Ouderen huisvesting

Ik ben 65 en in afwachting van mijn pensioen. Mijn huidige woning bevalt uitstekend. Maar vooruit kijken is nuttig en zinvol. Hoewel ik vooral met buurman wordt aangesproken verwacht ik dat de aanspreektitel ‘opa’ er aankomt.

Mijn buren nodigden mij uit voor een verhalenavond. Het thema van de verhalenavond: “Eenheid in diversiteit”. Mooie verhalen, prachtig voorgedragen met mooie symboliek kreeg ik te horen. Voor mij waren alle verhalen nieuw. Maar een van de verhalen is al oud en in velen varianten doorverteld. In de introductie werd gesproken over het ontstaan van bejaardenhuizen. Al zitten er ook andere verhaallijnen in het verhaal.

Een ezel, hond, kat en haan zijn de hoofdrolspelers. Afgedankt door hun bazen en eigenaren zijn zij op de vlucht voor de dood en/of een armzalig leven. Als zij elkaar ontmoeten delen misère van hun leven. Waarop zij besluiten om samen verder te zoeken naar een goed onderkomen.

Ik schreef eerder over de problemen in het HRH-huis. Zoals ik ook schreef over de illegale onderhuur in een bejaardenhuis iets verderop. De wensen van de bezoekers van de Ouderen Salon staan ook opgeschreven in een van mijn blogposts. Zoals ik ook beschreef hoe een krasse bewoonster van diverse bestuurders enthousiaste reacties kreeg op haar plan voor “zandhoopjes” in het gerenoveerde Zandkasteel in de Amsterdamse Poort. De “Zandhoopjes” zijn geclusterde wooneenheden voor ouderen. De verantwoordelijk stadsdeelbestuurster heeft vooral hart voor de jeugd. De Amsterdam International Community School (AICS) krijgt een groot deel van het gerenoveerde Zandkasteel. Voor ouderen is er niets gerealiseerd! Terug naar het verhaal van de verhalenavond ‘Eenheid in Diversiteit’. Het verhaal over de zoektocht naar geschikte ouderenhuisvesting is ook bekend als de Bremer Muzikanten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Bremer_stadsmuzikanten

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

20 reacties op Ouderen huisvesting

 1. Rebbeltje zegt:

  Opa omdat je er oud uitziet of krijg je de eretitel echt….en ja niks mis met vooruitkijken 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. shivatje zegt:

  Soms moet men dat eens doen vooruitkijken.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  ik zal met 71 die eretitel opa ook wel al hebben
  ik zou best kleiner willen wonnen , b.v in een aanleunwoning bij een bejaardenhuis , kan ik jaren verder zo doorschuiven
  er is 1 maar , ik ga 2 tot 3 keer m’n huidige huur betalen , en dat terwijl zij een 1 gezinswoning teru krijgen , al die lui zijn zot in de kop

  Geliked door 1 persoon

 4. Wildcard zegt:

  Als je lang gezond en zelfstandig in je eigen woning kunt blijven wonen, is dat tegenwoordig al een enorme luxe. Zelf zou ik het nooit over mijn hart kunnen krijgen om mijn ouders in een rusthuis “te dumpen”…

  Geliked door 1 persoon

 5. HesterLeyNel zegt:

  Bejaardesorg, wat huisvesting en medies insluit, is ’n probleem wat al hoe erger word, want mense word nou soveel ouer as in die verlede. Ek het die artikel op Wikipedia gaan lees en vind die verhaal van die musikante heel vermaaklik.

  Geliked door 2 people

 6. Ik ben “pas” 60 en hoop nog lang te kunnen en mogen wonen daar waar nu mijn thuis is. Mijn schoonouders waren rond de 90 toen ze hun huis uitgingen, dus er is hoop ….

  Geliked door 1 persoon

 7. Anders kom je over x jaar gewoon naar Brugge wonen. Gemoedelijkheid en goeie zorg verzekerd, opa!

  Geliked door 1 persoon

 8. meninggever zegt:

  Heb ik net het huis geisoleerd en zo, zou ik dan wegmoeten? Een beetje appartement met alles gelijkvloers kost in huur vier keer het maandbedrag aan hypotheek nu, koopflats/appartementen zijn duurder dan ons huis zal gaan opbrengen als je tenminste in de buurt van voorzieningen wilt blijven wonen. Niet iedereen wil in een klein dorpje in de provincie leven als oudere. Juist niet. Gelukkig is de conditie nog goed en loop ik graag lang en gezellig door onze prachtige stad….

  Like

 9. Herman zegt:

  Rob, er valt herhaaldelijk de naam ‘bejaardenhuis’. Maar volgens mij bestaat dat toch niet meer. Tegenwoordig hebben we verzorgingshuizen en die hebben een heel ander karakter dan het ouderwetse bejaardenhuis.
  Wat is voor jou dan heet genoemde bejaardenhuis?

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Goede terechtwijzing

   Ik kijk aan de ene kant uit op de seniorenwoningen van Koornhorst.
   Aan de andere kant zie ik de seniorenwoningen van Garstkamp.

