Leven zonder afval

Nostalgisch denk ik terug aan het inleveren van statiegeldflessen. Het statiegeld was altijd een aanvulling op mijn zakgeld. En als extraatje kreeg ik bij de winkels altijd een snoepje toegestopt. Nu loop ik elke ochtend een rondje door mijn straat. Het zwerfvuil verzamel ik terwijl ik langzaam wakker wordt. Later loop ik hetzelfde rondje nog eens. En dan kijk ik naar de planten die er staan. Steeds meer buren herkennen mij bij deze twee rondjes. Soms krijg ik een groet, soms een duim en soms ontstaat er een kletsje over van alles en nog wat.

Mijn eigen afval wordt minder en minder. Eerst zette ik mijn energie in het afval scheiden en aanbieden op de juiste plek. Nu ben ik vooral bezig om zoveel mogelijk verpakkingsvrij te kopen. Mijn kliko voor restafval staat open voor alle buren. En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Naast mijn tuinpoort heb ik voor mijn rokende buren een grote prullenbak geplaatst. Een keer heb ik gevraagd of zij de filters en peuken van hun sigaretten daarin willen stoppen. Zelf gooi ik de lege sigarettenpakjes die zij weggooien in dezelfde prullennbak. De aanbiedingsplek voor grof vuil is naast mijn voordeur. 24/7 wordt daar vooral karton, papier en plastic verpakkingen aangeboden.

Zo maakt eenieder een eigen keuze. Zoals ook heel veel bedrijven er voor kiezen om vooral verpakkingsmateriaal te verkopen rondom producten die eerst van hot naar her vervoerd zijn over onze wereldbol. En blijkbaar is dat nog steeds een winstgevende activiteit voor de meeste bedrijven …

Vanmorgen is mijn kliko leeg gemaakt. Het zwerfafval uit de straat van deze week en de vuilniszakken van mijn buren zijn mee genomen.

https://deverpakkingsvrijevegan.nl/

https://www.pieter-pot.nl/

https://levenzonderafval.com/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

10 reacties op Leven zonder afval

 1. Een voorbeeld hoe het zou moeten…

  Geliked door 1 persoon

 2. meninggever zegt:

  Een rondje door de stad maakt duidelijk dat zwerfafval een groot probleem is. Lege blikjes (vaak van die sportdrankjes of wat daar voor doorgaat) overal te vinden, papier, peuken. Karton wordt bij daartoe niet bedoelde containers gedropt, winkeliers net zo schuldig als mensen die maling hebben aan regels op dit punt. De ideale wereld zonder afval? Het gaat niet lukken. Over plastic heb ik al eens een blog geschreven. De krankzinnige behoefte van industrie, handel en consument alles maar vacuum te verpakken, ook als dat voor de houdbaarheid niet zo nodig hoeft. Je bent er maar druk mee als eindverbruiker. Onlangs zat ik even op een bankje in het Oosterpark. Het stikte er van de mensen. Er werd schoongemaakt, zeker, maar ik zag ook ratten heen en weer schieten. Een eldorado voor die dieren. Omdat wij niet meer gewend zijn onze troep op te ruimen. Maar gewoon weg te mikken, ook in dat park….Ga eens mee naar Duitsland en zie hoe anders het daar gaat vaak. Alles keurig netjes, veel afval van flesjes en blikjes kent men niet door statiegeldsysteem en de afvalbakken groot en regelmatig schoongemaakt….helpt toch als de overheid een voorbeeld geeft…

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   ben net enige dagen terug van een zwerftocht door Polen en Tsjechië en een van de opvallendste dingen vond ik wel dat je geen zwerfafval zag. Niet in steden, maar ook op de ‘rustiger’ plekken buiten de stad zag je het niet. Op een drukke toeristische attractie heb ik mijn eerste en ook enige zwerfafval gezien; een lege kauwgumverpakking. Wel zag je overal prullenbakken die ook regelmatig geleegd werden.
   heb me wel even afgevraagd waar die gedisciplineerdheid vandaan kwam, misschien nog een overblijfsel uit de tijd dat ze nog zuchtten onder het Sovejetregime? Hoe het ook zij, niet alleen ouderen, maar ook kinderen mikten hun afval in de papierbakken. Het werd er kennelijk goed ingehamerd. Door wie laat ik maar even in het midden.

   Like

 3. Rob Alberts zegt:

  Het voorbeeld van de Overheid? Ik ben meer voor het eigen initiatief en zelf handelen en actie ondernemen.
  De Natuur vind ik ook een mooi voorbeeld. Op groot nivo zijn er allerlei vernuftige kringlopen te zien. En op kleiner nivo met de diverse chemische elementen geeft de natuur met kringlopen ook weer het voorbeeld. Verschillende wetenschappelijk vakgebieden richten zich op deze natuurlijke kringlopen.
  Het is typisch iets van de mens om iets nutteloos te noemen, weg te gooien en/of te vernietigen. Ook hierin geven sociale, economische en bedrijfseconomische studies aan dat de mens hiermee kortzichtig en zelfvernietigend voor haar eigen bestaan is.

  PS: de groep mensen zonder afval en hergebruikers wordt steeds groter.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • meninggever zegt:

   In de praktijk van alle dag valt dat laatste erg tegen hoor. In sommige wijken staat het echt opgestapeld tegen de daartoe niet bedoelde vuilcontainers. Daar waar het toerisme ook kan zien hoe proper wij Hollanders zijn is het afvalprobleem echt groot. Maling aan regels, nul moraal. Op straal mikken en achterlaten. En terwijl ik eerder wees naar Duitsland (andere voorbeelden uit het buitenland spreken ook aan), ook elders in NL gaat het echt veel beter dan in het socialistische arbeidersparadijs Amsterdam. Het is wel degelijk aan de overheid om daar nu eens iets aan te doen! Eigen initiatief komt niet aanwaaien, het moet kennelijk worden afgedwongen..

   Like

 4. Pingback: Een anonieme brief | Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

 5. elsjeveth zegt:

  Gelukkig worden veel mensen zich bewust van de rotzooi om ons heen. Zwerfvuil is eigenlijk een veel te mooi woord voor de teringzooi die vaak wordt achtergelaten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.