Buurtschouw

In een vorig Millennium werden er in de EG-noord in de Bijlmermeer regelmatig een buurtschouw gehouden. Actieve bewoners bereiden zo’n buurtschouw voor. Met zoveel mogelijk bewoners werden de knelpunten in de wijk geïnventariseerd. Problemen rondom het groen, de bestrating, reiniging, veiligheid en sociale mistoestanden kwamen dan ter sprake. Tijdens de feitelijke buurtschouw werden deze geconstateerde problemen dan bekeken en besproken met de wijkbeheerders, politie en verhuurders. Een mooie samenwerking van de ogen en oren en de werkhanden in de woonwijk.

De tijden zijn veranderd. Ik zie nu dagelijks een ambtenaar met een scooter indrukfoto’s maken in de wijk. Een andere ambtenaar komt eens per jaar langs met een tablet en een vinklijst waarin hij een beoordeling geeft van de openbare ruimte.

Maar er is meer! We hebben nu ook een buurtconciërge, een ambtenaar speciale projecten, buurtmakelaars en een gebiedsbeheerder. Tegelijkertijd is er een door velen geroemd bewonersplatform.

Toch verlang ik terug naar de buurtschouwen. Nog steeds is er te weinig of zelfs geen overleg tussen de verschillende overheidsdiensten. En er is ook geen contact tussen de verschillende overheidsdiensten en de bewoners.

at5 gaf hier laatst aandacht aan: https://www.at5.nl/artikelen/211574/gemeente-haalt-nieuwe-prullenbakken-weg-ene-hand-van-de-overheid-geeft-andere-pakt-terug

Het bewonersplatform Hart voor de Kbuurt heeft in een speciale actie-week de vervuiling in de wijk aangepakt. Meer dan 50 containeradoptanten, een tiental actieve schoolkinderen en heel veel nieuwe zwerfvuilprikkers hebben deze actieweek opgeleverd. De teammanager Schoon Wijken ZuidOost reageerde zeer uitgebreid naar een ontstemde bewoner. Omdat de woonwijk nu schoon is zijn volgens de teammanager vuilnisbakken niet meer nodig. Daarom worden ze weggehaald. Haar email beslaat 3 pagina’s. De algemene indruk van de hele e-mail; zij kent de buurt niet, zij weet niets van de gevoerde acties en zij heeft geen contact met Hart voor de Kbuurt en/of de buurt buurtconciërge, de ambtenaar speciale projecten, buurtmakelaars of gebiedsbeheerder gehad.

Terug naar de titel van deze blogpost. Door buurtschouwen met alle betrokkenen is de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren. Dure projecten kunnen praktischer ingevuld worden. Fatale geldverspillende missers kunnen voorkomen worden. Mijn stokpaardje hierbij is dat gebiedsbeheerders en beleidsambtenaren en bestuurders in de wijk moeten wonen. In een kantoor achter een beeldscherm ontstaan de meest krankzinnige plannen. Terwijl rondlopend in een woonwijk al pratend de mooiste en meest praktische voorstellen ontstaan.

Het Greenteam van de BewonersBelangenVereniging Kantershof loopt deze week door de openbare ruimte bij de 600 woningen, Koornhorst en de basisschool Samenspel. Zij willen graag met hun gedetailleerd overzicht praten met de buurtmakelaar. Achterstallig onderhoud, jarenlange verwaarlozing, bestrijding Japanse Duizendknoop, illegale bomenkap, overlastgevende bedrijven, buurtbewoners, geveltuinen, vervuiling, drugsrunners, parkeeroverlast, ontbrekend of kapot straatmeubilair, verdwenen prullenbakken en onduidelijkheid m.b.t. bewoners zelfbeheer staan op de inventarislijst van het Greenteam. Nu is het alleen afwachten of de betrokken ambtenaren ook van achter hun bureau vandaan willen komen. Dan kunnen ze met hun eigen ogen zien wat de consequenties zijn van hun plannen en opdrachten …

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

10 reacties op Buurtschouw

 1. Karel zegt:

  ja Rob , die lui die daar bij de gemeente over gaan zijn zot in de kop
  vind je het gek dat ik een hekel aan ambtenaren heb , de goede niet te na

  Geliked door 2 people

 2. Pingback: Blog over... hoe een buurt te schouwen - 1104 en zo

 3. groengenot zegt:

  Communiceren, samenkomen én overleggen in het veld. Waarom is dat toch zo moeilijk?

  Geliked door 1 persoon

 4. John zegt:

  Het contact tussen overheid en burger is denk ik in het hele land ver te zoeken, zo niet onvindbaar. Ik moest gelijk aan de wijkagent denken die er vroeger was. Die kende de buurt en de mensen en wist nog wat voor elkaar te krijgen. Die tijden zijn gewoon voorbij, en komen nooit meer terug.

  Like

 5. gewoonanneke zegt:

  Helemaal eens hoor een persoonlijke aanpak en overleg werkt beter dan regeltjes verzinnen achter je beeldscherm.

  Geliked door 1 persoon

 6. Rebbeltje zegt:

  De afstand tussen regeerders en uitvoerders blijft te groot
  En dan heb ik het nog niet eens over de burgers 😉

  Geliked door 1 persoon

 7. meninggever zegt:

  O wat herken ik veel van wat ik indertijd ook in West meemaakte. Het ene plan na het andere werd opgetuigd, maar de uitvoering liep vast in allerlei bureaucratie. Gevolg, de bevolking veroverde de straat en de anarchie regeerde. Men is veel te vaak als stads(deel)bestuur bezig met zichzelf, bestudeert de navel, kijkt hoe men geld kan besparen dan wel binnenharken, maar voor de bewoners blijft weinig aandacht over. Toen, in West, ging het totaal mis. Met alle gevolgen van dien…

  Geliked door 1 persoon

 8. Spontanity zegt:

  Weer zo herkenbaar!!
  Maar steek elke keer wel een hoop op van je stukjes.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.