Duurzaam wonen VII

Anna Wijmans huurt bij Rochdale. Op de website 02025.nl beschrijft zij het verduurzamen en de energietransitie van haar huurwoning.

6 januari 2020: Joepie, mijn woning is Aardgasvrij! Eerste gasloze kerst gehad! met tulband en al, gebakken in mijn nieuwe elektrische oven-met inductiekookplaat…

En nu?

De rekening opmaken, want in de achterkamer kan er nog wel wat verwarming bij, voor als ik de tussenschuifdeuren openlaat. Spaarzaam is wel, dat ik deze op koude dagen dichtschuif, maar met een laagje kleding meer, best nog uit te houden. Vaak denk ik aan de jaren vijftig, toen mijn ouders nog een potkachel +haard hadden en de gangen en slaapkamers ook koud bleven, en er een zandzakje aan een katrolletje bij de deur hing, om de deur vanzelf dicht te laten gaan. Die zuinige ideetjes van vroeger zijn best handig voor nu, zoals ook de raampjes in deuren voor licht in aangrenzende vertrekken. Ik woon hier nu al 45 jaar en nooit zo’n besef gehad van die handigheidjes. Ik dacht ook nooit aan de temperatuur in huis of buiten. Nu des te meer, om mijn verbruik van stroom te snappen. De slimme meter is er handig bij. Vanaf sept tot nu toe, 4mnd, heb ik nog maar een kleine 1000kWh verbruikt. Mijn energierekening is gedaald tot €37 per maand, zo spaar ik elke maand mooi voor nog een paar panelen in huis. Ik besef nu ook, dat mijn 3 gaskachels duur waren, maar dat had ik er toen wel voor over, voor die heerlijke snorrende blauwvlammende warmte.

Het grote verschil in de nu ervaren warmte in huis, is wel, dat met de infraroodpanelen de lucht niet verwarmd wordt. Dat voel je niet bij  het zien van het internetplaatje met een ir-paneel. Ook in showrooms heb ik dat niet zo goed kunnen ervaren, want daar staat natuurlijk van te voren alles op warm. In mijn huis voel ik het verschil nu echt dagelijks. Een koude neus komt wel es voor, maar wennen aan kou, schijnt ook een flinterdun laagje vet aan te maken, hoorde ik laatst, ah..

Wat deze transitie me oplevert, is dat het me oplucht dat ik geen gas meer nodig heb van Groningen en dat ik de kosten van mijn verbruik kan verkleinen door meer kleding aan te trekken, door de schuifdeuren dicht te doen, door te verwarmen waar ik vertoef. Het was wel uitkienen hoe dat moest. De aanschaf van alles was een hele puzzel voor me. Er zou eigenlijk een project of locatie moeten zijn, waar je alle panelen kan vergelijken, er zijn zoveel soorten en er is zo’n massa info, en evenzoveel handeltjes. Daarbij is het gek, dat infraroodpanelen niet lijken mee te tellen in de transitie mogelijkheden, omdat ze het adverteren als bijverwarming. Blijkbaar durven de corporaties het nog niet aan, luchtverwarming verwisselen naar verwarming van enkel de locatie, de persoon, de dingen in je kamer… maar je gaat toch niet stoken voor de vogels…

Uiteindelijk gekozen voor panelen zonder glas of frame, met de langste garantiejaren; daarbij leerde ik de thermostaten, sensor en de installatiekosten niet te vergeten bij de uitgaven. Dat kon ik eerst niet allemaal overzien, qua kosten en werking, maar mijn plan was ook om te kijken hoever ik met gasvrij kon komen. Daarom deed ik alles in 1 jaar stap voor stap n.a.v de info, die ik her en der vond. Niet altijd klopte dit met mijn route. Bijvoorbeeld zei men, dat je de kooktransitie op het laatst van de rit moest doen. Helemaal niet waar voor mij. Het was eigenlijk eerder de doorstart naar gasvrij. omdat er in mijn keuken geen plaats was voor een combi-oven en een 60cm breed inductiepaneel.

