Groen en bomen

In een e-mail lees ik het volgende:

Voor 2020 heeft het burgerpanel gevraagd om een onderzoek naar het groen in Amsterdam. Dit onderzoek hebben wij vandaag gepubliceerd. We hebben onderzocht of er voldoende, goed en bruikbaar groen in Amsterdam is. Dat is een belangrijke vraag, omdat het de ambitie is van het college van burgemeester en wethouders dat Amsterdam moet groeien, maar dan wel zonder dat het groen in de stad in het geding komt.

Het blijkt echter niet goed mogelijk om te beoordelen of er in Amsterdam voldoende, goed en bruikbaar groen is. Daarvoor is te weinig concreet gemaakt hoeveel en wat voor soort groen nu eigenlijk gewenst is. Amsterdammers zijn weliswaar in het algemeen positief over het groen, maar uit ons onderzoek blijken er ook knelpunten te zijn. Met name bij het groen dat moet bijdragen aan klimaatadaptatie en biodiversiteit in de stad. Ook verschilt het beeld van het groen in Amsterdam van wijk tot wijk. In Centrum, en meer verrassend, in Oost lijkt het groen het meest onder druk te staan. Het is, tot slot, de vraag of de budgetten en slagkracht van de ambtelijke organisatie in evenwicht zijn met de ambities voor het groen in Amsterdam.

En in de zomereditie van Bomennieuws lees ik een artikel over het ontwikkelen van stadsbossen en het creëren van groenere en gezondere steden. Cecil Konijnendijk, Hoogleraar Urban Forestry aan de University of British Columbia in Vancouver, Canada hanteert een vuistregel van 3, 30, 300. Zij stelt dat om je prettig en gezond te voelen moet je vanuit je huis minstens 3 bomen kunnen zien. Een gezonde woonwijk bevat 30 procent kroonbedekking. En wil je dat mensen gebruikmaken van het groen, dan moet dat op maximaal 300 meter van de woning af liggen.

Met de volgende link is de zomereditie van 2021 van bomennieuws en het het interview met Cecil Konijnendijk te lezen.

https://www.bomenstichting.nl/tijdschrift-bomennieuws.html

En met deze weblink is de publicatie publieksonderzoek groen in de stad Amsterdam te lezen:

https://publicaties.rekenkamer.amsterdam.nl/groen-in-de-stadbestuurlijk-rapport/

Dat mijn buren zowel in hun eigen tuin als in het openbaar groen bomen kappen en toetakelen is een grote ergernis voor mij. Dat er in verre landen bomen gekapt worden voor biomassa gestookte energiecentrales staat mij ook al tegen. Evenals het kappen van Tropische regenwouden voor de sojateelt van de Nederlandse bio-industrie en/of het uitbreiden van Palmolie plantages een gruwel zijn in mijn ogen.

Of het nu gaat om stadsbomen, bosbomen of aloude woudreuzen zonder bomen kunnen wij niet!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

9 reacties op Groen en bomen

 1. Karel zegt:

  ik liep nog niet zo lang geleden van station Muiderpoort naar OLVG en je ziet veel groen hoor
  3, 30, 300. gaat bij mij hier wel op , maar in de meeste steden toch echt niet

  natuurvriendelijke groet

  Geliked door 3 people

 2. Ik zie gelukkig alvast minstens 3 bomen als ik naar buiten kijk en hopelijk blijft dat zo. Veel buren hebben hun bomen inmiddels weggehaald en dat vind ik zonde.

  Geliked door 3 people

 3. Karel zegt:

  ik kijk op een parkje en op een 100 meter van de voordeur ligt de Westerheide

  Geliked door 1 persoon

 4. Spontanity zegt:

  Over iemand zijn eigen tuin kun je weinig zeggen maar wat aan de openbare weg staat!!!!
  Aangifte doen!?

  Like

 5. KEES (PACO) zegt:

  Uit mijn hart gegrepen! Maar behalve bomen ben ik ook bezorgd over “onkruid”en bermgroei.Van de zomer had ik nog een felle discussie met een plantsoenwerker die doende was de hele berm langs de weg te slopen, inclusief alle bloemen, plantjes, distels, brandnetels etc.. Waarmee insecten hun levenskansen worden ontnomen en dat is slecht nieuws voor de mens. Plantsoenwerker’s reactie: “HUH?”

  Geliked door 1 persoon

 6. meninggever zegt:

  Over die bomen zijn we het eens. Die moeten blijven en waar het kan worden bijgeplant. Niet omgehakt. Juist het kneiterlinkse college in Amsterdam heeft daar te vaak een handje van. Als het zo uitkomt gaan oude bomen om. Men belooft dan wel herplant, maar die doen pas over 30 jaar een duitje in het zakje van luchtzuivering. Wonderlijke tegenstelling. Overigens moet je eens over de stad heenvliegen en dan naar beneden kijken. Best veel groen, zeker ook in de achtertuinen van grote huizen aan de grachten. Parken met een eigen beheer. Zie je niet vanaf de straat maar tellen wel mee….

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Als trainer on the job heb ik samen met de tuinlieden een aantal tuinen in de grachtengordel gewerkt. De prachtigste bonen staan daar. Het dierenleven op en in deze monumentale bomen is net zo indrukwekkend!

   Maar wat is het parkeren een ramp. De materialen en tuingereedschappen kunnen samen met de werkploeg bij de voordeur afgeleverd worden. Maar de chauffeur is daarna nog geruime tijd aan het zoeken naar een vrije parkeerplaats.
   De bewoners en werkers laten het uitstekende ov links liggen. En de prachtige grachten worden ontsierd door geparkeerde personenauto’s.

   Stille groet,

   Like

 7. Jan Jaap zegt:

  In een aflevering van het tv-programma Tegenlicht ging het laatst over Tiny Forests. Een interessante optie voor stedelijk gebied. Een snipper van 20 x 20 meter is in principe genoeg. Plant het vol met inheemse soorten en je verrijkt de omgeving met allerlei levende have – insecten, vlinders, kleine zoogdieren.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.