Zandhoopjes

De naam en de beschrijving blijven mij fascineren. Van daar deze aparte blogpost.

Een oudere Kbuurt-bewoonster vertelt hoe zij enthousiaste reacties van het stadsdeelbestuur en gemeentelijke wethouders heeft gekregen. Bij het bekend maken van de renovatieplannen van Winkelcentrum de Amsterdamse Poort. Nog preciezer bij het bekend worden van de verbouwingsplannen van het Zandkasteel in de Amsterdamse Poort presenteerde zij “Zandhoopjes”. De kantoorfunctie van het voormalig hoofdkantoor van NMB en uiteindelijk de ING is verdwenen. De mix van wonen en winkelen in de Amsterdamse Poort wordt versterkt.

En juist die mix van wonen en winkelen spreekt de oudere Kbuurt-bewoonster aan. Ouderen willen niet opgesloten worden. Ouderen willen niet achter de geraniums terecht komen. Het rumoer en de levendigheid rondom hun woning waarderen ouderen. Waarbij de bereikbaarheid van allerlei voorzieningen steeds belangrijker wordt. Op loop- en/of rolafstand willen zij graag boodschappen doen. Zoals ook een plek om iets te drinken of te eten zeer gewaardeerd wordt. Ook de bereikbaarheid met het openbaar vervoer is voor ouderen belangrijk. Zelf uitstapjes maken, maar ook het bezoek van familie, vrienden en kennissen is met goed openbaar vervoer belangrijk voor de ouderen.

“Zandhoopjes”, kleine clusters van ouderen woningen in het Zandkasteel. Aangepaste woningen met in de woning de noodzakelijke voorzieningen voor bijvoorbeeld rolstoel of scootmobiel. Maar ook een goede en veilige lift, aangepast aan een rolstoel en/of scootmobiel. Contacten zijn voor ouderen steeds belangrijker. Maar ook het gegeven dat hun aanwezigheid nog steeds gewaardeerd wordt. “Zandhoopjes” in het Zandkasteel speciaal voor ouderen.

Jammer genoeg hebben alle mooie woorden en beloftes van het stadsdeelbestuur en de gemeentelijke wethouder niets opgeleverd. Het zandkasteel wordt deels de nieuwe Amsterdam International Community School (AICS). Dit is een school in voor leerlingen van 4 tot 18 jaar. De school is volledig Engelstalig. De leerlingen komen uit alle windstreken. Het andere deel van het Zandkasteel krijgt een woonbestemming. In het gebouwen komen studio’s, twee, drie en vier kamer appartementen. De voormalige ontvangsthal wordt omgebouwd tot een horeca- en foodplein van bijna 1.500 m2. Binnen en buiten worden met elkaar verbonden. Het plein wordt voor iedereen toegankelijk en wordt ook direct bereikbaar vanaf de binnenstraat.

En juist die transformatie tot een multifunctioneel gebouw maakt dat ik het jammer vind dat het idee van “zandhoopjes” niet wordt gerealiseerd. In mijn ogen een gemiste kans van bestuurders, architect, ontwikkelaar en bouwer met dit unieke project op een speciale plek.

Of is het dat iets doen en betekenen voor grootouders niet belangrijk of mediageniek is ???

Pakhuis de Zwijger en New Metropolis organiseren vanavond om 19.30 uur een speciale bewonersbijeenkomst voor de Amsterdamse Poort.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Zandkasteel_(gebouw)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdam_International_Community_School

https://zandkasteelamsterdam.nl/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdamse_Poort_(Amsterdam)

https://newmetropolis.amsterdam/

https://dezwijger.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Geen categorie, gezondheid, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

9 reacties op Zandhoopjes

  1. Rebbeltje zegt:

    Ouderen van nu zijn anders dan de ouderen van toen 😉

    Geliked door 1 persoon

  2. Karel zegt:

    oudjes blij maken met een dooie mus noem ik het 😦

    bedroefde groet

    Geliked door 1 persoon

  3. ollieherman zegt:

    Een mooi open en toegankelijk plein, een internationale school (zorgt voor een beetje reuring) en veel woningen. Als die woningen nu ook nog geschikt zijn voor ouderen dan ziet het er helemaal mooi uit.
    Ik begrijp je teleurstelling dat er geen specifieke ouderenwoningen komen, maar het positieve is dat er wel gewoond kan worden.

    Geliked door 1 persoon

  4. elsjeveth zegt:

    Luchtkasteel was waarschijnlijk een betere benaming voor het zogenaamde plan.

    Geliked door 1 persoon

  5. meninggever zegt:

    Er wordt overal veel bedacht, overlegd en uitgewerkt, maar als het er op aan komt zijn veel partijen niet betrokken of klopt van de economische rekensommen niet zo veel. En dan zie je dat men gaat voor daar waar het geld te verdienen valt via potjes links en rechts. Idealisme kost vaak geld….

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Het gaat om jouw generatie. In andere culturen in andere landen/werelddelen worden de grootouders gerespecteerd, opgevangen en verzorgd door de (klein-)kinderen. De nieuwe Nederlandse moraal is dat we ten koste van de grootouders alles alleen vanuit winstbejag doen.
      Bezorgde groet,

      Like

      • meninggever zegt:

        Hert proces van overdadige verzorging is al los gelaten rond de periode Den Uyll. Veel te duur allemaal en sommige bejaardenoorden waren zo erg dat je er als jong mens van droomde daar nooit in te zullen hoeven. Wat we nu in het neo-kapitalistische tijdperk meemaken is nog eens verergerd door een niet aflatende stroom nieuwkomers die helaas niet meebetalen aan de verzorgen later. Voorlopig zie ik geen alternatief voor zelfverzorgend thuis te blijven wonen. IN de hoop dat als het echt niet meer gaat, ergens vandaan hulp te halen is…Maar echt veel vertrouwen daarin heb ik niet meer…

        Like

        • Rob Alberts zegt:

          Het opsluiten en wegstoppen is voor mij typisch Nederlands.

          De groot Families met meerdere generaties leerde ik in de Bijlmermeer kennen. Elke generatie een eigen rol en functie. Wellicht dat daarom de medewerkers in de bestaande Zorginstellingen steeds meer uit alle windstreken komen?

          Op zo’n zelfde manier leerde ik de Kangaroowoningen in mijn wijk kennen.

          Maar het idee van Zandhoopjes spreekt mij ook aan.

          Vriendelijke groet,

          Like

  6. Spontanity zegt:

    Er wordt weinig gedaan met de eigen inbreng.
    Hans zit begin dit jaar in het bestuur als vrijwilliger, van de HOHW
    Huurdersorganisatie van Haag Wonen.
    Het is een compleet nieuw bestuur.
    Vooralsnog is de wbv niet blij mee met dit bestuur 🙂
    Teveel tegenspraak.
    Maar of zij verandering gaan brengen??

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.