Ontmoeten

Tijdens de Ouderen Salon van Stadsdorp Goud wordt veel gesproken over ontmoeten, ontmoetingen en ontmoetingsplekken. Een kletsje met een kop thee en/of koffie, een gesprek tijdens een ontbijtje, een overleg van een bewonerscommissie of nog groter een buurtbijeenkomst van alles komt voorbij. Maar ook wordt dan gesteld dat bij de sloop van de traditionele Honingraatflats ook de collectieve ruimtes zijn verdwenen. De Ouderen Salon is elke woensdag in de overgebleven collectieve ruimte van Grubbehoeve. Deze ruimte heeft wereldfaam als de Nachtegaal. Nu is de benaming Bijlmermuseum, voorheen de Nachtegaal.

Uit heel Amsterdam-ZuidOost komen er mensen naar de Ouderen Salon. Maar ik wil mij met deze blogpost beperken tot postcode 1103 en 1104. In Echtenstein met postcode 1103 leerde ik de oude Bijlmer vanaf 1988 kennen en waarderen. Sinds 1996 woon ik in Kantershof en is 1104 mijn postcode. In de Kbuurt, postcode 1104 zet het Bewonersplatform Hart voor de Kbuurt zich in voor ontmoetingen tussen bewoners en meer. In de EG-buurt met postcode 1103 wordt nu hart gewerkt om een bewonersplatform op te zetten.

Als Oudere koester je alle ontmoetingen. Maar waar kan dat nog. Voor bewonerscommissies en Algemene Ledenvergaderingen zijn kleine en grotere ontmoetingsruimten noodzakelijk. Maar zoals gezegd bij de Vernieuwing van de Bijlmermeer zijn de Collectieve Ontmoetingsruimten vooral verdwenen.

In twee bijeenkomsten van de Ouderen Salon is nu gesproken over een ambtelijke inventarisatie van de beschikbare ruimtes in Amsterdam-ZuidOost. Voor postcode 1103 en 114 doe ik een voorzet. Voor de rolstoeltoegankelijkheid kan ik zeggen dat de meeste locaties niet toegankelijk zijn. Het andere trieste gegeven; de hoeveelheid locaties met rolstoeltoegankelijk sanitair is op 1 hand te tellen. Aanvullingen en verbeteringen op de gehele lijst zijn natuurlijk van harte welkom!

Ik probeer hiermee een opsomming te maken van wat er nog wel is:

De E-buurt;

De DE-Brede school naast Echtenstein aan de Daalwijkdreef zijn extra vierkante meters gebouwd. Deze zijn natuurlijk elke avond en in het weekend ongebruikt. Naast deze school staat de Oranjehorst. Koryo heeft hier in de middag en avonden sportlessen aan de jeugd. In het weekend wordt deze ruimte commercieel uitgebaat. Maar op de dinsdag en donderdagochtend is hier tussen 10.00 en 12.00 uur een ontbijtje voor €1,50. Een broodje, een croissant, een plakje kaas, zoet beleg, een gekookt ei, en kop koffie of thee en een beker sap maken dit ontbijt. In Gravestein is ook een collectieve ruimte. Tot aan de renovatie zit hier alleen een sportschooltje. Naast Gravestein staat Lola Buitenpost. Hier is vergaderruimte beschikbaar voor kleine overleggen. Naast Metrostation Ganzenhoef en Winkelcentrum Ganzenpoort staat het buurthuis No Limit. Hier is elke werkdag een ontbijtje voor €1.50 te verkrijgen. Hier zijn ook voor bijeenkomsten en activiteiten verschillende ruimtes te huren op werkdagen. Het hele weekend staat het hele gebouw leeg.

De G-buurt;

