Pauselijke Zouaven

Srebrenica,  ‘Zilveren plaats’ vanwege het zilvererts in de Gubervallei. De Romeinen spraken van Argentario ofwel Zilverstad. In een korter verleden hebben we te maken gehad met de genocide op de moslims van Srebrenica.  ‘Zilveren plaats’ vanwege het zilvererts in de Gubervallei. De genocide op de Moslim-bewoners van Srebenica zal altijd een smet blijven op de Nederlandse betrokkenheid bij Internationale geweldsconflicten.

De aanwezigheid van Nederlandse soldaten in de provincies Uruzgan en Kunduz van Afghanistan zal ook nog een lange nasleep krijgen. Politiek Den Haag heeft weinig tot niets met de Afghanen.

Voor de soldaten in alle vredesmissies heb ik vooral heel veel eerbied. Met een tekort aan deugdelijk materiaal hebben zij gedaan wat zij konden. Maar voor de gemaakte politieke keuzes en het amateuristische diplomatieke handelen schaam ik mij als Nederlander.

Zo’n zelfde gestuntel zie ik bij de vrouwen en kinderen uit het verdwenen Kalifaat in het Midden Oosten. En van daaruit kom ik bij de titel van deze blogpost; Pauselijke Zouaven. De Kerkelijke Rooms Katholieke Staat (1861-1870) kreeg hulp van Nederlandse Katholieke jongeren. Paus Pius IX deed in 1860 een oproep aan de gehele Katholieke wereld om jonge, ongehuwde mannen te zenden, om hem bij te staan bij de verdediging van zijn grondgebied. Nederlandse ongehuwde Rooms-Katholieke mannen, vrijwilligers van tussen de zestien en veertig jaar oud trokken naar de Kerkelijke Staat om een Heilige Oorlog te voeren. Dertig procent van de Zouaven bestond uit Nederlanders. In de kerken werd opgeroepen om deel te nemen aan deze strijd. Zelfs koning Willem II gaf een vanzelfsprekend toestemming voor deelname aan deze oorlogsstrijd.

Natuurlijk ben ik appels met peren aan het vergelijken. Zoals ik ook heel goed begrijp dat de Wereldse Heerschappij in de Kerkelijke Staat van Paus Pius IX niet te vergelijken is met het gewelddadige regime van de zelfbenoemde Kalief Abu Bakr al-Baghdadi.

Wel wil ik stellen dat met gewapende troepen onze cultuur, onze democratie opdringen aan anderen vooral gewelddadig is. Even terug is er een monument van Nelson Mandela onthuld in het voormalig Bijlmerpark. Nelson Mandela koos voor een geweldloze strijd. Zoals ook Mahatma Gandhi een voorbeeld is van een vredelievende vrijheidsstrijd. Het monument voor Nelson Mandela heeft vele symbolische gezichten. Het Park en het monument is de moeite waard om te bezoeken!

Een ander monument om te bezoeken is: de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara. Het is een verkleinde uitgave van de grote Sint Pieterskerk te Rome, met een herdenkingsbeeld voor de gevallen zouaven op het voorplein. Bij de kerk bevindt zich ook het Nederlands Zouavenmuseum, gevestigd in het oude gemeentehuis aan de Markt, waar naast museale voorwerpen ook uitgebreide documentatie over de Nederlandse zoeaven wordt bewaard.

De herinnering aan de inzet van de Pauselijke Zouaven in Nederland, België en het Groothertogdom Luxemburg, wordt levend gehouden door het verbond “Pro Petri Sede”, waarvan de eerste afdeling als “oudstrijdersbond” en Piusgenootschap gesticht werd in Antwerpen op 6 november 1870. Sinds 1985 staat de vereniging niet enkel meer open voor Pauselijk zoeaven en hun nakomelingen, maar voor allen die de goede werken van de Paus willen ondersteunen. In 2021 zal de vereniging haar 150 (+1) jubileum vieren. Zie http://www.propetrisede.org.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

10 reacties op Pauselijke Zouaven

 1. Rebbeltje zegt:

  Ha jou kennis op het gebied van kennis (geschiedenis) valt op en ja eerlijk is eerlijk ik geloof je op je woord.
  Fijn weekend

  Like

 2. Karel zegt:

  de wapenindustrie wint als enige 😦
  bedroefde groet

  Like

 3. Ik weet niet, maar vredesmissies, dáár geloof ik niet in. Een weinig bemoeienis van buitenstaanders zal aan diepgewortelde binnenlandse conflicten weinig goeds doen, HELAAS.

  Like

 4. Wikipedia heeft een pagina gewijd aan ‘Zouaven’ . https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoef_de_Haas

  Like

 5. hermanstel55 zegt:

  Mijn dank weer voor een zeer interessante les.

  Geliked door 1 persoon

 6. Matroos Beek zegt:

  Arme Afghanen. Hun lot gaat me aan het hart. In mijn klas heb ik drie jongens van ongeveer 16 jaar uit Afghanistan. Het zijn schatten van jongens. En ze doen zo hard hun best om Nederlands te leren. Maar of ze mogen blijven? Ik hoop dat ik een héél klein beetje kan bijdragen aan een betere toekomst voor hen.
  Lieve groet

  Geliked door 1 persoon

 7. meninggever zegt:

  Ooit, lang geleden, zaten christenslaven in Noord-Afrikaanse gevangenschap en ondergingen daar een gruwelijk lot. Christen-adelen en bisschoppen besloten tot een strafexpeditie en bevrijdden veel van de slaaf gemaakten uit moslim-handen. Andere tijden, andere zeden. De wreedheid van sommige culturen zou ons moeten waarschuwen. Van de geschiedenis valt veel te leren. Zeker als we nog een toekomst willen hebben zonder overheersing die altijd weer dreigt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.