Mijn buren

De spreuk van de bijlmerbelievers gaat ook voor mij op. “Verguisd en gekwetst, ik vond er slechts geluk en jou”. Het negatieve imago slijt een beetje. De huisjesmelkers/investeerders en de gentrificatie zijn er nu ook de Bijlmermeer. De huizenprijzen stijgen mee met de waan van de dag. Waarschijnlijk ontloopt geen enkele stadswijk aan deze tendens?

Maar hier wil ik het vooral hebben over mijn buren. Hoewel er ook een bepaalde anonimiteit in mijn wijk aanwezig is. Toch kent iedereen elkaar van gezicht en vaker meer. De aanspreektitel ‘buurman’ draag ik met ere. Het groeten, een mooi weer praatje, belangstellend vragen naar elkaars gezond. Het zijn de bekende meer dorpse taferelen.

Laat ik hierbij ook een aantal problemen noemen. De huisjesmelkers met contracten van een half jaar en buitensporige kamerhuren veroorzaken overlast. Zoals de geluidsoverlast en de vervuiling vanuit het tuinschuurtje van klussenbedrijf ‘Ed en Willem Bever’ meer dan hinderlijk zijn. De rookwalmen van verbrand vlees van het cateringsbedrijf ‘het Geroosterde Varken’ met een mega, mega bbq in het plantsoen is voor de omwonenden ook erg vervelend. Het vergunningenstelsel, het bestemmingsplan en de ontbrekende handhaving zorgen voor sterk verminderd woongenot.

Maar terug naar de vriendelijke en positieve kanten van mijn buurt.

Tijdens mijn Corona Quarantaine heeft een buurman elke dag de benodigde boodschappen gehaald. Bij een klusje in huis staat een andere buurman direct klaar met zijn overvolle gereedschapskist en het daarbijbehorende technisch inzicht. Bij een vervelend aanhoudend lichamelijk ongemak krijg ik de benodigde goede raad en bijbehorende vitamine preparaten aangeboden. De buurtkinderen groeten vrolijk en enthousiast, maar vragen vooral of zij mijn oppashondje even mogen aaien. Bij een praatje later op de dag wordt ik geregeld uitgenodigd om mee te eten. Zoals er ook vaak een appje komt met de mededeling dat er lekkere zelf gemaakte soep wordt gebracht. Voor mijn onhandigheid op ict-gebied worden er buurjongens naar mijn voordeur gestuurd om te helpen. In deze opsomming aan burengenot moet ik natuurlijk ook melden dat zaden, stekjes en planten worden uitgewisseld En dat de nieuwste tips m.b.t. verduurzaming en de energietransitie worden doorgegeven.

Kortom met mijn buren woon ik in een dorp met de mooiste ouderwetse gewoontes maar maken we ook gebruik van de modernste technieken en mogelijkheden.

Deze opsomming is voor mij vergelijkbaar met de herinneringen uit mijn jeugd in een dorp. En dat is tegelijkertijd de eerste opmerking die ik kreeg na mijn verhuizing. Mijn stadse woonwijk in de verguisde Bijlmermeer is feitelijk ook gewoon een dorp. Een dorp waar de meeste buren voor elkaar klaar staan !!!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

16 reacties op Mijn buren

 1. Carel zegt:

  Het is overal wel wat, moet je maar denken. Gelukkig overheerst het goede, De meeste mensen weten dat je samen moet leven om de samenleving leefbaar te houden,

  Geliked door 1 persoon

 2. Jan zegt:

  Eens👍

  Geliked door 1 persoon

 3. Jouw deel van de grote stad is dorpser dan menig dorp.

  Geliked door 1 persoon

 4. HesterLeyNel zegt:

  Dit klink na ’n gemeenskap wat omgee vir die mense om hulle. Jy is baie bevoorreg om sulke bure te hê.

  Geliked door 1 persoon

 5. Willem zegt:

  Ruud Verdonck, een journalist die in de jaren ’70 bij Trouw werkte, had ieder dinsdag een rubriek van het “Genootschap tot verzameling en uitbreiding van nutteloze kennis”. Als ‘hoofdman’ van dat genootschap kwam ook met enige regelmaat zijn woonplaats, Amsterdam, aan de orde, die hij consequent “mijn dorp” noemde, want volgens hem was Amsterdam een verzameling van dorpen en dorpjes. Ik woonde destijds een jaar of acht in Arnhem en had ook al ondervonden dat elke wijk een eigen dorp was, Soms compleet met een eigen burgemeester en dat binnen de wijken ook de “naoberschap” die ik van huis uit kende, volop leefde en soms net zo verstikkend kon zijn. En niet te vergeten de na-ijver tussen de wijken kon zich meten met de na-ijver die er was tussen buurtschappen uit mijn geboortestreek.
  Nee, steden zijn niet meer dan bestuurlijke eenheden, bestaand uit verschillende dorpen.

  Geliked door 1 persoon

 6. lil188 zegt:

  Mooi Rob!

  Geliked door 1 persoon

 7. elsjeveth zegt:

  Zo te lezen woon je in een grootsteeds dorp. Wellicht ben je zelf als aangename buurman voor de helft debet aan de goede verstandhouding met je mede dorpsbewoners. 🙂 Wat je zaait …

  Like

 8. Bertie zegt:

  De stad is een bijeengaring van dorpjes, las ik eens en dat geldt waarschijnlijk voor veel wijken in veel steden. Toch is er verschil met een echt dorp.
  Je voelt je op je gemak en daar gaat het om.

  Geliked door 1 persoon

 9. Matroos Beek zegt:

  Mijn dochter woont ook in de stad, en ook zij vertelt mij hoe goed de buren met elkaar omgaan en hoe vaak mensen spontaan elkaar helpt. Ik heb 20 jaar op de buiten gewoond, in een klein gehucht, en nooit heb ik ergens zoveel kilheid en argwaan en jaloezie van de buren gevoeld. Dorpjes en gehuchten kunnen heel verstikkend zijn.

  Geliked door 1 persoon

 10. Dat klinkt goed, het lijkt er nog dorpser te zijn dan in het kleinstedelijke Drachten.

  Like

 11. Herman zegt:

  Wat een mooi en optimistisch verhaal.

  Like

 12. Pingback: Blog over..de Bijlmer als verguisd stadsdeel of een dorp - 1104 en zo

 13. Spontanity zegt:

  Oh wat mooi, daar kun je niet anders als je thuis voelen!

  Like

 14. Wildcard zegt:

  Amaai, moet mooi zijn om daar te wonen.
  Hier is dat toch het tegenovergestelde geworden met al die vreemde culturen en het egoïsme…

  Geliked door 1 persoon

 15. Levensjutter zegt:

  Wat heerlijk om te lezen, dat het in een (grote) ‘stad’ als Amsterdam óók zo dorps kan toegaan. Fijn hoor, zoveel oprechte burenhulp

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.