Een jaar zonnepanelen

Op 19 september 2020 werden 10 zonnepanelen op mijn dak geïnstalleerd. De opbrengst na 1 kalenderjaar: 3,4 MWh, vermeden CO2-uitstoot 1.300 kg (vergelijkbaar met 40 nieuw aangeplante bomen.

Ik heb hiervoor bruto €5.000,- geïnvesteerd, hiervan heb ik €1.000,- aan betaalde BTW terug gekregen.

Bijkomend voordeel: mijn energielasten/maand zijn nu €0,00.

Ik zie de toekomst zonnig tegemoet!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

12 reacties op Een jaar zonnepanelen

 1. Koen zegt:

  Wat goed, het is zo jammer dat overschakelen naar zonne-energie hier in Mozambique na genoeg onbetaalbaar is. Ik zou de investering er nog niet uithalen in 30 jaar. Leveren aan het lokale net … onbestaanbaar. Kwaliteit van materialen = China op z’n slechts met maximaal 6 maanden garantie.
  By the way … de zon schijnt gemiddeld 350 per jaar. Snik snik

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Gigantische pijpleidingen voor het transport van Aardgas worden aangelegd of zijn al in gebruik. De dikste kabels zorgen voor telefoon- en internetverbindingen over de hele wereld. Maar het transport van grote hoeveelheden stroom kost nog steeds te veel moeite? PS: In de wintermaanden zou ik graag de stroom van jouw zonnepanelen willen kopen. Stille groet,

   Like

 2. Willem zegt:

  Als ik 1 + 1 optel dan moet je of een plat dak hebben waardoor je de panelen optimaal naar de zon kunt richten, of je dakvlak staat bijna ideaal wat zonbeschijning aangaat.
  Hoe het zij; zonnepanelen blijft een goede en duurzame investering. En het ge-oh en gejeremieer over terugverdientijden is in de meeste gevallen een slap excuus om niet te willen.
  Per 1 september had ik mijn zonnepanelen 3 jaar en de precieze opbrengst weet ik niet op dit moment, maar het ligt rond de 14 MW. Per jaar is de opbrengst bij mij tussen 4500 en 5000 kWh en iets minder dan de helft ervan lever ik terug aan het net. Als vrouw Helena terug is van vakantie zal ik haar eens vragen wat het terugleveren precies oplevert. Het enige wat ik ervan weet is dat dat per energieleverancier verschilt. Sommigen geven niet meer dan het brandstofaandeel van de kWh-prijs terug, maar anderen gaan richting de echte kWh-prijs, al blijven ze er allemaal wel onder. Ik zit bij Greenchoice en die schijnt vrij royaal te zijn op dat gebied. maar zoals gezegd; vrouw Helena heeft dergelijke cijfertjes altijd paraat.

  Geliked door 1 persoon

 3. energielasten/maand zijn nu € 0,00.

  daar sta ik van te kijken Rob

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 4. gewoonanneke zegt:

  Dat ze zon maar veel mag schijnen voor jou (voor mij ook hoor)….. goede investering gedaan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik reed gisteren langs een berm met zonnepanelen. Indrukwekkend en op de middellange termijn van een 10- à 20-tal jaren een aannemelijke rekensom, die van jou, Rob.
  Maarrrr…. ik heb (van horen zeggen) vernomen dat zonnepanelen het asbest van de toekomst zijn?! Komt tijd, komt raad??

  Like

 6. Lekker bezig! Dat maakt het wel interessant.

  Geliked door 1 persoon

 7. meninggever zegt:

  Ik onthoud mij maar van commentaar…..:)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.