Toen bleek, dat er maar 1 elektrisch kooktoestel van 50cm breed te koop was, kon ik voor dezelfde prijs van combi plus inductie koken dat ding aanschaffen en hoefde ik meteen geen inbouwkast meer te kopen, passend bij de Bruynzeel keukenkastjes. Het enige wat toen nog overbleef was om te besluiten tot een doorstromer voor douche en keuken ipv mijn geyser. Of had ik tot over tien jaar moeten wachten, wanneer deze oude woonwijk,1923, blijkbaar pas op de agenda van Amsterdam staat. Moet dat een warmtenet (of iets beters)worden met de daarbij behorende huurverhogingen?

Nee, ik had het voordeel, dat dit huis een zonnige kant had op oost>zuid, dat ik zelf altijd mijn kachels en geiser had gekocht, dat ik de warmte van een cv niet lekker vond en dat ik zelf ook wel wat kon uitpluizen qua aanschaf of klus. Ook heb ik geluk gehad met goede installateurs, die de meterkast gingen updaten.

Rest nu nog de komst van wat isolatiegordijnen en daarna wordt het leven weer wat gewoner, want een transitie brengt wel veel reuring.

Blijft jammer, dat ik voor zonnepanelen geen subsidie kan vinden, alleen de btw van aanschaf zou ik terug kunnen krijgen, als de gasmeter definitief weg is. Daarvoor wacht ik op de rechtszaak, die Marly met hulp van !Woon heeft aangespannen en wacht ik op de uitspraak van de minister of hij het weghalen van die gasmeter gratis stelt.  Al adverteert Thuisbaas al met €3000 subsidie voor aanschaf van dezelfde producten, die ik reeds kocht… en het Amsterdam Energieloket heeft alleen leningen in haar advies.

!Tip:  nooit zelf vragen je gasaansluiting te laten afsluiten, maar kijk hiervoor op https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1709785/0

Lestbest,

dank aan de mensen van 02025!

Update 9 maart 2020: Nog geen subsidies gekregen of gevonden. Rochdale geeft maar geen schriftelijke bevestiging van toestemming Infraroodpanelen. Inmiddels wel 2 gordijnen afgegeven bij de Groene Hub voor isolatielaag innaaien. Ook bijna naar de uitzending Kassa geweest om vraag te stellen over subsidie, maar die zag een juridische stap naar Rochdale vooralsnog niet zitten. je kan de uitzending bekijken op Kassa Gemist https://www.bnnvara.nl/kassa/videos/529240.  Opnieuw zonnepanelen aanvragen voor ons woonblok en in een werkgroep Duurzaamheid gaan zitten bij Rochdale, want ze hebben in hun visie staan dat verandering van gedrag van de huurder nodig is (heb ik gedaan) en dat Rochdale initiatieven van de huurder ondersteunt, dus Rochdale, waar blijf je nu, als je dit leest? en als je er nog niet mee bezig was… donderdag 12maart20 geeft Juke Westendorp info over Infraroodpanelen! Kom ook!

Update 9 juli 2020: De isolatiegordijnen zijn opgehangen! dat was het laatste deel van mijn transitie. Een jaar ben ik bezig geweest met uitzoeken, oplossen en vooral doen. Dus klaar, ja!!! Over 4 jaar zal ik door de lage energierekening mijn eigen aanschafkosten er uit hebben (in de zomermaanden ca€20/mnd, in de winter  ca€37/mnd). Met zonnepanelen zou dat nog sneller gaan, maar die moet ik buitenshuis gaan zoeken, want Rochdale, de woningbouwstichting, geeft ze niet gratis, en van de 176 bewoners in dit woonblok waren maar 50%  van de bewoners vóór panelen op het dak, dus helaas. Ook de Gemeente geeft geen subsidie aan huurders als Rochdale niet van het gas af gaat…maar vandaag zeg ik : KLAAR! en iedereen raad ik als een goed begin van je transitie een inductiekookplaat/oven aan, het is veilig en vooral makkie, doen dus…

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

11 reacties op Duurzaam wonen VII

 1. douryeh zegt:

