Kapsmoezen

Terwijl veel mensen naar een boom kijken lees ik een bericht over Kulkap. Kulkap, een opsomming van kapsmoezen waarom bomen geveld worden. Soms wordt een bezwaar tegen een bomenkap gehonoreerd. Maar meestal gaat er gewoon de ronkende motorzaag in. Heel af en toe zorgen protesten van omwonenden of andere betrokkenen voor voortschrijdend inzicht. In het bericht dat ik onder ogen krijg staat dat als de publieke opinie zich maar flink genoeg roert, blijkt de kap opeens niet nodig te zijn. De schrijver van het bericht noemt deze kap dan ook: kulkap.

Een niet volledig overzicht van kapsmoezen:

zichtlijnen, creeren/herstellen, natuurherstel, achterstallig onderhoud, overlast (schaduw, vallende vruchten, bladeren of ongedierte), nieuwe natuur maken, meer biodiversiteit, natuurlijke verjonging, de boom hoort hier niet (exoot), we gaan het gebied omvormen, maar de belangrijkste en meest voorkomende: Veiligheid.

Voor het hele artikel: https://bomenclubnederland.wordpress.com/2020/10/01/kapsmoezen/

Bomen zijn belangrijke CO2-binders, O2-producenten en filteren stof uit de lucht. De wortels van bomen kunnen bodemerosie tegengaan. In bomen leven, eten, nestelen en verstoppen zich allerlei dieren.

De symboliek van de kerstboom is verworden tot een christelijk sausje tot nostalgisch familiegeluk.

Mijn voorstel: Laten we straks met de jaarlijkse boomplantdag allemaal een boom te planten.

In lang vervlogen tijden heb ik op boomkwekerijen mogen werken. En in de decembermaand heb ik diverse kerstbomen mogen verkopen. Van het kleinste stekje tot de machtigste oude boomreus verbaas ik mij telkens weer over de krachtige groeikracht van een boom.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

18 reacties op Kapsmoezen

 1. Jan zegt:

  Mooi stuk! Zo sterk als de door jou beschreven boom! Ik had er ook 1 prachtig en krachtige voor mijn balkon: 41 jaar! De volgende ochtend in 10 minuten weg…
  Rede: hij zou ziek zijn…
  Jammer dan: nooit iets van gemerkt en was ook niet waar gezien overgebleven stronk…
  Er is wel een jonkie terugeplaatst!

  Geliked door 1 persoon

 2. elsjeveth zegt:

  Een spreekwoordelijke boom opgezet in je pleidooi tegen de kapkul. Helaas is in bepaalde gevallen echt noodzakelijk de zaag erin in te zetten. Een prachtige treurwilg hier aan het wandelpad was zo instabiel dat het een gevaar opleverde voor de argeloze wandelaars. Gelukkig is daar ook een nieuwe aanplant gedaan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  volledig mee eens , las onlangs nog dat de bomen van alle N wegen te dicht op de weg staan , dus zou er een rail moeten komen , kost geld , dus is het de boom die geveld wordt , minder hard rijden en rijden met drank of druks hoor je ze niet over

  bedroefde groet

  Geliked door 2 people

 4. Sjoerd zegt:

  Als de boom bewezen de veiligheid in gevaar brengt noem ik dat geen kulsmoes.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Een inheemse boom op de juiste standplaats geplant blijft gezond en geeft geen gevaar.

   PS: even terug sprak een buurvrouw mij aan. Alle bomen moesten gekapt worden was haar wens. Er kon zomaar een tak uitvallen. En die zou dan vooral op haar hoofd vallen terwijl zij voorbij liep. Alle bomen zijn in haar ogen levensgevaarlijk…..

   Stille groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Jouw buurvrouw is dus iemand die slachtoffer is van haar eigen ongebreidelde fantasie en met een beetje ‘geluk’ zal zij vinden dat jij een gebrek hebt aan inlevingsvermogen als je haar met grote verbaasde ogen en opgetrokken wenkbrauwen aankijkt.

    Like

 5. Levensjutter zegt:

  ‘Overlast’ vind ik wel de ergste kapsmoes. Niets zo lekker als op een warme zomerdag in de spikkelende schaduw van een boom zitten (in plaats van onder een parasol, of binnen, met de airco aan). Vallende vruchten? Die raap ik op en maak er de heerlijkste compotes van. Gratis eten! Vallend blad? Bij elkaar harken en er compost van maken. Of gewoon een berg blad waar egels of andere dieren zich in kunnen verstoppen. Kortom… zucht. Mooi dat jij en de bomenclub Nederland hier weer eens even aandacht aan besteedt!

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Dat ligt er maar aan welke overlast je ervan ondervindt. Ik kan me herinneren (1956 was het) dat mijn vader een andere boerderij kocht en daar stond een grote eikenboom. Buiten kijf een fraai exemplaar en een sieraad voor het landschap, maar wel een boom die alle licht wegnam in de woonkamer. De kapvergunning werd in eerste instantie geweigerd om de begrijpelijke reden; landschappelijk schoon, maar we mochten wel de kroon ‘wat opsnoeien’ om meer licht in huis te krijgen. na een half jaar kregen we wel een kapvergunning omdat de boom wel erg hoog opgesnoeid was, maar de slaapkamers hadden ook een stuk meer licht gekregen.
   We vonden het helemaal niet erg, want rondom het erf stonden nog een tiental vergelijkbare eiken. Die gaven in het najaar genoeg overlast van blad, want eikenblad composteert niet echt fijn.