Door onbegrijpelijke oorzaak staat de prachtige collectieve ruimte van Gouden Leeuw al weer jaren leeg … De Collectieve ruimte van Groenhoven biedt wel ruimte aan diverse bewonersactiviteiten. Bewoners hebben gratis voorrang. Buitenstaanders betalen een gereduceerd tarief. Het overdekte Atrium van het CEC-gebouw wordt soms wel en vaker niet gebruikt. In de schoolvakanties en weekenden staat deze ruimte ongebruikt leeg. Het kerkverzamelgebouw de Kandelaar wordt voor van alles heel intensief gebruikt. Maar is bij vragen altijd zeer gastvrij. De Collectieve ruimte van Grubbehoeve is een zeer intensief en veel gebruikte ruimte voor ontmoetingen, presentaties, vergaderingen en bijeenkomsten. Het is de ruimte waar wekelijks de Ouderen Salon is. Naast deze ontmoetingsruimte is op Grubbehoeve 48 zit Hemelsbreed Café. Dit is de startup vanuit Hemelsbreed, waarmee we in hartje Bijlmer een inspirerende plek creëren. Op woensdag, donderdag en vrijdag kun je ’s middags hier al terecht (zodra corona het weer toelaat!). Net als op diverse avonden, als er weer inspiratiecafé’s  georganiseerd worden zoals een Mamacafé of Filmcafé. De brede school wereldwijs naast ouderencentrum de Garstkamp heeft extra vierkante meters. In principe is deze school in overleg graag bereid om de ruimtes beschikbaar te stellen. Maar dit is alleen op schooldagen in de avonduren. De Garstkamp heeft heel veel ruimtes. Vreemd genoeg slecht toegankelijk voor de bewoners en niet beschikbaar voor buurtbewoners.

De Kbuurt;

De brede school Samenspel stelt haar ruimtes na schooldagen beschikbaar voor buurtbijeenkomsten. In het weekend wordt de school commercieel verhuurd. In de schoolvakanties staan alle ruimtes ongebruikt leeg. Koornhorst heeft heel veel ruimtes. Maar zowel Koornhorst bewoners als buurtbewoners mogen hier geen gebruik van maken. Buurthuis de Bonte Kraai heeft ook het ontbijtje van 10.00 tot 12.00 uur voor €1,50. De ruimtes van de Bonte Kraai worden intensief gebruikt. Maar staan het hele weekend ongebruikt en leeg. De Taibah Moskee stelt haar ruimtes beschikbaar voor grootschalige buurtbijeenkomsten. En Hart voor de Kbuurt stelt haar ruimtes op Klieverink 73 beschikbaar voor talloze activiteiten. In Kleiburg is de ontmoetingsruimte ‘Bij van Buuren’. Kleiburgers kunnen deze ruimte voor een klein bedrag huren. Elke vrijdag is daar een gezellige borrel vanaf 20.00 uur. Iedereen s hier welkom. De Brede school Kortvoort heef veel extra vierkante meters. Maar deze zijn niet beschikbaar voor de buurt. In de avonden, weekenden en schoolvakanties staan deze ruimtes ongebruikt leeg. Wijkcentrum Kormelinkweg van Simud is beschikbaar voor diverse activiteiten. De Altra school naast de Brede School Kortvoort geeft de mogelijkheid om 1 keer per week in te tekenen voor een warme maaltijd die door de leerlingen wordt gemaakt en geserveerd. Verder zijn de schoolruimtes niet beschikbaar vor de buurt. Bij Bosshardt Zuidoost is een huiskamer voor de buurt. Je kunt er terecht voor een kop koffie, een luisterend oor, gezellige maaltijden of andere activiteiten. Iedere bezoeker is deelnemer. De een wat actiever dan de ander. De activiteiten die door Bij Bosshardt worden georganiseerd worden bepaald door de wensen en behoeften in de buurt. De ontmoetingsplek is meerdere dagen per week geopend. Kerkcentrum de Nieuwe stad heeft diverse ruimtes. Deze kunnen gehuurd worden voor verschillende activiteiten. De collectieve ruimte van Kikkenstein heeft een lange geschiedenis en goed naam. Deze collectieve ruimte is er voor de bewoners en door de bewoners worden hier talloze activiteiten ontplooid. Op het Krimpertplein zit Ala Kondre. Multicultureel centrum Ala Kondre) stelt zichzelf tot doel om een ontmoetingsplek te worden voor alle doelgroepen, met name uit de wijk Kortvoort. Bewoners werken gezamenlijk aan het versterken van de wijk en het ondersteunen van elkaar. Uiteindelijk ontstaat een sterke community, met Ala Kondre als bruisend middelpunt. Het HRH-huis heeft talloze ruimtes. Voor veel HRH-huis bewoners zijn deze ruimtes gesloten. Buurtbewoners kunnen ook geen gebruik maken van deze ruimtes. Wi Eegi Kerki, de EBG-kerk in Amsterdam-ZuidOost naast het HRH-huis stelt incidenteel haar ruimtes beschikbaar voor buurtbewoners. De OSB, de Open Schoolgemeenschap Bijlmermeer stelt haar ruimes niet beschikbaar voor buurtbewoners en buurtactiviteiten.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