  Wat een verdrietig verhaal eigenlijk.
  Evengoed, beste wensen voor het nieuwe jaar 💛🌟

  Like

 2. Levensjutter zegt:

  Inspirerend verhaal (op de houding van instanties na dan)! Je weet dat hier in het Gele Huis ook IR panelen hangen, en hoe blij we daar mee zijn. Voor ons is gordijnen nu ook wel een actueel onderwerp van gesprek, ondanks de dubbelglas-ramen – ramen blijven toch gevoelig voor koud en zeker hier met de straffe wind soms. Isolatiegordijnen is dan een nieuw begrip voor me, dus faar ga ik eens induiken. Nogmaals: inspirerend begin van dit nieuwe kalenderjaar, dank daarvoor. Ga zo door (en verder wens ik jou natuurlijk ook alle goeds en gezondheid en geluk en tevredenheid 🙂 )

  Like

 3. Het is erg dat huurders voor zichzelf moeten uitvogelen hoe ze het zuinigst kunnen verwarmen. Zoiets zou door de overheid moeten gestuurd én aangemoedigd moeten worden.

  Like

 4. wdfyfe zegt:

  Every little bit counts. Happy New Year! cheers

  Like

 5. meninggever zegt:

  Van alle investeringen die wij tot dusverre deden kregen we een bescheiden bedrag terug aan subsidies….Beter iets dan niets, maar ja, het blijft geen feest natuurlijk…..Overigens wens ik jou hier een geweldig mooi 2022 toe. Moge gezondheid en geluk gelijk gaan aan wijsheid en inzicht. En dat we dat verrekte virus eindelijk eens achter ons kunnen laten en ons concentreren op wat er echt toe doet….

  Like

 6. Dhyan zegt:

  Die tante wordt zeker gesponsord door de overheid. De new age movement van tegenwoordig, je hoort wat en je holt er achteraan. Telkens blijken na enige tijd de gebreken van al die te snel gedane investeringen, maar niks is zo bevredigend dan op de massa vooruit lopen.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De hoofdrolspeelster heeft geen cent subsidie ontvangen. De huidige regelgeving sluit huurders volledig uit van het aanvragen en ontvangen van subsidies voor verduurzaming en de energietransitie. Dat is de belangrijkste boodschap in deze blogpost.

   Voor bewoners/eigenaren en verhuurders is de subsidie mogelijkheid wel beschikbaar.

   Ongelijker kan het niet in mijn ogen.

   Vriendelijke groet,

   Like

   • Kees zegt:

    Subsidie & belastingaftrek is de verkeerde overheidssteun. De prijzen moeten omlaag.
    Ik ken een goochemerd die subsidie kreeg voor een dieselauto en besparing op de wegenbelasting. Toen dat werd afgeschaft ging ie weer wat anders rijden waarschijnlijk elektrisch. De hypotheekrenteaftrek heeft de woningmarkt danig verpest.

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     De overheid kan en mag sturen met subsidies en/of belastingaftrek. Bedrijven zullen altijd de meest winstgevende prijzen willen hanteren. Tot nu toe zijn vooral bezitters in het voordeel met de subsidies en belastingaftrek. Ik vind dat niet juist. Vriendelijke groet,

     Like

    • meninggever zegt:

     Als de overheid geen subsidies zou verlenen op elektrisch rijden stond de verkoop direct stil. Duitsland ging ons op dat punt voor. De NS zou moeten stoppen met opereren, want kan niet zonder subsidies draaien en ook de aanleg van wind/zonneparken zou meteen worden stopgezet. Altijd is er wel ergens subsidie voor nodig. Zo zit de mens en de economie in elkaar. Laten we ook wel zijn, als we de zorg en het onderwijs overeind willen houden zijn enorme bedragen nodig die we bij particuliere instellingen zelden zien omdat men daar de markt de boel laat betalen. Wil je dat op het spoor bijvoorbeeld laten functioneren moet je net als in de luchtvaart concurrentie toelaten en zullen de prijzen dalen. Dat scheelt miljarden!!

     Like

 7. Pingback: Hoe nodig is nodig? – LEVENSJUTTERS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.