Addy en Bas, huttenbouwers

Terwijl ik naar het Buurthuis Bonte Kraai fiets zie ik Addy met zijn dochter. Samen met een groepje buurtkinderen zijn zij hutten aan het bouwen. Natuurlijk vertel ik hem over mijn blog van enige tijd geleden. Zoals ik ook vertel dat er even verder op een (ver-)zoen-burgt gebouwd is.

Trots vertelt Addy zijn verhaal: Hij vindt dat alle kinderen hutten moeten kunnen bouwen. Vooral omdat het ontzettend leuk is om te doen! En vandaag is het een kadootje voor de kinderen van alle voedselbank klanten bij de Bonte Kraai.

Addy heeft een achtergrond als leraar in het basisonderwijs (onder andere op de school van de kinderen van Bas). Hij zag dat kinderen vaak zelf hutten willen bouwen, maar dat dit niet altijd even makkelijk gaat. Er is te weinig materiaal en/of er zijn te veel regels. Om daar een oplossing voor te vinden, bedacht hij Palènpa. De eerste hutten heeft hij zelf ontworpen en geproduceerd. Ondertussen hebben al duizenden kinderen met Palènpa hutten gebouwd. 

Op hun website lees ik het volgende over Bas: Hij heeft een achtergrond als adviseur in marketing en duurzaamheid. Ooit vroeg een headhunter hem wat hij nou eigenlijk het leukste vond om te doen. Het antwoord was ‘hutten bouwen!’. Nadat hij zelf verschillende huttenconcepten had bedacht en getest, kwam hij Addy weer tegen. Ze bleken dezelfde dromen te delen en besloten samen te gaan werken.

“Als je met mensen praat over hutten bouwen, dan beginnen hun ogen gelijk te stralen. Iedereen gaat dan ‘aan’ en dat is mooi om te zien. Iedere hut heeft een eigen betekenis en zit vol fantasie. Het is zoveel meer dan een stapel hout.” Aldus Bas op hun website.

In de statuten van Palènpa is het volgende doel beschreven: ‘stimuleren dat kinderen vrij spelen en zo bijdragen aan hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling’. De hutten zijn voor ons een middel om te bereiken dat kinderen meer buiten gaan spelen. Daar ligt voor ons onze belangrijkste maatschappelijke impact.

Terwijl ik met Bas en zijn dochter aan het praten begint een vader met zijn kinderen een hut te bouwen. Zowel de kinderen als papa glunderen van het hutten bouwen. En jazeker de meisjes in het gezelschap zijn ook aanwezig en actief!

PS: deze week kom ik op sociale media allemaal vragen voor klussers en timmermannen tegen. Goede handenarbeid is goud waard.

Ik kijk er nu al naar uit dat Bas, Addy of zijn dochter volgend jaar op uitnodiging van Hart voor de Kbuurt aanwezig zijn tijdens een week met allerlei kinderactiviteiten!

https://palenpa.nl/Home/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

10 reacties op Addy en Bas, huttenbouwers

 1. hermanstel55 zegt:

  Prachtig initiatief. Maar nog leuker is het als je in het bos ook zelf de materialen kunt zoeken. Dat deden wij jarenlang tijdens onze schoolkampen in de Drunense Duinen. Onvergetelijke avonturen voor de kinderen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  goed bezig zo Rob
  lang geleden dat ik hutten bouwde , zonder bemoeienissen van regeltjes van boven opgelegd 🙂

  zonnige groet

  Geliked door 1 persoon

 3. HesterLeyNel zegt:

  Dis ’n wonderlike inisiatief. Sommige mense het die oulikste idees wat baie beteken vir ander.

  Geliked door 1 persoon

 4. Sjoerd zegt:

  Inderdaad een mooi initiatief Pa en kinderen samen huttenbouwen, mijn handen jeuken.

  Geliked door 1 persoon

 5. elsjeveth zegt:

  Ook voor volwassenen is het tegenwoordig fijn hutten bouwen in de vorm van een Tiny House. Je ziet steeds meer van die projecten. Een prima initiatief en bewuste manier van wonen en huizenbouw.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ik ben een voorstander en liefhebber van tiny houses.
   Ik heb zelfs langer met de gedachte gespeeld om zelf naar een tiny house te verhuizen.

   Voor de huidige woningnood geeft hee jammer genoeg geen oplossing.

   Stille groet,

   Like

 6. gewoonanneke zegt:

  Wat leuk ja huttenbouwen weet wel dat er kinderen waren bij ons die bleven heel de week timmeren aan hun hut…geweldig toch.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.