“Cum laude afgestudeerd in praatjes”

In Maandblad voor Uitkerings Gerechtigden staat een prachtinterview! Ik neem het graag over.

Henri (54) loopt dagelijks zijn rondes over het terrein van de Universiteit van Amsterdam op het Sciencepark. Zijn felgele pet met daarop het woord ‘fietscoach’ draagt hij met trots.

Het is rustig op het Sciencepark. Af en toe druppelen wat studenten en medewerkers de fietsenstalling binnen. Er is plek voor 1600 fietsen, maar in deze vakantie- en coronatijd is een derde van de fietsenrekken bezet. Rustig of niet, Henri staat er vijf dagen per week. Om studenten en medewerkers te vragen hun fiets ín de stalling te zetten en niet erbuiten. En kom bij Henri niet aan met de smoes dat je over vijf minuten weer terug bent. “Ik ben cum laude afgestudeerd in die praatjes van jullie”, krijg je dan als gevat antwoord.

Elke ochtend begint hij met zijn ronde langs de gebouwen en verwijdert fietsen en scooters die nooduitgangen blokkeren. Sommige bezoekers van het Sciencepark groeten hem of blijven even staan voor een gesprekje. Anderen lijken hem nauwelijks op te merken. “Die zijn in een soort trance en te druk met zichzelf”, aldus Henri. Er ontgaat hem niks, foutparkeerders worden meteen aangesproken. “Ik vraag een paar keer vriendelijk of ze hun fiets netjes willen stallen, en als ze dan nog niet luisteren dan sleep ik later hun fiets alsnog naar de stalling”, zegt Henri lachend.

Henri werkt nu bijna dertig jaar bij Pantar. Hij heeft van alles gedaan; van het nabezorgen van kranten, keukenwerk tot het inpakken van medicijnen. “Bij Pantar kun je zoveel gevarieerd werk doen.” Maar een paar jaar geleden zocht hij werk waarbij hij meer onder de mensen zou komen. En zo begon hij, na een korte interne opleiding, als Pantar-fietscoach.

Mochten jullie Henri tegen komen. Stap even van je fiets en maak een praatje. Zijn praatjes, maar vooral zijn levenswijsheid zijn de moeite waard om naar te luisteren!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

12 reacties op “Cum laude afgestudeerd in praatjes”

 1. staartje zegt:

  Geweldig verhaal

  Geliked door 1 persoon

 2. ArieL zegt:

  Mooi. Geen QR code kan zulke mensen vervangen.

  Geliked door 2 people

 3. ArieL zegt:

  Nou ik erover nadenk, een QR code kan niemand vervangen.

  Geliked door 2 people

 4. Karel zegt:

  ha die Rob
  dat is een geweldige man deze Henri
  ik wist niet dat er bij dat Sciencepark ook al universiteit is , die zit zo langzamerhand door geheel de stad hé

  rustige middag groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Matroos Beek zegt:

  Wat een mooie ode aan Henri. Een bijzonder man.

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Die zal gemist worden na zijn pensioen!

  Geliked door 1 persoon

 7. Dat soort kerels probeert het afbrokkelende cement in onze maatschappij aan de basis nog wat bijeen te houden en waar nodig op te vegen. Hulde voor die man!

  Geliked door 2 people

 8. meninggever zegt:

  Gisteren weer eens wandelend door de stad en plekken passerend waar de fietsers hun vehikels zo maar neer hadden gemikt, vaak in kluitjes, waar scooters dwars over trottoirs staan en de nieuwe rijken hun elektrische bakfietsen zo neerzetten dat je zelfs op oversteekplaatsen moet laveren, zou een stel van die fietscoaches goud waard zijn. Want fietsvolk mag dan klimaatvriendelijk zijn, men is ook asociaal vaak….En die dingen passen niet echt bij elkaar zou ik denken…

  Like

 9. elsjeveth zegt:

  Wat word ik blij van zulke mensen. Hopelijk geen uitstervend ras en geeft hij zijn levenswijsheden door aan de volgende generatie

  Geliked door 1 persoon

 10. peterbake zegt:

  Het lijkt me nu al een held !

  Geliked door 1 persoon

 11. Dankbaar werk het scheelt zoveel als er iemand specifiek daarvoor is.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.