Van groot naar Beter

Een ander naam voor deze blogpost is van “Hoog naar laag”. Ik heb de laatste tijd vooral geschreven over Ouderen. Waarbij ik zelfs de verouderde naam ‘bejaarden’ gebruikte. Terecht werd ik door een lezer op de vingers getikt. Bejaardenhuizen bestaan niet meer werd mij uitgelegd. Voor de verstopte woningmarkt zijn er twee regelingen. Van ‘groot naar Beter’ en van Hoog naar laag.

Op den duur zal de trap in mijn huis problemen gaan geven. Voor huurhuizen is daarvoor de regeling van ‘Hoog naar laag’. Speciaal voor Ouderen met een bovenwoning en/of een trappenhuis of een woning met 2 verdiepingen. De regeling geeft de mogelijkheid om te verhuizen naar een benedenwoning aan de straat en zelfs met een klein tuintje.

Zoals de regeling voor ‘van groot naar Beter’ de ondersteuning geeft om van de te grote woning waar alle kinderen zijn uitgevlogen te verhuizen naar een kleinere woning.

In beide regelingen is het mogelijk om de oude lagere huur mee te nemen. En binnen beide regelingen zijn ook verhuisvergoedingen mogelijk.

Met tijdig aanvragen bij de verhuurder is snel te achterhalen wat er mogelijk is. Natuurlijk is eenieder gehecht aan de eigen woning. Natuurlijk zijn er de mooiste herinneringen in het eigen huis. Maar op tijd verhuizen maakt dat er in de nieuwe woning ook de mooiste momenten beleefd kunnen worden. En juist als het trappen lopen moeilijker wordt. En voordat het schoonmaken van de te grote woning een last gaat worden. Soms is het zelfs mogelijk om in dezelfde straat of buurt een kleinere woning direct aan de straat te krijgen.

Uw verhuurmedewerker van de verhuurder kan u informeren. Maar een wooncoach van !Woon geeft u graag alle benodigde informatie.

Voor meer informatie verwijs ik naar wooninfo.nl

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

21 reacties op Van groot naar Beter

 1. Rebbeltje zegt:

  Idd op tijd over nadenken en informatie verzamelen…al denk ik dat we blijven waar we nu zijn zolang het kan

  Like

 2. Ferrara zegt:

  Of op tijd voor aanpassingen zorgen als je niet groot woont en dus verhuizen geen zin heeft. Wij hebben geen drempels meer, de badkamer is vergroot, toiletten op seniorhoogte en een traplift is aan onze rechte trap gemakkelijk aan te leggen.
  De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat het hier een koopwoning betreft, dus is van een verhuurder geen sprake.

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  waarom heb ik hier nu weer een zwaar hoofd in Rob
  ze willen wel mijn woning , maar ook mijn geld , in al deze sprookjes geloof ik allang niet meer 😦

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Tijdens een bijeenkomst van de Ouderen Salon kregen we voorlichting over deze regelingen.

   De lagere huur kan meegenomen worden. En er is een verhuiskostenregeling.

   Je gaat er dus in woning op vooruit. En feitelijk kost het niets.

   Stille groet,

   Geliked door 1 persoon

 4. Wij hebben deze week net een toilet op de bovenverdieping laten aanleggen, dus wij hopen hier nog even vooruit te kunnen. Een traplift is in geval van nood ook snel te regelen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Happy Hulk zegt:

  Daarom zijn wij ontzettend blij met onze nieuwe woning in Beverwijk. 95 m gelijkvloers. Kachel gaat enkel eind van de middag even aan bij een buitentemperatuur beneden de 10 graden.
  Van ongevingsgeluiden geen last. We moeten ons best doen om de maandelijkse sirenes te horen……….of we moeten aan een gehoorapparaat? 😜
  Nee, echt zo blij, dat wij ‘op tijd’ zijn overgestapt.

  Geliked door 1 persoon

 6. Spontanity zegt:

  Op den duur zal de trap in mijn huis problemen gaan geven!
  Per definitie al?

  Like

 7. meninggever zegt:

  Handig voor huurders…..maar de koopmarkt zit echt heel anders in elkaar…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Kopers zijn in mijn ogen een soort ondernemers.
   Ontwikkelingen volgen en goed naar de markt kijken.

   Zelf ben ik blij dat mijn vaste woonlasten alleen nog maar uit belastingen bestaan. Hypotheek, erfpacht en energielasten zijn verdwenen.

   Dat geeft ruimte voor toekomstig noodzakelijke aanpassingen.

   Waarbij ik weet dat er ook huizenbezitters zijn die steunen en kreunen onder hun hypotheeklasten en ontbrekende pensioenvoorzieningen.

   Stille groet,

   Like

   • meninggever zegt:

    Ik vrees dat veel huizenkopers bepaald geen ondernemers waren of zijn, maar vooral zochten naar woonplekken in een ook toen al overvolle markt. Ze betaalden vaak zoveel rente en aflossing dat dit de huurprijzen overstegen en ze slechts door rente-aftrek deels de kosten konden dekken. Daarbij moeten ze zelf hun huisonderhoud verzorgen waar huurders zich kunnen beroepen op onderhoud door de verhuurder. Nu de druk op de woningmarkt met de dag toeneemt, stijgen weliswaar de prijzen in waarde uitgedrukt maar is een alternatief veelal niet voorhanden. De gemiddelde oudere wenst niet meer in een flatje van 40 m2 zijn laatste jaren te slijten. Oorzaak is vaak dat ze dat in hun jeugd al eens meemaakten en daar geen verlangen naar terug hebben. Ik ken heel wat lieden die er zo naar kijken. En dus maar blijven wonen waar ze zitten en wachten tot er ergens in de omgeving plekken komen die wel aan de verwachtingen voldoen. Tot dan zit de markt op slot…

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Sappelen met duppeltjes en ander klein geld. Maar wel te grote bedragen voor een huis lenen?

     Gelukkig staan er door de overspannen huizenmarkt minder huizen/hypotheken onder water.

     Maar je onderschrijft hiermee het ontbrekende financiële inzicht van teveel individuele huizenkopers.

     Ach, hoeveel heeft een gepensioneerde echt nodig aan vierkante meters woongenot?
     Of is het de status van boven de financiële draagkracht wonen?

     Stille groet,

     Like

     • meninggever zegt:

      De gepensioneerde zijn comfort en woongenot ontzeggen. De oude Roemeense dictator zou trots op je zijn geweest. Of je er nu voor gewerkt hebt of niet, gewoon in een containerwoning opdat de jongeren voor een prikkie een heel huis ter beschikking krijgt. En de open-grenzen-politiek verder kan gaan op de al decennia lang ingeslagen weg. Ik zou me schamen voor dat standpunt.

      Like

 8. gewoonanneke zegt:

  Dat is een mooi initiatief dat zie ik bij ons nog niet zo… maar voor mij alleen zou ik ook wel kleiner kunnen wonen. Maar ik woon heel voordeling tuinier nog graag dus dan stap ik ook niet zo gauw over.

  Like

 9. Rob Alberts zegt:

  De zorg en last van teveel kamers, vierkante meters en kubieke meters vermindert en/of belemmert bij heel veel ouderen het woongenot.
  De door mij beschreven landelijke regelgeving is er juist op gericht om een plezierige oude dag te verzorgen.

  PS: in het vervolg zal ik niet meer reageren op hatelijke en denigrerende opmerkingen. Ik zal de opmerkingen negeren, maar niet modereren. Op inhoud, naar waarheid en met voor iedereen toegankelijke en geaccepteerde feiten, discussiëren waardeer en apprecieer ik.

  Vriendelijke groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.