Slechte ogen?

Vanaf mijn vierde, vijfde levensjaar heb ik slechte ogen. Na het oude beproefde ooglapje om mijn luie oog te activeren ben ik aan het brillen geslagen. Bij het opstaan is mijn eerste handeling het opzetten van mijn bril. Zoals bij het naar bed gaan als laatste mijn bril wordt weggelegd. Tot ongeveer mijn veertigste was het afstand kijken een probleem. Maar na mijn veertigste werd een leesbril ook noodzakelijk.

Tijdens mijn studie heb ik verschillende baantjes vervuld. Het schoonmaken van de terreinen van Schiphol en het bedrijfsterrein van de Heineken brouwerij in Zoeterwoude waren erg lucratief. 500 Gulden netto per week was in die tijd voor ongeschoold werk een mooi salaris. Dat ik daarbij voor een uitzendorganisatie bij een groenaannemer werkte maakt duidelijk dat er voor mijn werkuren door zowel Schiphol als Heineken nog veel meer is betaald ….

De omgeving scannen en zo efficiënt mogelijk van prul naar vuil lopend heb ik mij in die tijd snel aangeleerd. Slechte ogen of niet, het herkennen van zwerfvuil klein of groot is ook met slechte ogen goed te doen.

Dagelijks loop ik nu door mijn straat het zwerfvuil te verzamelen. Voor een deel heeft dat effect. Het zwerfvuil wordt minder. Al blijft de snoeproute van en naar de gymzaal van de basisschool aanwezig.

Maar eigenlijk wil ik een andere constatering beschrijven. Steeds meer valt mij op dat de rokers geen asbak/prullenbak zien. Overal liggen de peuken van filtersigaretten. De meest afschrikwekkende teksten en plaatjes op de sigarettenverpakkingen worden niet gezien door de rokers. Maar het overal weggooien van de peuken geeft mij de indruk dat teer en nicotine ook een slechte invloed heeft op het gezichtsvermogen en de motoriek van rokers ….

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

20 reacties op Slechte ogen?

 1. Karel zegt:

  ha die Rob
  ja met uitzendbureaus hoef je geen medelijden te hebben hoor
  met rokers ook niet , wel met hen die achter de rokers hun troep opruimen

  opklarende groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Rebbeltje zegt:

  Ha dat laatste heb je netjes verwoord 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Willem zegt:

  Grappig verschijnsel beschrijf je; “je ogen gaan staan naar het werk dat je doet”, om het maar even cryptisch uit te drukken.
  Jij ziet zwerfvuil sneller dan iemand die er totaal niet in geïnteresseerd is, omdat je het ‘beroepsmatig’ enige tijd gedaan hebt. Zo zal jouw onderwijsachtergrond waarschijnlijk ook tot gevolg hebben dat je anders naar groepen, of de jeugd kijkt dan dat ik dat doe. En ik zie details van dingen waar ik me in mijn werk mee bezig gehouden heb, die een ander niet op zal vallen.
  Hoe universeel de kijk op (van) mensen ook mag zijn, ze is toch voor iedereen verschillend. Vind ik wel een aardige gedachte.

  Geliked door 1 persoon

 4. Matroos Beek zegt:

  Roken is nergens goed voor. Zeker niet voor de ogen! Dat is nog maar eens bewezen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Sommigen mogen door hun rookgedrag hun gezondheid naar de kl…. helpen, voor mij niet gelaten. De verpakkingen van sigaretten zeggen inderdaad genoeg, dit negeren is gewoon dom. Maar per sé anderen (en het milieu) lastigvallen met hun troep is me ook een doorn in het oog.

  Geliked door 1 persoon

 6. Onbeschoft gedrag, ze doen het ook als ze met je staan te praten en dan ben ik een zeikerd als ik hen er op wijs.

  Geliked door 1 persoon

 7. Tja, laat hen een briefje van 50 op de grond zien liggen, gewis dat ze dàt goéd zien en het oprapen ! ! Niet dat ik deze ‘test’ doen zal, ik kan mijn geld wel béter gebruiken 😉
  Trouwens mijn ogen waren om de beurt “in de revisie” , staar is verholpen, ik zié weer helder en ver, alleen ook een leesbril nodig voortaan … maar op mijn leeftijd …

  Geliked door 1 persoon

 8. Herman zegt:

  Het is inderdaad opvallend hoe vaak rokers hun restantjes maar gewoon weggooien. Kennelijk weinig besef t.a.v. hun omgeving. Of zijn het toch ietwat egoïstische typetjes die menen overal rechten aan te kunnen ontlenen.

  Geliked door 2 people

 9. Bertie zegt:

  Een peukje is klein, veel rokers denken dat het snel vergaat.

  Geliked door 2 people

 10. gewoonanneke zegt:

  Hoogst ergerlijk hoor al die peuken zeker bij bushaltes e.d. of bankjes onderweg…..

  Geliked door 2 people

 11. Ik heb me er ook schuldig aan gemaakt, aan roken en peuken klakkeloos laten vallen op straat. Nu is dat gedonder van geldverspilling, inhaleren, vieze bek, en de walm in mijn kleding, achter de rug! Heb zo ook mijn verzetjes gehad in mijn jonge jaren! ‘Rebelsheid zonder woorden’ noem ik het. Nu loop ik soms ook met een afvalzak en vuilgrijper rond. Ach, we worden ouder of zijn het al.
  Geen vrijbrief voor milieu-verzakers! Ik zie ook teveel rondslingeren op straat en dat mag onderstreept worden.

  Geliked door 2 people

 12. meninggever zegt:

  Asociaal gedrag versus een groen hart…..het blijft wringen. Voor de daders iets om de ogen uit de koppen te schamen zou ik denken….

  Geliked door 1 persoon

  • Schamen doén ze zich niet, ze denken er waarschijnlijk niet ééns bij nà …
   ook niet aan de gevolgen van die troep… Ik probeerde met een doodshoofd op de sigarettenkoker mijn naaste familieleden inzicht te geven van het gevaar van roken, maar tevergeefs. Binnen gingen de peuken ‘netjes’ in de asbak, maar buiten … ??? Tot wij een absoluut rookverbod in ons huis lieten gelden, asbakken wèg, maar veel minder visite .. geen ramp, je leert je echte vrienden zo ook kennen !
   Groet, hanny

   Geliked door 2 people

 13. Spontanity zegt:

  Mensen willen het gewoon niet zien!

  Geliked door 1 persoon

 14. Mark zegt:

  Geen idee of een peuk biologisch afbreekbaar is. Het filterdeel denk ik niet. Hoe zit het met het vloeipapiertje? Rokers moeten ook maar recyclen vind ik. Allemaal aan de pijptabak zou ik zeggen. Of allemaal stoppen met die smerige verslaving. Dat is nog beter.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Uit mijn vroege jeugd herinner ik me een (reclame)liedje waarin de lofzang gezongen werd over de sigaar Een stukje tekst herinner ik me nog “He daar, da’s een gezond gebaar, ook al aan de sigaar?”
   Het was de tijd dat er op verjaardagen nog glaasjes met sigaretten en sigaren stonden en het de norm was dat je rookte. Om een sigaar zit geen vloeitje en heeft geen filter. Dat ik dat nu pas besef!
   Een man die niet rookte was een zonderling waar iets mee aan de hand was, was een vrij gangbare gedachte in mijn omgeving. Ik geef meteen toe dat ik een bijzondere vader gehad heb, maar dat was echt niet omdat hij niet rookte. Hij was gewoon een supervader.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.