grond en het daarin levende bodemleven het kapitaal van de familie maakt.

     In mijn blogposts probeer ik zo genuanceerd mogelijk een groot aantal onderwerpen te beschrijven. Op zo’n zelfde manier sta ik open voor de meningen van alle reageerders op mijn blog. Ik respecteer en accepteer andere meningen.

     Vriendelijke groet,

     Like

     • meninggever zegt:

      Maar als er flagrante leugens worden georeerd krijg je reacties van mensen die het daar niet mee eens zijn. De dubbele boodschappen zijn herkenbaar hoor….En werken helaas als rode lap op een stier….

      Like

      • Rob Alberts zegt:

       De flagrante leugens uit mijn blogpost zie ik graag benoemd in een volgende reactie.

       De gebruikte blogteksten zijn van de stichting voorgrond.

       Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks in contact treden met het bestuur van de stichting;
       https://voorgrond.nl/contact/

       Vriendelijke groet,

       Like

       • meninggever zegt:

        Het is simpel. Sinds een paar jaar is onze bevolking met dik 1,5 miljoen mensen gegroeid. Het merendeel afkomstig uit immigratie. Op een klein land heeft dit enorme effecten op de beschikbaarheid van woningen en sociale voorzieningen. Rapporten over de kostenplaatjes, maar ook die over criminaliteit en homo/jodenhaat blijven in de lades van de linkse bestuurders. (Amsterdam een slecht voorbeeld..). De kosten van die immigratie lopen in de tientallen miljarden, de Kaagbrigade en Klaveriaanse stoottroepen willen er niet over praten. Maar ze werken ook niet aan oplossingen. Over het klimaat wordt ook gelogen, het waarom zit in de heffingen die men wil toepassen op de neutrale burger die al krom ligt van de lasten. Terwijl ook het IPCC rapport duidelijk de nodige mitsen en maren heeft ingebouwd over de menselijke verantwoordelijkheid. En daarbij ook wel degelijk de overbevolking ziet als groot gevaar. Links wil er niet over praten! Net zo min als kerkleiders die lijken op te trekken met die linksies om onze samenleving terug te voeren naar de Middeleeuwen. Kortom, een paar voorbeelden waaruit blijkt dat linksliegt. Structureel en over veel niet welgevallige onderwerpen. Dat NL er genoeg van heeft bewezen de recente verkiezingen. Het volk stemde centrum-rechts. Maar Kaag en Klaver sturen aan op een linkse regering. Ons volk zal er zeer onder gaan lijden. En het blijft bijzonder dat juist linkse voorlieden Rutte aanspreken op zijn slechte geheugen en leugens om bestwil. Boter en hoofden, het gezegde gaat nog steeds op…

        Like

        • Rob Alberts zegt:

         Blijkbaar vertel en herhaal jij jouw verhaal graag en uitvoerig.
         Het verband met het onderwerp, de missie, visie en doelstellingen van de stichting voorgrond blijft vaag en onduidelijk!
         Wellicht kun je jouw verhaal in een eigen blogpost plaatsen?

         Stille groet,

         Like

         • meninggever zegt:

          Als ik dat doe kom jij weer met jouw argumenten aan. Maar inhoudelijk zijn en blijven we het oneens omdat je gewoon niet wilt accepteren dat de linkse verhalen niet deugen als je de kern van veel problemen niet wilt benoemen. En dat is niet Jan Burgerman met zijn gezin, huis en baan…..

          Like

 7. Rob Alberts zegt:

  Er is niets links/rechts te vinden in de missie, visie en doelstellingen van de Stichting voorgrond.

  Wellicht kun je mijn manier van leven, denken ook eens uit het links/rechts denken halen?

  Vriendelijke groet,

  Like

  • meninggever zegt:

   Dat doe ik graag, maar dan ook graag omgekeerd! Ik leef in de realiteit van alle dag, betaal steeds meer aan lasten die zijn opgelegd op basis van een utopie en opgelegd schuldcomplex rond milieu en klimaat, terwijl ons land voller en voller wordt en ik de gevolgen daarvan elke dag om me heen zie. Er is veel om over na te denken, en wil je ooit consensus bereiken moet je echt de feiten leren accepteren….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.