Groots microleven

Eerder schreef ik een enthousiaste blogpost over de Stichting VoorGrond. Nu wil ik schrijven nog eens schrijven over het belang van micro-organismes voor de mensheid. Naast Artis staat al weer enige tijd Micropia. Een geweldige instelling met de prachtigste exposities.


Voedseltekorten, klimaatverandering, milieuverontreiniging, een schaarste aan grondstoffen. We leven in een tijd die schreeuwt om verandering. Gelukkig helpen microben ons met allerlei duurzame oplossingen. Van 4 tot en met 31 oktober kun je in Micropia ontdekken met welke slimme oplossingen microben onze toekomst veilig kunnen stellen. Een betere wereld begint namelijk bij microben.

Je ziet ze niet maar ze zijn er wel. Ze zitten in je, op je en jij alleen hebt er al meer dan honderdduizend miljard. En dat is 14.000 x aantal mensen op aarde. Ze zitten in je neus, oren, onder je oksels, in je ogen, je maag, mond, op je huid, onder je voeten, overal eigenlijk. En dat is maar goed ook. Ze beschermen je en helpen je gezond te blijven. Maak kennis met dit onzichtbare leven. En kijk nooit meer hetzelfde naar jezelf en de wereld.

ls je ‘s ochtends wakker wordt, hebben je eigen microben gewoon de hele nacht doorgewerkt. Want microben slapen nooit. En als je bent opgestaan, krijg je te maken met nog veel meer microben. Ontbijten met een boterhammetje kaas kan alleen dankzij gisten en bacteriën. Microbenskeletjes in je tandpasta schuren je tanden schoon. En in je darmen helpen bijna 1,5 kilo darmbacteriën je met je spijsvertering. Je poep bestaat dan ook voor de helft uit bacteriën. Een ochtend vol microben.

Plons in het zwembad en je microben gaan met je mee. Ze blijven gewoon bij je. Want ze laten zich niet 1-2-3 wegwassen. Oké, een paar miljoen dan misschien wel, maar voordat je het weet zijn er weer evenveel terug. Iedereen heeft een unieke verzameling microben. De een heeft de ene microbe wel, en de andere niet. En jij hebt weer meer van de ene soort dan je buurman. Microben maken jou zo uniek dat onderzoekers aan je toetsenbord kunnen zien dat het van jou is. En dit is nog maar het begin. Jouw microben beschermen jou en maken jou herkenbaar.

Microben houden van jouw warme voeten. Op jouw voeten alleen al leven zo’n 150 soorten schimmels, waarvan zo’n 80 soorten op je hielen, 60 op je nagels en 40 tussen je tenen. En dat is maar goed ook, want zij beschermen je tegen schadelijke microben van buitenaf. Een van de bekendste schimmels op je voeten is Trichophyton rubrum. Hij voelt zich vooral thuis tussen de vierde en vijfde teen, waar de druk, vochtigheid en temperatuur het hoogste zijn. Jammer alleen dat deze schimmel ook zwemmerseczeem en kalknagels kan veroorzaken.

Autorijden met behulp van microben? Ja dat kan! Algen kunnen milieuvriendelijke bio-brandstof maken. Ze gebruiken CO2 en zonlicht om te groeien. Vandaar hun bijnaam ‘het groene goud’. Je kan het zo gek niet bedenken of microben kunnen ons helpen. We weten nog weinig van ze af, maar kunnen veel van ze leren.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

7 reacties op Groots microleven

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  ja ik was al eens binnen bij micropia , gaat een wereld voor je open , een aanrader om heen te gaan

  rustige zondag groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Matroos Beek zegt:

  Interessant logje. Zo had ik microben nog niet bekeken.
  Fijne zondag!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb er id geen kennis van maar even naar Artis vind ik te ver gaan. Ik hoop dat er in elke provincie iets over kan komen.

  Like

 4. Spontanity zegt:

  Interessant en leuk omschreven weetje.

  Geliked door 1 persoon

 5. Willem zegt:

  Interessante en leuke weetjes en feiten allemaal. Dat er op de voeten ruim honderd soorten schimmels in zijn algemeenheid harmonieus samenleven vind ik een leuk weetje, maar sinds enige jaren is die samenleving op mijn ene voet enigszins verstoord, wat zich uit in een kalknagel. Ondanks door de arts voorgeschreven medicijnen is dat nog steeds niet over en heb me er langzamerhand maar bij neergelegd dat ik de rest van mijn leven er last van zal blijven houden.
  Vind het wel aardig de naam van de rebel te kennen ‘Trichophyton rubrum’. Klinkt geleerd en belangrijk als je kunt zeggen dat je last hebt van woekerende Trichophyton rubrum. Lijkt het opeens een stuk minder hinderlijk

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.