Zomer-winter, warmte/koude

In de zomer willen we ons huis koelen. In de winter proberen we onze huizen juist comfortabel te verwarmen. Warmte buiten houden of koude buiten houden heeft veel overeenkomsten.

Met de modernste ramen is dat een stuk makkelijker. Al blijft een isolerend gordijn dicht bij het glas oppervlak het handigste. Te vaak zie ik een dunne transparante vitrage tegen het glasoppervlak en een te dun overgordijn aan de verkeerde kant van de verwarming (radiatoren). Dit omdraaien geeft in zowel zomer als in de winter vele voordelen.

Voor het afvoeren van luchtvochtigheid is altijd ventileren noodzakelijk. Menselijk transpiratievocht, douchedamp, luchtvochtigheid door koken, het zijn 3 oorzaken van schimmelvorming in huis. Frisse lucht binnenhalen ’s zomers in de nacht helpt. Afhankelijk van het verwarmingssysteem is het tijdstip van en de noodzaak van luchten telkens weer anders. Nieuwe huizen zijn vaak potdicht geïsoleerd. Terwijl oude huizen juist vol zitten met tochtgaten en tochtscheuren. Toch blijft ventileren en/of luchten noodzakelijk.

Juist omgaan met warmte en/of koude kan een flinke besparing in de energielasten geven. In de winter bovenmatig stoken gaat vaak vergezeld met extra kosten voor airco en ventilatoren in de zomer. Veel beplanting rondom de woning helpt zowel in de zomer als in de winter. Het bladerdek geeft plezierige verkoeling in de zomer. En wanneer het blad is gevallen krijgt het zonlicht in de winter vrijbaan. Voor mijn woonkamer heb ik een zomer en winteropstelling. Binnenkort ga ik mijn inrichting weer omdraaien.

Kale betegelde tuinen en boomloze straten hebben dus een verkeerde werking op de temperatuur in huis.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

17 reacties op Zomer-winter, warmte/koude

 1. Levensjutter zegt:

  Mooi blog Rob! Veel plezier met ‘omdraaien’. Hier draaien we alleen de eettafel een kwart slag, als we de tuindeur bijna niet meer gebruiken. Door die kwart slag staat de tafel straks deels voor de deur – en hebben wij door de bladerloze struiken en bomen weer een helder uitzicht. Ventileren gebeurt in ons twee eeuwen oude huis vanzelf… 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  ha die Rob
  goed verwoord , ik voel al jaren geen tocht meer sinds het dubbele glas
  de mechanische ventilatie werkt ook goed , maar hier is ook heel vaak een raam of deur open 🙂

  ja we hebben prima weer , ik heb vandaag nog wat HH en rust , plannetjes liggen klaar om er weer op uit te gaan

  opgewekte groet

  Geliked door 1 persoon

 3. De ventilator hebben we dit jaar niet nodig gehad. Komende winter moet duidelijk worden wat de laatste isolerende maatregelen gaan doen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Bertie zegt:

  We doe ons best rob. Ook ik heb de ventilators weer opgeborgen en wacht de winter af. Ik hoop op sneeuw, een mooie dikke laag doet je eventuele kou vergeten, dat werkt ook heilzaam. ☻

  Geliked door 1 persoon

 5. meninggever zegt:

  Sinds we alles met HRPLusplus glas en zo meer lieten isoleren moeten we schuifjes open zetten om zeker in de zomer frisse lucht binnen te krijgen. De echte warmte blijft veel beter buiten, de koude ook. Scheelt hele graden. Onder het huis is de boel ook geisoleerd vorig jaar, ook dat scheelt weer. Daardoor heb je langer geen CV nodig en als we die aanzetten is het bij 19 graden al redelijk behaaglijk. Voorheen moest de thermostaat wel naar 21 graden om het echt zo te krijgen. Het scheelt allemaal, opgeteld is wat ik doe voldoende om China een extra kolencentrale te laten bouwen. Draag ik toch iets bij aan het klimaat….:)

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ik adviseer een zeer goed ventilatieplan, anders voorzie ik schimmelgroei op onverwachte en zeer vervelende en hardnekkige plekken.

   Stille groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Wat ik van bouwfysisch onderlegde collega’s steeds hoorde was “Isoleren zonder ventileren is vragen om problemen”. Ze doelden dan inderdaad op vocht- en schimmelproblemen. het Drents kent een zegswijze die daarmee in schril contrast staat “Waor as ’t stinkt, is ’t warm”. Maar dat werd wel gezegd in een huis met veel ‘natuurlijke’ ventilatie, een metafoor voor een tochtig huis.

    Geliked door 1 persoon

   • meninggever zegt:

    IK kende dat fenomeen wel uit onze vroegere woonomgeving uit Almere. Daar hadden vrijwel alle huizen in die buurt er last van omdat ze (voor de jaren 80) zo goed geisoleerd waren dat tocht er niet in kwam en vocht er niet uit kon…

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Op de juiste manier ventileren voorkomt schimmelgroei.
     Veel bewoners vergeten de noodzaak van ventileren ….
     Schimmels zijn uiteindelijk lastig en moeizaam te bestrijden.
     Voorkomen is dan ook beter dan bestrijden.

     Veel Bewoners wonen en/of leven onzorgvuldig en ondoordacht in hun huizen.

     Stille groet,

     Like

 6. Spontanity zegt:

  Je gordijnen omdraaien?
  Echt nieuw voor me, en ik begin er ook niet aan.
  Een zomer of winteropstelling in ons huis is lastig.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Het overgordijn isoleert beter dan vitrage. Wanneer het overgordijn vlakbij het raam zit, wanneer het overgordijn tussen de radiator en de buitenmuur zit bespaar je gigantisch op de stookkosten.

   De gasprijs zal waarschijnlijk blijven stijgen.

   Kortom de energie armoede zal bij steeds meer huishoudens optreden.

   Bezorgde groet,

   Like

 7. Spontanity zegt:

  Ben trouwens wel heel benieuwd hoever het gaat met de stijgende energieprijzen.

  Like

 8. Rebbeltje zegt:

  Dat de prijzen gaan stijgen is zeker, maar om nu de gordijnen korter te maken omdat ze voor de verwarming hangen gaat me te ver 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.