Goede Aarde?

Als vervolg op een mooi weer praatje tijdens een wandeling met mijn oppashondje krijg ik de opmerking: “Verkeerde Aarde”. De tuincentrum plantjes van een buurvrouw gaan steeds dood. Of ze de tuincentrum plantjes nu in de achtertuin van haar buren plant of dat ze die planten in het plantsoen naast het fietspad plant, ze gaan dood. De verklaring die door iedereen doorgepraat wordt: “Verkeerde Aarde”.

Op dit moment wordt er in Glasgow ook gesproken over onze Aarde. Voor de een is het gespreksonderwerp of we doormoeten gaan met het verspreiden van plastic verpakkingen, bovenmatige CO2-uitstoot of de productie van heel veel Stikstof. Veel bewoners, bedrijven en bestuurders vinden dat prima. Anderen geven aan dat er maar 1 Aarde is. Zij beweren ook dat immigreren naar Mars geen optie is.

Terug naar de “Verkeerde Aarde”. Biologen geven aan dat er een relatie is tussen de bodem, de planten, dieren en het klimaat. Al zullen ecologen toevoegen dat verontreinigingen van de mens tegenwoordig een nog grotere invloed hebben. Terwijl ik op het nieuws weer verhalen hoor dat de Klimaatontwikkelingen ernstig zijn. Maar dat we wel gewoon door moeten kunnen gaan met vliegen, autorijden, vlees eten. Want het moet wel leuk en gezellig blijven. Dat zulke opmerkingen vooraf worden gegaan door het roepen van nu gaan we Actie, actie, actie ondernemen vind ik dan weer vreemd. Ik lees ook dat wij als Nederland onderaan bungelen in de lijstjes met To Do. Jongeren, maar ook andere regeringsleiders zeggen dat Nederland vooral uitblinkt in bla,bla,bla …

Wijzen naar anderen is o zo makkelijk. Terwijl de ouders met hun auto hun kinderen naar school brengen ruim ik het zwerfvuil op dat zij uit de auto gooien. De grasstrook tussen het fietspad en de straat maai ik met een zeis. Waarbij ik de spontaan groeiende orchideeën natuurlijk koester. Zo tel ik ook steeds meer nieuwe inheemse kruiden op die “Verkeerde Aarde”. En ook nu staan er nog kruiden te bloeien. Sommige van die inheemse krijden staan op een beschermde ‘Rode Lijst’. Maar er komen ook meer paddestoelen te voorschijn. Tegen een NatuurNetwerkNederland gebied aan wonen heeft zo zijn voordelen. Je zult mij dan ook niet horen over “Verkeerde Aarde”!

Tijdens het mooi weer gesprek met mijn buurman zwijg ik. Ook eerder zweeg ik bij mijn buurvrouw die telkens weer haar tuincentrum plantjes dood zag gaan. De doelstellingen van de Praktijk Gemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost en de bewoners zelfbeheergroep in Kantershof zijn haar volledig onbekend. De buurman woont hier net een maand. Die leert de buurt vanzelf kennen. De buurvrouw woont hier al jaren. Zij ziet de opruimploeg van Kantershof en de zelfbeheerders van het groen in Kantershof al langer door de wijk gaan.

Wel denk ik vaker dat veel bewoners en ook buren niet echt goed zijn voor onze Moeder Aarde.

Of de wereldleiders in Glasgow het beste voor hebben met onze Moeder Aarde? Of het bedrijfsleven het beste voor heeft met onze Moeder Aarde? Of de zeer rijken het beste voor hebben met onze Moeder Aarde?

Tallozen wetenschappers zeggen dat onmiddellijke actie nu noodzakelijk is voor onze Goede Moeder Aarde.

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Geen categorie, gezondheid, Natuur, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

35 reacties op Goede Aarde?

 1. Aan goede voornemens geen gebrek. Dat geldt ook voor de klimaattop van Glasgow. Officieel heet dit COP 26. Het is de 26ste poging om goede voornemens om te zetten in concrete resultaten. Het is nog steeds het doel om de CO2-emissies terug te brengen onder het niveau van 1990. Maar op een of andere manier zijn deze emissies globaal alleen maar gestegen. Het tempo waarop dat gebeurt is alleen in tijden van economische crisis en pandemie lager uitgevallen dan gedurende 75 jaar van Business as Usual. Niet dat men niks heeft gedaan. Energie kost geld dus de energie efficiency is met sprongen omhoog gegaan. En omdat de meeste energie nog altijd gewonnen wordt uit fossiele brandstof is ook de CO2-efficiency met sprongen omhoog gegaan maar het kan altijd beter. En in de afgelopen 75 jaar is de mensheid gemiddeld beslist niet armer geworden maar veel rijker. het kan dus wat let ons om dit ook een keer te doen?

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ik ben het grotendeels met jou eens!
   Onze Rijke Nederland kan zoveel meer dan alleen maar in Glasgow roepen actie, actie, actie.