   Geliked door 1 persoon

   • Levensjutter zegt:

    Nee, daar zeg je wat, niet elke boom ‘geeft’ fijn blad voor de compost. Maar elke boom geeft wel zuurstof, schaduw, een woon- en uitkijkplek voor vogels. Maar oke, als je elf bomen rond je erf hebt staan, dan is 1 ervan kappen niet zo erg 🙂

    Geliked door 1 persoon

   • Rob Alberts zegt:

    1956, mijn geboortejaar.
    Ik leerde ooit het begrip ‘boerenluxaflex’.
    Het woongedeelte van de boerderij aan de zuidkant. En een rijtje leilindes in de voortuin. In de zomer een bescherming tegen inkomende zonnestraling. En in de winter vrijuit binnenkomende verwarmende zonneschijn.
    Wellicht iets kenmerkend voor Zuid-Nederland?

    Bij het gezegde boompje groot, plantertje dood hoort natuurlijk ook de wijsheid om elke boom op de juiste plaats aan te planten.

    Ik ben niet altijd tegen bomenkap.

    Al valt veel leed met vooraf nadenken te voorkomen? Of geldt dit bij meer zaken?

    Optimistische groet,

    Like

    • Willem zegt:

     Leilinden, of boerenluxaflex zoals jij ze noemt, kenden we in Drenthe ook wel, hoewel niet massaal.
     De boom waar ik over schreef was misschien ooit bedoeld geweest als zonwering, maar op enig moment wordt die taak te goed uitgevoerd en moet de zonwering vervangen worden. Dat was in ons geval toen we er kwamen te wonen. Het woongedeelte was gericht op het oosten, misschien iets zuidoostelijk en de zuidmuur had maar 1 betrekkelijk klein raam, waarvoor mijn moeder, zolang ik me kan herinneren altijd een pracht van een Asperagus sprengeri, had hangen. Al geloof ik dat de plant tegenwoordig anders heet.

     Like

 6. Matroos Beek zegt:

  Blijven doorbomen over die kapsmoezen want bomen zijn net mensen, bomen van mannen, bomen van vrouwen, van die rustige, waar ik blij van word. Ik kan ze niet missen.
  Een logje naar mijn hart.

  Geliked door 2 people

 7. Bomen kunnen heel gevaarlijk zijn. Er zijn mensen die er met volle snelheid tegen aan lopen. Waarom weet ik niet maar het is heel gevaarlijk. Vandaar ter wille van de veiligheid kappen met het kappen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Met een lokaal boomplantdagje kom je er niet. Verplicht stellen dat er eerst nieuwe bomen geplant worden die ook moeten blijven staan en moeten leven om mee te tellen.

  Like

 9. Spontanity zegt:

  Dan staat kul in dit geval voor flauwe kul.
  ‘Leuk’ gevonden.

  Like

 10. meninggever zegt:

  Bomen worden soms wel erg groot en staan dan op de verkeerde plek. Zo is onlangs aangemerkt dat veel bomen langs provinciale wegen zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Niet omdat die bomen niet deugen of de verkeersdeelnemers, nee, men heeft decennialang geweigerd om afdoende maatregelen te treffen om die twee zaken van elkaar te scheiden. Maakte de wegen breder, hing soms extra fietsstroken aan het asfalt, maar nog steeds geen scheiding. De doden en gewonen die het gevolg zijn blijken nu reden tot zorg. Gemeenten gaan ook buitengewoon onzorgvuldig om met bomen in hun bestuursgebied. Nieuwe tegels op straat, bomen weg! Nieuwe indeling parken, bomen weg! Nieuwe biogascentrale in Diemen? Bomen in andere landen weg. Veel kerstbomen die werden gekapt voor de afgelopen feestdagen zijn niet meer dan gekweekt voor het doel. Maar om ze nu vanuit de bossen en landschapsparken te halen omdat men daar weer oerheide wil introduceren gaat mij te ver. Het valt mij trouwens op dat bij die kap links en rechts elkaar vaak prima weten te vinden….

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Tja, te hard rijden, voortdurend op een schermpje kijken is op de Provinciale weg langs Amsterdam-ZuidOost een veel voorkomend probleem. Provinciale wegen hebben vaak een lange historisch verleden. Zoals daar ook karakteristieke beplanting langs groeit. Respect voor het oude Nederlandse Landschap is er nauwelijks voor de autobezitters.
   De biomassa gestookte energiecentrales door heel Nederland zijn ook mij een doorn in het oog. Mijn buren kregen een voordelig praatje van Vattenfall voorgespiegeld. Gelukkig ben ik zelfvoorzienend wat benodigde energiebehoefte. Voor mij nooit een stadswarmtenet aansluiting!
   Maar inderdaad de nostalgie naar een oorspronkelijk landschap / natuur in Nederland blijft lastig. Nederlanders oefenen al heel lang een alles bepalende invloed op het Nederlandse landschap / natuur. Wat het uitgangspunt of het startpunt moet zijn blijft natuurlijk lastig!

   Het begrip Ecocide is hierin een links/rechts politiek overschrijdend begrip.

   Duurzame groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.