Duurzaam wonen IV

Anne heb ik jaren terug leren kennen als de promotor van zonnepanelen. Nu zijn er op heel veel plaatsen zonnepanelen te zien. Maar op de woning van Anne liggen waarschijnlijk een van de eerste zonnepanelen van Amsterdam. Of Anne met haar zonnepanelen voldoende elektriciteit maakt voor eigen verbruik weet ik eigenlijk niet. Maar met zonnepanelen op je eigen woning weet je in ieder geval zeker dat je duurzame stroom gebruikt.

Met een koophuis kun en mag jezelf zonnepanelen plaatsen. Maar ook op een huurwoning is het mogelijk om zelf zonnepanelen te plaatsen. Met de juiste afspraken zal elke verhuurder hier toestemming voor geven. Bij problemen kan de gemeente en/of een huurdersvereniging een bemiddelende rol spelen.

Met de Corona Pandemie werken steeds meer mensen thuis. Zo zag ik ook bij Anne voor de eerste keer een infraroodpaneel boven het bureau van haar thuiswerk kantoor. In haar geval de ondersteuning van de traditionele Aardgas gestookte verwarming met radiatoren. Een slimme combinatie van zelf stroom opwekken en omzetten in ruimteverwarming thuis.

De gemeente Amsterdam wil graag de afspraken m.b.t. het Klimaat Akkoord realiseren. Aardgasvrij en duurzaam opgewekte energie zijn vastgelegd in Internationale, Europese en Nederlandse afspraken. Maar iedereen kan met kleine stapjes zoals Anne deze heeft gemaakt ook mee helpen aan de realisatie van deze afspraken.

De volgende weblink geeft informatie over daken en zonnepanelen:

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-hoe-geschikt-is-je-dak/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

10 reacties op Duurzaam wonen IV

 1. picpholio zegt:

  En dat te bedenken dat men in België aardgascentrales wil gaan bouwen om stroom op te wekken… Hoe lang blijven we hier nog achter de feiten aanhollen ?????

  Like

 2. Toevallig heb ik vanmorgen net ruwweg een vergelijking gemaakt met vorig jaar. Conform het weerbeeld van de afgelopen zomer was de opbrengst dit jaar een stukje minder, maar het kan nog altijd wel uit. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Bij mij is de tendens van dit jaar ook dat de opbrengst van de zonnepanelen 10 á 15% lager ligt dan vorig jaar. Andere jaren zat ik altijd boven 4500KWh en dit jaar zal ik de 4000 KWh waarschijnlijk net aantikken. Maar desondanks ben ik wel blij met mijn zonnepanelen. Het geïnvesteerde geld levert ook met de mindere opbrengst, ruimschoots meer op dan wanneer het gewoon op de bank was blijven staan.
   Daarom snap ik nog steeds het argument niet dat “je de kosten nooit terugverdient”. Door besparing op energiekosten de afgelopen 3 jaren met zonnepanelen, hebben we ruwweg al de helft ‘terugverdient’. Als we de subsidie, (teruggave BTW, in ons geval iets minder dan €2000) niet meerekenen zal de ‘terugverdientijd’ ongeveer 10 jaar zijn. Met subsidie is dat 8 of 9 jaar.
   Om het in goed Drents te zeggen ‘het kun minder’

   Geliked door 2 people

 3. terrebel zegt:

  Inmiddels zijn ‘wij’ zover dat wij in acht maanden verbruiken wat Moeder Aarde in een jaar kan produceren. Dus elke besparing op energie is niet alleen nuttig maar zelfs noodzakelijk. Al is het maar kleine dingen als het aantrekken van een trui wanneer het fris wordt in huis in plaats van de thermostaat op 24 graden draaien. De gordijnen dichtdoen een uurtje voor je gaat slapen helpt al. De TV niet op standby laten staan helpt ook al een beetje en zelfs leuk is het malen van koffiebonen met de hand. Voor een paar euro heb je bij de kringloopwinkel al een oude handmaler. En lekker, joh! Het wordt zo ook makkelijk om je eigen mix te maken van verschillende bonen. Helaas hebben de verhuurders waar ik toe behoor Ymere als woningcorporatie en ruim de helft van de appartementen zijn verkocht. Zonnepanelen (laten) plaatsen op het gemeenschappelijke platte dak is daardoor helaas toekomstmuziek. Wel hebben wij met een groepje buren een grote gezamenlijke composthoop en zijn we bezig met het neerzetten van regentonnen in de gemeenschappelijke binnentuin. Want alle beetjes helpen.

