Mama Aïsa in de Grubbezee

Mama Aïsa is een kunstwerk in de Grubbezee naast Grubbehoeve. Rond 1986 had men bij de gemeente Amsterdam/Stadsdeel Zuidoost het idee dat deze nieuwe wijk wel af zou zijn. Als kers op de taart werd in het kader van het festival Blij met de Bijlmer een wedstrijd uitgeschreven voor een kunstwerk dat referentie moest hebben met de Creoolse gemeenschap in de wijk.

Mama Aïsa  is verbonden met de kostgronden en plantagegebieden. Niet zomaar noemt men haar ook Mama fu Negre Kondre (Grote Moeder),want ze is ook wel de entiteit van vruchtbaarheid en groei en de geestelijke moeder van alle voorouders en hun nageslacht.

Mama Aïsa staat op een eilandje, dat met een voetbrug naar de oever van de Grubbezee is verbonden. De flat Grubbehoeve is de naamgever van het water. Al zijn er ook mensen die het water de naam Cola-kreek geven, een vernoeming naar de Surinaamse Colakreek.

Chaim Oren heeft het beeld ontworpen. De kleur heeft nog enig gesteggel gegeven. De kunstenaar wilde een wit beeld. En om de verbinding tussen Hemel en Aarde te symboliseren staan de sterrenbeelden Grote Beer en Kleine Beer als bollen op het beeld afgebeeld.

Het beeld heeft even na de Bijlmerramp van 4 oktober 1992 een slechte naam gekregen. Een aantal bewoners bleek in het beeld het kwade oog te zien; die groep wilde het beeld verbranden; die groep zag een blasfemisch afgodsbeeld.

Sinds jaar en dag is het eiland het broedgebied van een zeer uitgebreide familie Gans. In het broedseizoen wordt de brug bewaakt en is het eiland niet toegankelijk. En op deze manier wordt ook Mama Aïsa beschermd. Het eiland heeft dan ook ongerepte natuur!

De vrijwilligers van de praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost hebben het eiland en de oevers van de Grubbezee geadopteerd. Inheemse, geneeskrachtige, helende en insectvriendelijke kruiden zijn op het eiland en de oevers ingezaaid en geplant. De vrijwilligers en bewoners van dit gedeelte van de Bijlmermeer tonen zo respect voor Mama Aïsa en de natuur.

Voor de reizigers met de metro tussen metrostation Ganzenhoef en Kraaiennest is het beeld van Mama Aïsa zichtbaar. Zoals ook de bewoners van de flats Grubbehoeve en Kleiburg het trotse en markante beeld van hun balkon kunnen zien.

Een onwetende voorbijganger kan zich verbazen over de uitwerpselen van de ganzen en de welige begroeiing. Maar de kenners van de alom aanwezige symboliek weten beter. Zij hebben niet alleen respect voor Mama Aïsa. Maar zij ervaren ook de bescherming van de Ganzen. En natuurlijk waarderen zij ook helende, geneeskrachtige en beschermende werking van de natuur op het eiland van Mama Aïsa en de oevers van de Grubbezee.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

7 reacties op Mama Aïsa in de Grubbezee

 1. Karel zegt:

  ha die Rob
  hoe kan je een oog zien in een beeld en dan ook nog kunnen vertellen dat het een kwaad oog is 🙂

  koers groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  Een bekend soort bijgeloof: het boze oog. Jammer wanneer mensen daarin blijven hangen.
  Heb je geen plaatjes van het beeld Rob?

  Like

 3. meninggever zegt:

  Als mensen wat meer zouden kijken naar wat sinds #1975 voor de halve Surinaamse bevolking is gedaan, met name in de Bijlmermeer, zou al dat gedoe om BLM en KOZP een stuk minder nodig zijn. Een monument voor de creoolse bevolking naast mijn oude flat is wel een gotspe.

  Like

 4. Jan Bon zegt:

  Prachtig stuk! Met dank aan Henno!!!

  Like

 5. Spontanity zegt:

  Interessant om te lezen.
  Maar met ganzen heb ik net zoveel als met duiven en meeuwen.
  Helemaal niets!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.