   En op wandelafstand ligt het Henriette Roland Holst Huis. Daar zijn seniorenwoningen en is een verpleegafdeling voor ouderen.

   Stilstaand in de tijd noem ik het nog steeds bejaardenhuizen …

   Stille groet,

   Geliked door 1 persoon

 10. Rob Alberts zegt:

  Financiële keuzen en verplichtingen hebben altijd ook een vooruitziende blik nodig.
  Waarbij het natuurlijk duidelijk is dat niet iedereen zijn hypotheek bij de pensioenering geheel heeft afgelost. Of slim en handig geïnvesteerd in het eigen huis, zodat de energielasten geheel verdwenen zijn.

  Met de blogpost Zandhoopjes onderschrijf ik juist de wens voor leven en rumoer bij veel ouderen. Al zijn er natuurlijk ook mensen die juist voor de rust van de natuur kiezen.

  Ik lees graag bij: https://levensjutters.com/category/het-juttersleven/

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 2 people

  • Levensjutter zegt:

   Vereerd, Rob! En ik leer elke keer weer door jouw blogposts. Vond, net als Hester, het verhaal van de Bremer Musikanten erg vermakelijk! En natuurlijk hopen wij tot onze dood in ons Gele Huis te kunnen blijven wonen, door goede keuzes te (blijven) maken…

   Geliked door 1 persoon

 11. Spontanity zegt:

  Voor die groep is er gewoon niets.
  Althans niet betaalbaar!

  Like

 12. Goh Rob ! Nog geen 65 en al aan de ouderdom denken … De laatste keer dat ik verhuisde had ik een appartement gevonden met een lange trap binnen, en nog wat treden buiten… ruim appartement, dus ik nam de kans aan ( temeer omdat andere zoek-activiteiten steeds nul op het request gaven ) kritiek van mijn kinderen en vrienden : Denk aan je arthrose, met zo’n trap om bij je thuis te komen …. straks kun je die niet meer op of af ! Eigenzinnig en optimisctisch van aard dacht ik : ” dàn zien we wel wéér, er is thuishulp mogelijk later en dan komen er ook wel weer oplossingen…. “. Ik zit er nu al meerdere jaren, ben intussen75 jr geworden , voel me nog stééds niet ‘oud’ en heb nog steeds licht arthrose, maar onder kontrole door ‘mijn planten’ , Diezelfde vrienden hebben nu méér moeite bij mij boven te komen dan ikzelf ! Puffen en blazen al halverwege die trap… Voor mij is het een goede gymnastiek, de knietjes bliijven nog wat soepel zo …. en zware dingen laat ik beneden staan tot de jonge buurman ze aan mijn voordeur zet, de lieverd… Een goede buur is beter dan een verre vriend zegt men wel, enne, die je nu “buurman” of straks ‘opa’ noemen, steken beslist ook voor jou wel een handje toe…. Daarentegen, mijn 86 jr oude broer in NLD heeft de stap gezet voor 2 jr om naar een aanleun woning te gaan… Hij heeft er spijt van als wàt ! In zijn vorige buurt kende hij de meeste mensen, had al een gelijkvloerse woning, en huishoudelijke hulp, kende er de hoekjes en straatjes en nu zit ie in een ‘vreemde’ wijk… Bezint eer gij begint, Rob, denk er nog maar eens over nà …
  Lieve groet van een jonge bejaarde 😉 ,
  hanny

  Geliked door 2 people

  • PS : ik huur mijn appartement …

   Like

  • Levensjutter zegt:

   Mooi om te lezen hoe jij indertijd (inderdaad) de juiste keuze hebt gemaakt door je trap als ‘toestel’ voor gymnastiek te zien, waardoor je knieën inderdaad lekker soepel blijven- In plaats van ergens gelijkvloers achter de geraniums weg te duiken… Een goed buur is alles! Dat ervaren wij ook (door het te zijn nu, maar ook als we af en toe die hulp nodig hebben) sinds wij drie jaar geleden definitief vanuit de stad in NL verhuisden naar een mininhuisje op het platteland van de Deense noodwestkust… wij zijn rond de 60, dus nog ‘jong’, maar je wilt niet weten hoeveel leeftijdgenoten sputterden of dit nu wel ‘wijs’ was… op onze leeftijd…

   Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Respect!

   Stille groet,

   Like

 13. gewoonanneke zegt:

  Ik denk er ook wel eens over na maar hoop voorlopig nog lang in mijn huisje te blijven wonen. Maar anders overweeg ik toch wel om naar de woonplaats van mijn zoon te verhuizen maar hoop dat het nog heel lang duurt voordat het zover is.

  Geliked door 1 persoon

 14. Matroos Beek zegt:

  Jij bejaard Rob? Zo’n jonge bink. Maar ik begrijp je.
  We kunnen onze toekomst niet voorspellen, soms is het verstandig bepaalde beslissingen ivm de oude dag te nemen. Het voornaamste is dat je jezelf er goed bij voelt. Dat is voor iedereen anders.

  Geliked door 1 persoon

 15. elsjeveth zegt:

  En dat vind ik een prachtig verhaal, de Bremer Muzikanten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.