  Geliked door 1 persoon

 4. meninggever zegt:

  Het allergrootste probleem is en blijft dat we met te veel mensen op deze planeet wonen. En dat we niet doorhebben dat hoezeer wij hier besparen elders zal worden opgepakt als invitatie om nog meer deze aarde uit te nutten. De Chinezen zijn heer en meester in Afrika, maar ook in het zeewater er omheen. De Koreanen vissen met zulke grote schepen dat de zee na hun vangsten vrijwel leeg achterblijft. De Japanners jagen de walvissen op en eten ze vrolijk ‘voor wetenschappelijk onderzoek’. We leiden rivieren om, gaan over op planten van vega-voedsel op plekken waar voorheen oerbossen te vinden waren met hun diversiteit. We verstenen maar door, want de bevolkingsgroei vraagt daar om, dus er is op macro schaal iets aan de hand dat we op microschaal niet kunnen corrigeren. Zolang we dat niet willen zien, onze ogen sluiten en bezig blijven met details komt het niet goed met die wereld van ons. Binnenkort een blogverhaal over het relatieve van onze vermogens er echt iets aan te willen of kunnen doen. Omdat we het kernprobleem niet willen benoemen of daar om heen blijven draaien. NL telde in 1945 6,8 miljoen inwoners. Nu bijna 19 miljoen. En we willen boeren dwingen hun werk niet meer te doen, maar wel hun land af te staan voor stedenbouw….Hoe gek kunnen we zijn???

  Like

  • Willem zegt:

   Je doet me denken aan een oud-collega in de jaren ’70, die niet wilde stoppen met roken omdat “de auto’s en industrie nog veel meer vervuilen”. Wat de feiten aangaat had hij gelijk; de auto’s destijds waren enorme vervuilers en voor de industrie stond de regelgeving nog in hele kleine kinderschoentjes.
   Maar dat hoeft toch geen reden te zijn om er zelf niet wat aan te doen lijkt me zo.
   Als je alles in ‘grote stappen, gauw thuis’-tempo wilt bewerkstelligen, introduceer je ook heel veel problemen waarvan de oplossing waarschijnlijk net zoveel geld en energie vraagt de uitgevoerde verandering. Sommige zaken moet je gewoon rustig aan doen, maar wel standvastig.

   Geliked door 1 persoon

   • meninggever zegt:

    Gaat toch weer voorbij aan het kernprobleem; overbevolking. En die overbevolking uit zich ook in de kennelijk niet te stoppen massa-immigratie. Als het water over de plinten loopt krijg je overal lekkages. En dat is dus het geval met te veel mensen die menen dat het elders beter is. We eten met zijn allen de planeet leeg. We roven de bossen en zeeen leeg, maar neigen in ‘linkse’ kring naar het stoppen van bananen in de oren en wijzen naar hen die auto rijden of het wagen op gas te stoken. Cijfers liegen niet. Van alle uitstoot komt 8% uit de EU! 92% van elders. Van al die uitstoot binnen NL komt 16% van het verkeer, dik 20% van industrie inclusief energiecentrales. We gaan volgens links plan (Timmermans) 1,5 biljoen Euro uitgeven om het klimaat in de EU te redden. In NL scheelt dat 0,05% uitstoot. En zijn de burgers failliet! Feiten en cijfers, toch iets anders dan N=1 onderzoek of een niet onderbouwde mening…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.