De Nederlandse Overheid

De afgelopen jaren zijn algemene overheidstaken steeds meer naar lagere overheden door geschoven. Beschikbare deskundigheid, menskracht en/of het benodigde geld is daarbij nooit gespreksonderwerp. Vaker is er juist gesproken over een bezuiniging bij deze herschikking van overheidstaken. En doelmatigheid altijd het gebruikte toverwoord is/was.

Als extra aanjager van de Nederlands economie was en is er een grote subsidie geldstroom naar (Internationale) bedrijven en de rijkere bewoners. Die geldstroom Blijft maar doorgaan.

Maar er is ook een andere beweging gaande. Elke bewoner wordt met argusogen gevolgd en gecontroleerd. Elke activiteit en geldtransactie wordt gemonitord door de verschillende overheden. Wantrouwen en achterdocht hebben de overhand!

Dat de kiezers die zelfde overheid argwanende bekijkt heeft ook een reden. Op diverse onderwerpen zijn er schandalen en affaires. Waarbij de verontschuldigingen vaker moeilijk gegeven worden. Waarbij de oplossingen vaak nog langer op zich laten wachten.

Niet alleen krijgen de rijkere Nederlanders maar ook de grotere Nationale en Internationale bedrijven de gelegenheid om met allerlei brievenbus-constructies belastingvoordelen binnen te halen.

De overloop van bedrijfsleven naar politieke en bestuurlijke functies en weer terug is bij een aantal politieke partijen en sectoren heel erg groot.

Als ik dan naar de verkiezingsuitslagen van de verkiezingen in de afgelopen decennia kijk dan blijkt dat dit overwegend de keuze is van de Nederlandse kiezers. Veel heel veel geld naar grotere bedrijven en de rijke top 10 van Nederland en het uitmelken van de gewone belastingbetaler.

Het lijkt zowaar op het stockholmsyndroom. Dit is het psychologisch verschijnsel dat soms optreedt tijdens een gijzeling. Het verschijnsel houdt in dat de gegijzelde sympathie voor de gijzelnemer krijgt. Aangenomen wordt dat het stockholmsyndroom tot ontwikkeling kan komen in een omstandigheid waar de gijzelnemer absolute controle over de gegijzelden kan uitoefenen en binnen die absolute controle voorziet in de basisbehoeften van het slachtoffer, bijvoorbeeld door het geven van voedsel of beschutting. Voor buitenstaanders is dit een paradoxale situatie, omdat het ook bij de gegijzelde bekend is dat hij zich slechts in een afhankelijke situatie bevindt als gevolg van de acties van de gijzelnemer.

De formatie gaat nog wel even duren. En voor de eerstvolgende verkiezingen zie ik het somber in ..

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

13 reacties op De Nederlandse Overheid

 1. Bertie zegt:

  De groet drie, of drieneneenhalf. Maar van de overige partijen en partijtjes heb ik ook geen hoge dunk, mochten ze een kans krijgen is het afvragen hoe ze het doen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  ik heb geen vertrouwen in de politiek , eigenlijk nooit gehad ook
  en of het met de partijen van weleer misschien beter was geweest , als nu met veel te veel partijtjes , die zitten er echt enkel en alleen voor zich zelf hoor 😦

  Geliked door 1 persoon

 3. hermanstel55 zegt:

  Je schetst hier wat heel veel mensen in ons land denken. En inderdaad, het is verbijsterend, dat we blijven stemmen op dezelfde coalitie. Misschien zijn de mensen, die het echt slecht hebben toch flink in de minderheid. Voor de politici wil ik een lans breken voor Omtzicht. Hij lijkt een uitzondering op de regel.

  Geliked door 1 persoon

 4. Spontanity zegt:

  Mijn stem krijgen ze niet en hebben ze ook nooit gekregen.
  Maar ze blijven de grootste, en dan verandert er inderdaad helemaal nooit niets.

  Geliked door 1 persoon

 5. We halen alle info uit de media! Ben lang niet in Den Haag geweest. We worden inderdaad gehersenspoeld, als we ons vergapen aan de media!

  Geliked door 1 persoon

 6. Bij ons in België zijn er ook mistoestanden. Het komt er als kiezer op aan op die te onderscheiden van de dingen die wél goed verlopen/georganiseerd zijn/.. en de politiekers te belonen die wél inspanningen hiervoor doen. Helaas moet kun je er als enkeling niet voor zorgen dat één bepaalde gedachte of partij de plak kan/mag zwaaien, we moeten meevaren met de stroom van de ‘meerderheid’. Bij ons loert het gevaar dat ‘extreem rechts’ steeds maar meer succes boekt bij de verkiezingen. Komt door mensen die het huidige beleid kotsbeu zijn en dan maar stemmen voor roepers die met holle slogans en valse (?) beloftes succes boeken. Brrr, we zijn er nog niet uit…

  Geliked door 3 people

 7. Het heeft alles te maken met het neo-liberaal denken. In dit denk patroon is de ondernemer de held want de enige bron van welvaart in het land. Kapitaal is afschrijfbaar en dus geen probleem maar arbeid niet en dus een betreurenswaardige uitgaven. De taak van de overheid is minimaal. Een nachtwakerstaat die voor een vorm van openbare orde zorgt en infrastructuur. Dat mag best geld kosten. De rest, onderwijs en zorg zijn betreurenswaardige uitgaven namelijk bijna volledig personeelskosten. Die dienen te worden geminimaliseerd. Alleen in tijden van crisis zoals de pandemie wordt er op grote schaal met geld gesmeten. Dat is niet erg want het meeste geld gaat toch naar ondernemers. Medewerkers in de zorg krijgen niet meer dan een schijntje erbij. Dit liberalisme is ook in Nederland wijd verspreid. Het is een soort dogma dat ook nog eens goed aansluit bij ons aangeboren calvinisme blijkbaar.

  Geliked door 2 people

 8. Herman zegt:

  De verklaring voor het gedrag van de bevolking is dat het grootste deel het redelijk goed heeft en niet bereid is om in te leveren. Denk daarbij aan alle gewone alledaagse huizenbezitters en mensen met een gewone baan. Die hebben het nog redelijk goed. En dan wil je het graag zo houden en hoeft er niet zo veel te veranderen.
  De gewone mens heeft kennelijk een ietwat conservatieve inslag. Of is het een tikkeltje egoïstische inslag.

  Like

 9. meninggever zegt:

  Dat mensen in NL hier minder mee bezig zijn moge blijken uit de schare lieden die achter de liberale (of zich zo noemende) stromingen aanhobbelt. De VVD blijft maar groeien, en links wordt weggevaagd. Dat laatst is niet zo erg want verzwijgt ook de nodige onverkwikkelijke zaken. Politiek en beleid zijn tegenwoordig beladen zaken. En terecht dat we als burgers kritischer worden op deze onderdelen van de samenleving. Want voor we het weten zijn we vervangen door mensen die alleen al uit dank achter al die slimme partijen aanlopen…. In het midden is niks meer te halen. Waar staat de PvdA voor? Het CDA? Wie het weet mag het zeggen…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.