   Jammer genoeg is 1% van de bevolking verantwoordelijk voor de meeste vervuiling, maar heeft ook de zeggenschap over het al dan niet nemen van noodzakelijke maatregelen …

   Bezorgde groet,

   Like

 2. meninggever zegt:

  Het is en blijft hetzelfde verhaal. Het een op de kaart zetten en het ander gewoon verzwijgen. Je hebt groene vingers of je hebt ze niet. Toen ik nog in de Bijlmer woonde (aanvliegroute Schiphol liep er overheen..) pootte ik zelf aardappelen op het balcon en ook hadden we tomaten en aardbeien. Gewoon in bakken, met tuinaarde. Toen al. Je moet wel aandacht hebben voor dat groeiende spul. En ook durven kijken naar oorzaken en gevolgen als het over dat klimaat gaat. Te veel mensen, te weinig aarde in sommige streken. We houden de grenzen open voor duizenden gelukszoekers, en vinden het raar dat we dan met verstening van doen krijgen. We verzwijgen de invloed van vulkanen die maanden land hun as, gassen en zo meer in de atmosfeer verspreiden. Maar het moet en zal komen van fossiele brandstoffen. Gaat vast beter met de wereld als we allemaal geen uitstoot meer veroorzaken. Alleen komen de grondstoffen van elektrische auto’s uit mijnen in Afrika en Afghanistan waar slavenarbeiders onder dwang leven en zo een heel schaars maaltje bij elkaar harken. De zonnecellen komen ook niet meteen langs heel schone weg tot stand en de biogascentrales worden gevoed door de bossen uit de Baltische staten en per op stookolie varende zeeschepen hierheen gebracht. 16% van alle uitstoot boven NL komt uit het buitenland. De bekende actieclubs praten er niet over, net zo min als over die vulkanen. Nee, dat is niet gepast. Men wil het hebben over die 2% van de luchtvaart en die 15% van het totale verkeer zonder scheepvaart. Cijfers en feiten, elke week weer komen er 1500-2000 nieuwkomers het land in. Moeten ergens wonen, werken, stoken, rijden, leven. Verzwijgen maar? Daar kunnen geen groene vingers tegenop…

  Geliked door 2 people

 3. Rob Alberts zegt:

  Om een detail uit jouw reactie te halen: Cijfers en feiten, elke week weer komen er 1500-2000 nieuwkomers het land in.
  Waar kan ik dit teruglezen?

  De andere door jou genoemde onderwerpen zij elk een eigen blogpost waard.

  Vriendelijke groet,

  Like

 4. elsjeveth zegt:

  Verkeerde aarde, goede aarde, verhuizen naar Mars, 1 ding staat als een paal boven water. We hebben maar 1 aarde,ook in mijn jonge jaren (lang lang lang geleden) werd dit door ons geroepen. Helaas heeft men nog steeds niets geleerd en vermoed ik dat de jongeren die destijds op de barricades stonden nu achter de vergadertafel van multinationals hun brood verdienen.

  Like

 5. John zegt:

  Die plantjes gaan dood door de manier waarop ze gekweekt zijn en de omstandigheden waar ze in terecht komen. Geen verkeerde aarde, verkeerde behandeling. Te veel gif misschien zelfs vanuit de kweker.

  Geliked door 1 persoon

 6. Karel zegt:

  de aarde is goed , de mens of te wel het enige beest in de dierenwereld is verkeerd bezig 😦

  bedroefde groet

  Geliked door 1 persoon

 7. Rebbeltje zegt:

  Wat ik dan wel weer positief vind is de jeugd die nu op de baricades staan voor de hoognodige veranderingen.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Instemmende groet,

   Geliked door 1 persoon

  • meninggever zegt:

   Maar wel slechts die veranderingen die ze zijn aangepraat. Waar andere mensen zich druk over maken interesseert ze niet….Net als de Rode Brigades van Mao, of de RAF in Duitsland…doel heiligt alle middelen….Maar wie het allemaal zal betalen oninteressant…

   Like

   • Rebbeltje zegt:

    Zag een stuk over de klimaatverandering en protesten in a’dam en vond de beweegredenen van de jeugd goed onderbouwd.

    Geliked door 1 persoon

    • meninggever zegt:

     In hoeverre onderbouwd? Men schermt met aannames, met feiten die men vanuit de eigen politieke stroming of ouders gekregen heeft. Samenstelling protesten was toch vooral ultralinks en men protesteerde zelfs namens (..) de Palestijnen tegen het Israelische klimaatbeleid. Leg het mij maar uit. En men keerde zich tegen die mensen die meenden dat kernenergie het enige alternatief is voor CO2-vrij stoken in de toekomst. Kortom…zoveel onderbouwing zat er niet in, wel veel demagogie en haatzaaierij tegen een moderne maatschappij waarvan juist zij het product zijn…

     Like

 8. Actie en politieke druk lijken de afgelopen dagen toch enig effect te hebben gehad. Nederland sluit zich op de klimaattop in Glasgow nu toch nog aan bij de landen die willen stoppen met investeren in kolen, olie en gas in het buitenland. ’t Is weer een stapje in de goeie richting.