20 reacties op Ontmoeten

 1. meninggever zegt:

  Prima initiatief om zoiets op te zetten. Hadden die oude flats dus toch nog iets goeds in huis… De Nachtegaal herinner ik me vooral als een soort kroeg met bescheiden terrasje, waar je met wat mensen uit de flat een feestje kon vieren. Tot de omwonenden daar ernstig bezwaar tegen maakten. De vriendengroep van toen deed dat feesten dan maar in afwisseling bij elkaar in de flat. En dat was heel gezellig.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ik herken dat fenomeen. Klagen over geluidsoverlast van iets dat al langer bestaat dan de nieuwe bewoners.
   De bewoners van Grubbehoeve betaalden in hun huur voor het gebruik van de ruimte en het terras van de Nachtegaal. Bewoners stonden vrijwillig achter de tap en regelden alles. De democratische gekozen bewonerscommissie regelde dat allemaal.
   Nu doen de kopers/eigenaren dit. Zij betalen de ruimte. Samen met de huurders bepalen alle bewoners wat er gedaan wordt met de ruimte van de Nachtegaal. Een deel is ingericht als museum met veel, heel veel materiaal van de geschiedenis in Grubbehoeve en de Bijlmermeer.

   Bestuurders, politici en architecten van de hele wereld bezoeken nog steeds deze ruimte. Grubbehoeve vervult hierin een belangrijke functie in voorlichting over stadsontwikkeling. De ruimte in Grubbehoeve is dan het startpunt en eindpunt van veel excursies.

   Klagers zijn er overal en altijd. Of dit terecht is of dat op de juiste plek plaats vindt, of dit bij de juiste mensen wordt gedaan ??? Vaak heeft men meer zeggenschap dan dat men zelf in de gaten heeft …

   Vriendelijke groet,

   Like

 2. Karel zegt:

  ja samen er iets van zien te maken
  de beleidsmakers bezuinigden alles weg 😦

  bedroefde groet

  Like

 3. elsjeveth zegt:

  Ouderensalon, het klinkt sjiek en gezellig. Hopelijk kan het deze functie voor onze iets oudere medemens realiseren.

  Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Die samenkomstplekken is voor veel ouderen het enige uitje dus realiseren

  Geliked door 1 persoon

 5. Suskeblogt zegt:

  Hier zorgt het lokaal bestuur voor samenkomstplaatsen voor oudere mensen en voor mensen voor wie het gewone uitgaansleven te hoog gegrepen is. Wel leuk om lezen dat er bij jou dergelijke initiatieven ontstaan.

  Geliked door 1 persoon

 6. John zegt:

  Ik denk dat ontmoeten voor iedereen belangrijk is, maar ja, jongeren die ontmoeten hangen, en voor ouderen is er dus niet overal een ontmoet plek.

  Geliked door 1 persoon

 7. Over de G-spot verschijnt af en toe iets in de pers. Het was een beetje een verrassing deze ook in je blogje van vandaag te mogen ontmoeten.

  Geliked door 1 persoon

 8. terrebel zegt:

  Ach, Kantershof. Hoe leuk! Daar woonden een vriendin van mijn moeder. De vriendin overleed overigens voordat jij er kwam wonen. Zou grappig geweest zijn als jij haar buurman was geweest, Rob!

  Like

 9. Angela zegt:

  Interessante blog. Zijn er eigenlijk ook plekken en ruimtes in de H-buurt?

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Goede vraag!
   Ik moet dan meteen aan de verdwenen legendarische ruimte van Hofgeest denken.
   Een jazz-muzikant en huisarts heeft daar vaak gespeeld. Ik kan even niet op zijn naam komen.

   Ik ga kijken of ik ook voor de H-buurt een overzicht kan maken.

   Vriendelijke groet,

   Like

 10. Fantastisch zoals jij je altijd inzet voor de buurt!

  Geliked door 1 persoon

 11. Pingback: Lucia Martis in OuderenSalon over mantelzorg - 1104 en zo

 12. Pingback: Lijst veiligheids-nummers nu online - 1104 en zo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.