De Bijlmer in jaartallen

Voor de stormachtige levensloop van een ‘utopisch’ woonpark heeft Henno Eggenkamp een boek geschreven. Hij beschrijft de Bijlmer Geschiedenis in chronologische volgorde, van opbouw naar afbraak, sloop en eengezins. Hoe een polder in Weesperkarspel met een lekke bodem een verguisd stadsdeel wordt van Amsterdam. Het brakke kwelwater was een tegenvaller voor de koeboeren in de polder. Waar sommige tuinliefhebbers met zout pompwater nu ook nog over klagen. Blijft staan dat de enge verontreiniging in de Bijlmer, Amsterdam-Zuidoost uit de lucht komt. De A10, A9 en A2 zorgen samen met het vliegverkeer naar en van Schiphol voor een flinke luchtverontreiniging en bijbehorende ziekmakende neerslag van giftige deeltjes. Waarbij de gebieden NatuurNetwerkNederland in en rondom de Bijlmer en Amsterdam-ZuidOost juist voor een gezond en groen leefmilieu kunnen zorgen.

Het eerste jaartal is 1901: De zogenaamde woningwetwoning is het eerste onderwerp dat wordt beschreven. Het laatste jaartal is 2020; Het Masterplan ZuidOost 2021-2040 geeft de aftrap voor het vervolg van de Bijlmermeer, Amsterdam-ZuidOost.

Is Amsterdam-Zuidoost nog altijd de ‘achterbuurt’ van Amsterdam? Het boek “de Bijlmermeer in jaartallen” geeft een beknopte maar ook heldere opsomming van de geschiedenis van de Bijlmer.

Ook dit boek wil ik van harte aan bevelen!

Om een beeld te geven van de diverse architecten van de Bijlmermeer is er een bijna volledige lijst architecten van zowel de oude bijlmer (1968-1980) als de nieuwe bijlmer (1992-2020) als bijlage toegevoegd.

‘De Bijlmer in jaartallen ’ kunt u online bestellen bij Mijnbestseller.nl
‘De Bijlmer in jaartallen’ is ook te koop bij boekhandels en Bolcom, maar alleen bij ‘Mijn bestseller’ is de verdienste voor de uitgever en schrijver van betekenis.  
De prijs van het boek is 15 euro.
https://www.mijnbestseller.nl/site/?r=userwebsite/index&id=henno_eggenkamp

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Geen categorie, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

10 reacties op De Bijlmer in jaartallen

 1. Karel zegt:

  het is een heel groene wijk van Amsterdam

  Like

 2. Bertie zegt:

  Het lijkt me interessant en het is niet duur.
  Ik denk nog.

  Like

 3. meninggever zegt:

  De geschiedenis van de Bijlmermeer is mij bekend! Zelf meegemaakt. Van begin tot bijna einde. Feiten zijn anders dan observaties. Zo was het Plan voor Schiphol 1948 al vele jaren bekend bij de planners van de nieuwe woonwijk. Ook dat daar de aan/uitvliegroute van baan 09-27 overheen zou lopen. Maar men bouwde vrolijk een wijk voor de middenklasse uit de stad. Men bedacht dat de Bijlmer een autostad zou worden. Met op het maaiveld ruimte voor natuur en mensen. De Metro pas in 1977 opgeleverd, de bevolking na 1975 totaal veranderd. De negatieve aspecten die jij constateert zijn dus in feite gevolg van planningsfouten bij de overheid. Van niet nadenken over sociale aspecten, veiligheid, etniciteit. Uitstoot van de centrale Diemen werd niet meegenomen, milieu geen aspect van belang. Wonen-wonen-wonen, in die zin is er niks veranderd t.o.v. van de huidige situatie. Net als in de Bijlmermeer van toen bouwt men groen graag vol, let niet op omgevingsfactoren en als er dan overlast is of ontstaat wil men die overlast weghalen. En dat is het paard achter de wagen…..onwaar, onlogisch en typerend voor links denken.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Het geschiedenisboek beginnend in 1901 naar 2020 las ik met heel veel interesse.
   Het grootste deel van mijn leven woon ik nu in de Bijlmermeer. Maar een tijdsbeslag van bijna 120 jaar plaatst veel in een ruimer perspectief.

   Voor velen en dus ook aan jou kan ik dit boek van harte aan bevelen!

   Vriendelijke groet,

   Like

  • Rob Alberts zegt:

   PS: dat de schrijver Henno Eggenkamp een oude buur van jou in Grubbehoeve is zal jij vast wel begrepen hebben.
   Dat Henno daarbij een grote tegenstander is van de linkse politieke partijen in Amsterdam en Amsterdam-ZuidOost zul jij ook wel weten.

   De ins en outs, de missers, fouten en vergissingen worden door Henno feilloos benoemd en opgesomd over een tijdsbestek van meer dan 1 Eeuw.

   Vriendelijke groet,

   Like

 4. Jan Bon zegt:

  Besteld en dank voor de tip!!!

  Geliked door 1 persoon

 5. hermanstel55 zegt:

  Boeiend stukje geschiedenis. Weer wat geleerd.

  Geliked door 1 persoon

 6. Karel zegt:

  ha die Rob , ook mijn verre reizen gaan via het wereldweideweb 🙂
  ik breng deze maand , als er geen verslagen van mezelf zijn , wat van Afrika in beeld
  hier was het nevelig , beroerd weer voor mij

  hopelijk snel een opklarende groet

  Geliked door 1 persoon

 7. Paul van Egmond zegt:

  Wat leuk! Ik ga het boek bestellen

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.