Ecodorp Boekel

Ten slotte in de serie ecodorpen: Ecodorp Boekel. Elders was al te lezen dat dit fantastische project met maar liefst 36 duurzame woningen zal krijgen. Innovatieve en circulaire systemen maken dat de bewoners zichzelf kunnen voorzien van voedsel, drinkwater en energie. Zo worden de woningen, kantoren en het buurthuis van verwarming en warm water voorzien door een duurzame batterij gemaakt van steen!

Inmiddels is een groot deel van de woningen opgeleverd. Op de website staat: er zijn nog enkele plekken beschikbaar! Het gaat om 6 sociale huurwoningen en 5 mantelzorgwoningen, volgens voorzitter Ad Vlems. Extra bijzonder: als je mantelzorg nodig hebt, kan de gemeenschap dat geven. Een prachtig voorbeeld van het sociale karakter van de wijk. Op de website kun je je inschrijven voor een (online) infomiddag (of je direct opgeven als belangstellende voor een woning).

https://www.ecodorpboekel.nl/

Op de volgende website is nog meer info te vinden over ecodorpen: http://ecodorpennetwerk.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

12 reacties op Ecodorp Boekel

 1. Karel zegt:

  en wat is de huur voor zo’n sociale huurwoning , red ik dat met een 70% aow en een klein pensioentje

  twijfelende groet

  Like

 2. Rob Alberts zegt:

  Sociale huur is volgens mij een landelijke regelgeving.

  Stille groet,

  Like

 3. picpholio zegt:

  Die “batterijen” van basalt lijken me wel wat…. Zo zie je maar, er zijn tal van opties die onderzocht moeten worden in plaats van ons blind te staren op één enkel pad.

  Geliked door 1 persoon

 4. Bertie zegt:

  Ziet er goed uit, is niet ver van hier. Maar nee, niet voor mij.

  Geliked door 1 persoon

 5. hermanstel55 zegt:

  Dit soort initiatieven juich ik altijd toe. Er kunnen zeer toepasbare ontwikkelingen worden ontdekt. Maar de vertaalslag maken naar het toekomstige wonen, dat is een hoofdstuk apart, vrees ik.

  Geliked door 1 persoon

 6. Willem zegt:

  De beschreven ‘basaltbatterij’ is goed beschouwd niks meer of minder dan de sublimatie van een verschijnsel wat ik in mijn kindertijd al leerde kennen; het alternatief voor een warme kruik. Als het ’s winters koud was kregen we de opdracht van mijn moeder om een ‘steen’ te zoeken. Dat was vrijwel altijd een handzame granieten kei, die altijd wel op het erf te vinden was. Die werd in de oven van de altijd brandende kookkachel gedaan en had ’s avonds veel warmte opgenomen. Er ging een doek omheen en werd vervolgens in bed gelegd. Zo hadden we nooit koude voeten ’s winters.
  Basalt kan, net als graniet heel veel warmte opnemen. Volgens de lessen ‘natuursteen’ uit mijn schooltijd herinner ik me nog dat ze beide van vulkanische oorsprong zijn; temp > 1000 graden! Kort gezegd is basalt gestolde lava die aan de oppervlakte afgekoeld is, waardoor de karakteristieke veelhoekige vorm (zeshoekig?) ontstaat, en graniet is gestolde lava die nooit de oppervlakte bereikt heeft, maar ‘onderweg’ al gestold is. Een uitvloeiingsgesteente en een ganggesteente leerden we.
  Met enig cynisme kun je stellen dat de recente vulkaanuitbarsting op La Palma weer genoeg basalt gegenereerd heeft voor toekomstige toepassingen. De basaltbatterij is dus in principe een onuitputtelijke bron, al kun je bij het ontstaan van de ‘grondstof’ wel enige vraagtekens plaatsen.

  Geliked door 2 people

 7. Spontanity zegt:

  Bijzonder om te lezen en te zien 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. Levensjutter zegt:

  Ik zou me zo aanmelden… als het een project in DK was (maar gelukkig komen dit soort initiatieven hier ook wel van de grond)

  Geliked door 1 persoon

 9. Interessant! Ik ken het dorp wel wie weet ga ik er eens kijken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.