Een kano op 2 wieltjes

Terwijl ik door de Bijlmerweide loop kom ik 2 buren tegen. Op 2 wieltjes trekken zij hun kano van de Gaasp naar het water in de Bijlmerweide. Trots vertellen zij dat ze peddelend van Amsterdam-Noord over het IJ naar Amsterdam-ZuidOost zijn gevaren. De overtocht tussen het drukke vaarverkeer op het IJ was even lastig. maar verder hebben zij genoten van een prachtige vaartocht.

Rond de vorige eeuwwisseling brachten de melkboeren hun melk op plat bodems naar Amsterdam. Ook zij voeren over het IJ. Er staat mij bij dat er het verhaal was dat er halverwege op het IJ wat extra water in de melkbussen werd geschept. Van eind vorig Millennium herinner ik mij het grootschalige waterproject in de Bijlmerweide. Alle grond zou afgegraven worden. Een groot zeilmeer was het plan. De bebouwing en verstening in Amsterdam-ZuidOost geeft gigantische waterproblemen. De nu te kleine poldergemalen kunnen bij regenval de neerslag net snel genoeg verwerken.Een grote overstortvijver zou de oplossing zijn. Met als bijkomend voordeel dat er een grote wateroppervlakte vrij komt voor alle vormen van watersporten.

De buren met hun kano op wieltjes kennen deze geschiedenis niet. Zij wonen net in een van de waterwoningen in Kantershof. Vanuit hun woning lopen zij hun tuin in. En vanuit de tuin staan zij op hun steiger om zo in hun kano te stappen. Even verderop heeft een architect een vergissing gemaakt. Achter de nieuwbouwwoningen is een waterterras gebouwd. Vreemd genoeg is het wateroppervlak zo’n 2 meter lager. En de aangrenzende brug is tegen alle afspraken in zo laag gebouwd dat daar geen kano onderdoor past.

Terug naar mijn buren, met hun kano op 2 wieltjes hebben zij geen last van zulke vreemdsoortige obstakels. De vijver achter hun huis is de uitvalsbasis voor veel verre kanotochten. Wel vertellen zij dat door de aanleg van de Gaasperdammertunnel de kanotocht rondom de Kbuurt niet meer mogelijk is. En dat vinden zij best wel jammer.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

8 reacties op Een kano op 2 wieltjes

 1. Judith Verbeeck zegt:

  Mooi verhaal van genoten .

  Geliked door 1 persoon

 2. Het wijzigende klimaat zet alles in een stroomversnelling. Moeilijk bij te benen wat de gevolgen zullen zijn voor de (nabije) toekomst.

  Geliked door 1 persoon

 3. Rebbeltje zegt:

  Zo dat is een luxe en niet in de file 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Levensjutter zegt:

  Vanuit je achtertuin zo het water in… wat een heerlijkheid!

  Geliked door 1 persoon

 5. Karel zegt:

  dat is een mooi kano tochtje Rob
  ja er zal wel wat melk zijn aangelengt met water , nu doet de fabriek dat ook , dus eigenlijk niets veranderd 😁
  meer ruimte voor water opvang is hard nodig

  rustige avond groet

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Lijkt me geweldig zo’n tochtje te maken.
  Van de melkbezorging hoorden we op school e.e.a. maar ik ben het grotendeels vergeten.

  Geliked door 1 persoon

 7. Pingback: Blog over...varen met de kano - 1104 en zo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.