Sport, spel en kunst

Een mooi artikel over een mooi project op amsterdam.nl:

Vrolijke geluiden klinken op het schoolplein tussen de Holendrechtschool en de De Morgenster. De vakantie is voorbij en de kinderen ontdekken leuke nieuwe dingen op hun plein. Er is een klimwand tussen de sterren en een opslaghok dat is veranderd in een kleurrijke bus. Daarnaast is het basketbalveld opgeknapt en komt er binnenkort een urban dance ground. Achter het Cruyff Court is ook nog een vernieuwd stangenpark te vinden. Kunstenaar Munir de Vries neemt ons mee over het plein.

“Het meest opvallend aan het opgeknapte plein is de make-over van een saai opslaghok in een kleurrijke bus,” begint Munir. “Die bus staat symbool voor een reis, net zoals een school gezien kan worden als een reis vol ervaringen. Er zijn ook wijsheden in het ontwerp verwerkt, bijvoorbeeld uit het oude Egypte. En de bus wordt aan de voor- en achterkant bestuurd. Het gezicht van de bestuurder bestaat uit meerdere kleine figuren, waarmee ik wil laten zien dat we samen achter het stuur zitten. Dus dat de kracht vanuit de community komt.”

Vrouwelijke robotvriend

“Samen met de leerlingenraad heb ik de ontwerpen voor de schilderingen bedacht. Ik heb ze gevraagd wat vriendschap voor ze betekent. En welke denkbeeldige vriend ze zouden meenemen op reis. Daar kwamen leuke antwoorden op. Zo vertelde een meisje dat ze graag een vrouwelijke robotvriend mee zou willen nemen. En een ander koos voor een dolfijn. Die heb ik dus voor ze getekend, je kunt ze op de zijkant van de bus terugvinden.”

Klimmen tussen de sterren

Bij de entree van de Holendrechtschool is een klimwand. Munir heeft de hele muur beschilderd als een sterrenhemel. Ook dit ontwerp is gebaseerd op een mooie gedachte: “Als je naar de sterren kijkt, is er een vertraging door de enorme afstand. Daardoor kijk je eigenlijk altijd naar het verleden en wordt het heden onthuld. Net zoals op school ontstaan ook regelmatig nieuwe sterren en worden er nieuwe werelden ontdekt.”

Baradice stangenpark

Achter het Cruyff Court dat aan het schoolplein grenst, traint Brian Juan Pedro een jonge rapgroep op het nieuwe stangenpark. Munir en Brian kennen elkaar goed, want buurtbewoner Brian is de initiatiefnemer van de schilderingen op het plein en het stangenpark. “Brian zet zich enorm in voor de jongeren in de buurt en een gezondere leefstijl,” vertelt Munir. “De stangenparken die je nu door heel Nederland ziet, heeft hij hier als eerste naar Holendrecht gebracht. Ik heb zijn visie in beeld gebracht in een vloerschildering bij het stangenpark, dat Brian baradice noemt.”

Kleurrijk Reigersbos

Munir de Vries is in Zuidoost opgegroeid. Later verhuisde hij naar Utrecht waar hij aan de kunstacademie afstudeerde op een stripverhaal over immigratie. Zijn liefde voor strips is terug te zien in zijn streetart. Kijk voor meer werk op de website van Munir de Vries. Iets verderop in Reigersbos zijn meer kunstwerken van hem te bewonderen, bijvoorbeeld op de grote muur naast de Jumbo.

https://www.amsterdam.nl/nieuws-gaasperdam/sport-spel-kunst-samen-holendrechtplein/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

6 reacties op Sport, spel en kunst

 1. Karel zegt:

  maakt naar school gaan toch fijner

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  De extra investeringen zijn goed besteed, zo te zien.

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  mogge Rob
  ja dat terracottaleger is zeer imposant
  als zo’n leger in die tijd voor je stond maakte je geen schijn van kans
  ook de oranjes niet 🙂

  vredelievende groet

  Geliked door 1 persoon

 4. hermanstel55 zegt:

  Mooi ontwerp. Overigens, dat kunstenaars ingeschakeld worden voor het ontwerp van dergelijke pleinen is niet nieuw. Het is voor kunstenaars een prachtig verdienmodel, dat regelmatig zwaar gesubsidieerd wordt. De manier van werken is ook voorspelbaar. De leerlingen worden geïnterviewd, mogen tekeningen maken en dan komt de artiest met een ontwerp. Wij werkten in de jaren negentig van de vorige eeuw met de kunstenaard Hans Abelman uit Rotterdam. Wij moesten het werk doen, maar de man streek voor zijn ontwerpschets (toen al!) een dikke 20 000 gulden op. Ik heb toen serieus een carrière switch overwogen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.