Ouderen in Amsterdam-ZuidOost

Tijdens de Ouderensalon in Grubbehoeve is een mooie verlanglijst opgesomd. De Ouderen Salon is elke woensdag in Grubbehoeve 38. En wordt georganiseerd door de Stadsdorp Goud. Op uitnodiging was Lenny Bijker van Stichting Woon! aanwezig. Voordat ik over de verlanglijst begin eerst de mooie voorstellen die ter sprake kwamen.

Het Zandkasteel het voormalig hoofdkantoor van eerst de NMB en daarna de ING wordt verbouwd. Ruim voor deze verbouwing heeft een oudere naar bestuurders en politici een voorstel gestuurd. Het plan werd met lof en enthousiast ontvangen. In elk antwoord schreef iedereen dat er gewerkt wordt aan de realisatie van het voorstel.

Een deel van het Zandkasteel wordt verbouwd tot de AICS, Amsterdam International Community School. Maar het voorstel is gericht op het andere deel. Hier komen koop- en huurappartementen. Het voorstel was en is dat daar “Zandhoopjes” komen. Kleine clusters appartementen van en voor ouderen. U begrijpt het al ondanks mooie woorden en leuke toezeggingen is hier niets van terecht gekomen …

Nu de verlanglijst:

Een deel van de aanwezigen wil graag verhuizen. Wel in de buurt, maar naar een beschermde kleinschalige ouderengroep. Amsterdam-ZuidOost kent al een paar van deze kleinschalige voorzieningen. Bij mij zijn de volgende ouderen woongroepen bekend: Foe Ooi Leeuw, Kash Dushi, Nos Perla en Anand Joti. Dit zijn categorale woongroepen voor de Chinezen, Curaçoanaren, Surinamers en Hindoestanen. Ik weet dat het bestuur van de Taibah Moskee ook graag zo’n woongroep naast de Moskee wil realiseren. De deelnemers aan de Ouderen Salon willen gewoon een kleine en gemengde cluster van ouderen woningen dichtbij hun huidige woning in Amsterdam-ZuidOost. De huidige ouderencomplexen als Koornhorst, Garskamp en het HRH-huis vallen voor hun om diverse redenen af!

Een andere wens is het vooruit bouwen van levensloopbestendige woningen voor toekomstige ouderen. Hoge drempel, ontoegankelijke trapjes bij de voordeur, fancy onhandig sanitair in de huidige nieuw- en oudbouw geeft vooral veel problemen. Alsof er bij bestemmingsplannen en stadsvernieuwing en verdichtingsbouw niet is gekeken naar de huidige bevolkingssamenstelling of de te verwachten demografische ontwikkeling. Jazeker de ouderen hebben hard en ziel voor de hun kleinkinderen en de jeugd van Amsterdam-ZuidOost. Maar in alles blijkt dat zijzelf als oudere/senior/bejaarde totaal vergeten worden. De grote sociale en commerciële verhuurders, de beleggers, de bestuurders en politici hebben geen oog voor de ouderen bij de renovaties en nieuwbouwplannen.

Maar er is ook een deel dat graag in hun huidige woning wil blijven. Dat betekent dat er op het gebied van WMO-zaken veel wensen zijn. Woningaanpassingen, thuishulp en thuiszorg worden genoemd. Langer thuis wonen vraagt ook hulp- en ondersteuning. Jazeker er is veel mantelzorg. Maar alleen mantelzorg is niet toereikend. Familiebanden worden ook in Amsterdam-ZuidOost losser en minder. De verhuisbewegingen maken dat contacten met buren minder worden en steeds weer opnieuw opgebouwd moeten worden. Kleinschalige toegankelijke ontmoetingsruimten zijn door de sloop verdwenen. Collectieve ruimtes zijn op 1 hand te tellen. Zalen in Garstkamp. Koornhorst, het HRH-huis en verder zijn gesloten. En juist ontmoetingsruimtes zijn nodig voor de noodzakelijke sociale contacten van ouderen.

Jazeker, een lokale politicus volgt de Ouderensalon van Stadsdorp Goud. Stadsdeelbestuurders laten niets van zich horen. Het stadsdeel bestuur bestaat uit GroenLinks en de PvdA. Het college van Amsterdam heeft wethouders van GroenLinks, PvdA, SP en D66. Men noemt het Kneiterlinks. Maar ik zie geen tot te weinig aandacht voor de ouderen!