  Geliked door 1 persoon

 9. hermanstel55 zegt:

  Je beschrijft de situatie hier bijna neutraal. En toch ook weer vol van terechte kritiek op alles wat wij fout doen. Ik word zo moedeloos van die zin waarin jij aangeeft, dat je het zwerfvuil van die schoolgaande kinderen op loopt te ruimen. Het is dweilen, niet met de kraan open, maar midden in zee. We moeten de mondkapjes nog maar een paar dagen weer gebruiken. Op straat glijd je er alweer over uit. Mensen opvoeden tot beter milieubewust handelen? Ik ben zeer, zeer pessimistisch.

  Like

 10. fialas zegt:

  Ja, verkeerde aarde is onzin, maar wat wel kan is dat er door katten en honden op de plantjes wordt gepist.tegen ammoniak is niets bestand.

  Groet, van Fialas.

  Verzonden vanuit Mail voor Windows

  Geliked door 1 persoon

 11. Spontanity zegt:

  Ja, daar ben ik weer 🙂
  Het is geen dingetje meer, maar een ding.
  En ik ben bang dat dat niet zonder meer verdwijnt.

  Geliked door 1 persoon

 12. groengenot zegt:

  Pff, die show in Glasgow … da’s om uw bloot gat van te laten zien 😥

  Geliked door 1 persoon

 13. Matroos Beek zegt:

  Het lijkt wel of de mensen er helemaal geen besef van hebben. Daar zit het grote probleem mijns inziens. Vandaag vertelde een collega dat ze een paar dagen naar Abu Dhabi waren gevlogen met het gezin tijdens de herfstvakantie. Terwijl ze notabene ook lessen geeft over duurzaamheid en afval scheiden… Ze bezochten er o.a. een skihal in een wolkenkrabber (terwijl het buiten 36 graden is). Ik word daar gewoon niet goed van. Hoe goed ben je dan voor de aarde met zulke uitspattingen? En hoe slecht is men daar niet voor de aarde met zo’n uitstoot – dan zwijg ik nog over de massale uitbuiting van de arbeiders aldaar. En wij ondertussen maar afval scheiden, de verwarming niet aanzetten, biologische en lokale producten kopen, etc…

  Like

 14. KnutzEls zegt:

  Dat de regeringsleiders met honderden jets naar Glasgow vlogen, er vpor korte afstanden met gemak ook een vliegtuig genomen wordt, het maakt het niet echt geloofwaardig. Al in 1973 hoorden we er over. Maar veel beter wordt het niet.

  Geliked door 1 persoon

  • meninggever zegt:

   In 1973-78 gingen dezelfde soort ‘experts’ als nu kakelen over opwarming klimaat nog uit van een nieuwe Ijstijd. Gebaseerd op soortgelijke metingen….Bekeert u voor het te laat is, een slogan die van alle tijden is. En nogmaals voor de goede orde. Luchtvaart stoot bewezen 2% van het totaal uit. 30% van de wereldwijde uitstoot komt van 25 Chinese steden. Uitstoot hele EU is 8% (Timmermans). Kortom….Ik ben er om andere redenen ook voor dat klimaatgillers voortaal met zeilboot, fiets, ballon of lopend naar al die conferenties reizen. En onderweg gras eten….Dan heb je pas principes….

   Like

   • Willem zegt:

    Zover ik weet wordt de uitstoot van de luchtvaart alleen gemeten bij het opstijgen en landen; grofweg tot 1 km hoogte. Daarboven zetten ze de motoren kennelijk uit, want ik zou niet weten hoe het anders komt dat er boven 1 km hoogte geen uitstoot meer is. Dus de bewijzen voor de geringe uitstoot door de luchtvaart mogen dan wetenschappelijk vastgelegd zijn, maar dan moet je ook de randvoorwaarden van het onderzoek erbij betrekken.
    Ook de internationale scheepvaart wordt niet meegerekend bij de uitstootcijfers omdat ‘het te gecompliceerd’ ligt, want het gebeurt in internationale wateren.

    Like

 15. Rob Alberts zegt:

  Dit leest alsof jij respect hebt voor Greta Thunberg?

  PS: boven in deze draad vroeg ik aan jou jouw bron van het wekelijkse aantal nieuwkomers in Nederland.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • meninggever zegt:

   Antwoord gegeven. Het CBS geeft die cijfers feilloos. Jan Laten, grote baas van dat instituut geeft ze bijna dagelijks en waarschuwt ook tegen het effect van al die nieuwkomers voor de samenleving en woningmarkt.

   Like

 16. gewoonanneke zegt:

  Afgelopen zaterdag op Netflix met Wim een prachtige documentaire zitten kijken Kiss the ground. Wetenschappers en betrokken beroemdheden laten zien hoe de grond van de aarde de sleutel kan zijn in de strijd tegen klimaatverandering en voor het behoud van de planeet. Echt een aanrader en wat een mooie projecten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.