Hutten bouwen

Bij Gewoon Anneke las ik altijd met heel veel plezier de verhalen over het jaarlijkse huttenkamp in haar dorp. Een pracht traditie met de mooiste foto’s en verhalen. https://gewoonanneke.wordpress.com/2021/01/30/een-piratendorp/

Even terug schreef ik enthousiast over buiten spelen. Het ontdekken, grenzen verleggen en zelfstandig worden.

Even terug is de kinderspeelplaats Fort Kraaiennest gerenoveerd. Jaren terug waren alle vrouwelijke deelraadsleden in Amsterdam-ZuidOost initiatiefnemers van deze kinderspeelplek. Het gigantische marktplein onder Metrostation Kraaiennest zou het bruisende hart van de Kbuurt worden. Evenementen en meer op het marktplein. Maar voor de kinderen van de Kbuurt regelden alle vrouwelijke deelraadsleden Fort Kraaiennest. Het Fort is als kinderspeelplaats zeer geslaagd. Het bruisende Hart, het evenementenplein wordt door regelambtenaren vooral stil en leeg gehouden.

Bij de renovatie van het Fort zijn de meeste speelattributen terug geplaatst. Natuurlijk is alles voor de geldende normen en veiligheidseisen opnieuw gekeurd. En toch is er een vervelend incident geweest. Een klein kindervoetje raakte beklemd met het spelen. Waarop het speelattribuut natuurlijk onmiddellijk is afgesloten.

Terug naar het hutten bouwen. Een zaagsnede in je hand, een blauwe duim van een hamer, een opengehaalde arm door een uitstekende spijker, een gekneusde enkel door een wiebelende trap? En er zijn nog veel meer vreselijke verwondingen te bedenken. Maar mijn vraag is dan weegt dat op tegen de prachtigste momenten, de mooiste herinneringen ???

De tuinen in de buurt zijn vooral betegeld. Meestal staat er een mega partytent en een gigantische bbq. Rondom de hoogbouwflats is het groen vervangen door grote parkeerplaatsen. Het traditionele Bijlmergroen is vooral vervangen door straten en parkeerplaatsen.

Het Piratendorp zoals Anneke dat beschrijft in haar blogpost gun ik ook mijn buurkinderen. Samen bouwen, samen ontdekken, samen grenzen verleggen en nieuwe onvergetelijke ervaringen opdoen. Zwervend over het internet krijg ik verschillende nieuwsbrieven toegezonden. Op die manier krijg ik ook een Nederlands Kampioenschap Hutten Bouwen voor geschoteld. https://www.innovate.community/deelnemer/hutcraft/

Met deze blogpost doe ik een oproep om samen te werken aan een Piratendorp, huttenkamp naast Fort Kraaiennest in de zomer van 2022. De Klusflat Kleiburg leeft. Tussen een paar grote bomen staat een trampoline. Maar nog mooier naast deze Trampoline staat een (Ver)Zoen Hok van de Kleiburcht. En dat verzoenhok van de Kleiburcht mag van mij het begin zijn van heus huttenkamp.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

11 reacties op Hutten bouwen

 1. Rebbeltje zegt:

  Ieder jaar hutten bouwen, doen ze hier ook en met veel plezier gaan wij ieder jaar weer kijken naar de bouwwerken. Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  Dat wordt hier ook gedaan, eerste vakantie week drie dagen hutten bouwen.
  Op veel meer plaatsen organiseert men iets dergelijks.

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  jaren gedaan Rob
  in Tuindorp Nieuwendam was het er alle vakanties voor ons , of bij het landje aan de Schellingwouderdijk en zelf wel op kamp Zeeburg
  zou overal moeten zijn

  rustige avond groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Weeral een heel mooi initiatief!

  Geliked door 1 persoon

 5. Jan zegt:

  Wat mooi om dit lezen! Een warm pleitbezorger van de wilde speeltuin: avonturenspeeltuin noemde wij dat toen; hoewel heette het toen Jongensland:)

  Like

 6. meninggever zegt:

  Ooit, de oude man vertelt, speelden we als kinderen altijd op straat. Van bouwmaterialen bouwden we zelf hutten op plekken waar dat kon. De speellandjes net buiten de stad die toen nog niet zo ver weg was. Bedenk maar dat we toen de oude Ringdijk nog kenden, Buitenveldert net werd opgeleverd, en je net voorbij de Utrechtsebrug weliswaar een paar gebouwen vond, maar het verder leeg en geweldig was. Hutten bouwen, crossen op fietsen en motoren en soldaatje spelen. Of cowboy en indianen, de fantasie kende geen grenzen, polcor bestond nog niet. Einde zomer had je allerlei kinder/vakantiedorpen. Waar je met oud materiaal hutten mocht bouwen. Het was een feestje. Tuurlijk scheurde je wel eens kleding, had een blauwe plek of schaafwond, maar dat kon je wel handelen. Buiten spelen was de norm, de huizen ook vaak zodanig klein dat binnen zitten geen optie was behalve bij heel slecht weer en dan probeerde je nog om dat bij elkaar te doen, met Dinky Toys of vliegtuigmodellen. In die zin was de wereld groter dan de huidige en moest de fantasie gewoon uit de bol gehaald worden en niet van een scherm. Overigens stimuleerden wij dit ook bij de na ons komende generaties. Naar buiten en klooien. Het hielp veel bij de opvoeding. Ook in de Bijlmer en later Almere….

  Geliked door 1 persoon

 7. Herman zegt:

  Hoe meer hutten, hoe beter. Kinderen leren door op hun vinger te slaan, door te vallen. Tegenwoordig willen we alles voorkomen, zodat er 100 procent veiligheid is. En dat bestaat dus niet.

  Geliked door 1 persoon

 8. gewoonanneke zegt:

  Wat leuk en ja ik merk dat die kinderen het geweldig altijd vonden helaas met corona nu al twee jaar ook niet geweest maar ze willen het dit jaar weer oppakken. Naast timmeren bouwen,leren kinderen ook met elkaar omgaan dicht bij elkaar in een hutje “wonen” …… ja we hebben ook wel spijker in voet (hoezo 10 x gezegd schoenen aan) schram of kras een pleister en snoepje daarna doet wonderen. Gelukkig nooit ernstig letsel geweest.

  Geliked door 1 persoon

 9. Pingback: Blog over... een heus piratendorp - 1104 en zo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.