En ja, ik ben mij er van bewust dat ik met een gekleurde rode en sociale bril kijk naar dit onderwerp. Daarom nodig ik iedereen kritisch op deze blogpost te reageren.

https://1104enzo.nl/ouderensalon-wat-speelt-er-in-de-buurt/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

8 reacties op Ouderen in Amsterdam-ZuidOost

 1. hermanstel55 zegt:

  Het is helaas overal hetzelfde. De huidige bestuurders en woningbouwverenigingen hebben nauwelijks oog voor het explosief stijgend aantal ouderen, dat snakt naar een woonvorm, die kleinschaliger is dan waar men nu in woont. Het afschaffen van de vroegere woonvormen voor “bejaarden” is één van de grootste oorzaken van de huidige problematiek m.b.t. het woningentekort. De boodschap was, dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig in het eigen huis moeten blijven wonen. Dom, kortzichtig en vaak onverantwoord. Opnieuw een bewijs van mijn stelling, dat elke hersenloze politicus kan worden. Creatief denken is er ook niet bij. Hier in Vlaardingen staan enorme kantoorcomplexen van Unilever leeg. Ruimte voor honderden studio’s en tweekamer appartementen. Er is een groot tekort aan appartementen voor starters maar ook voor arbeidsmigranten. Zoals gezegd. Ze staan leeg.

  Geliked door 3 people

 2. Matroos Beek zegt:

  Er is op alle fronten te weinig aandacht voor ouderen. Dat merk ik vooral bij mijn moeder van bijna 99. Gelukkig heeft ze 9 kinderen die de zorg kunnen garanderen. Het drukt mij wel op de feiten: hoe moet dit straks voor ons babyboomers die geen of weinig kinderen hebben…?
  Wat het wonen betreft. Mijn moeder woont in haar huis. Het huis waar ik opgroeide met 6 slaapkamers en een immense tuin. Het is haar uitdrukkelijke wens; dat huis was haar levenswerk. Zij zorgde dat het werd gebouwd einde de jaren zestig. Haar ziel en zaligheid ligt erin. Mijn moeder is niet meer verplaatsbaar op die hoge leeftijd. Ze is te zeer verknocht. Het zou heel triest zijn mocht zij gedwongen worden tot verhuizen. Zelf ben ik daar het meest bang voor, dat later iemand voor mij gaat beslissen waar en hoe ik moet wonen.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Naar mijn idee is dit iets waar families, straten, gemeenschappen en de overheid gezamenlijk oplossingen voor moeten bedenken.

   Jullie verhuizen is volgens mij met een vooruitziende blik.
   Dat jouw moeder niet meer moet verhuizen begrijp ik.

   Vriendelijke groet,

   Geliked door 2 people

 3. Karel zegt:

  denk dat het in geheel het land het zelfde liedje is , zij die dit land opbouwden na de oorlog kunnen oprotten , de huidige maatschappij is voor jong en snel
  als ik kleiner en gelijkvloers zou willen wonen , laat ik een 1 gezinshuis achter , maar betaal dan wel gelijk tussen de 2 á 3 keer meer huur , te zot voor woorden 😦

  Geliked door 2 people

 4. Rob Alberts zegt:

  Instemmende groet,

  Geliked door 1 persoon

 5. meninggever zegt:

  Bij projecten met huurwoningen is veel meer mogelijk dan daar waar mensen een eigen huis bezitten, daarin en aan investeerden, met plezier wonen, maar ontdekken dat het wellicht wat te groot of qua onderhoud ingewikkeld wordt. Zijn er alternatieven in onze stad? Nee! Want in dit stuk wordt veel gesproken over alle minderheden die in aparte woongroepen willen verder leven, over de oorspronkelijke bewoners van de wijk, die van voor 1975, geen woord. Die moeten maar zien hoe ze zich redden krijg ik de indruk. Sociaal is om in de breedte te kijken. En die breedte vraagt om veel woningen voor ouderen die door verhuizing naar een wel acceptabel nieuw adres grotere huizen achterlaten en zo de woningmarkt bevoorraden met nieuw elan. En dan niet door nationalisering zoals het kneiterlinkse denken is bij een aantal partijen. Gewoon marktcomform, mensen hebben via een huis vaak een deel van hun pensioen moeten zien op te bouwen…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ik noem een aantal kleinschalige categorale woongroepen.
   De grotere complexen falen op veel gebieden. Ik noem ze ook bij naam.

   Met het management van het HRH-huis ben ik uiteindelijk in gesprek.

   Zij lazen: https://robalberts.wordpress.com/2021/08/28/zorgen-om-henriette/

   In het eerste gesprek gaven zij aan dat mijn blogpost confronterend vanwege de harde waarheid intern nogal wat opschudding heeft veroorzaakt. Maar dat zij graag willen praten en werken aan oplossingen.

   Het tweede gesprek komt.

   Of bestuurders op deze blogpost zullen reageren?
   Dat is afwachten.

   PS: architect, bouwers, kopers en dus huiseigenaren hebben weldegelijk invloed op nieuwbouw en renovatie.

   Vriendelijke groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.