Amsterdams Vondelpark

Een medeblogger kreeg van mij de belofte om iets te schrijven over het Vondelpark.

Tijdens mijn eerste bezoeken aan Amsterdam ben ik meegesleept naar popoptredens in het openluchttheater van het Vondelpark. Een echte hippie of provo ben ik nooit geweest. Maar ik hoorde daar wel inside details van de gegooide rookbom op de Dam tijdens de demonstratie ‘geen woning geen kroning’.

Jaren daarna werkten leerlingen uit mijn eerste mentorklas in het Vondelpark. De beheerder en toen nog bewoner van het Vondelpark gaf mij een gedetailleerde rondleiding. De eerste boom van het papegaaien-vrouwtje werd mij getoond. Maar vooral het probleem met de grondwaterspiegel werd mij uitgelegd. Het Vondelpark ligt min of meer als een gezonken badkuip in de stad. Een lage grondwaterspiegel maakt dat het park nog verder wegzakt.

De versteende parkeertuinen, gegraven parkeerkelders van de omliggende villa/kantoren maken het probleem alleen maar groter en groter. Dat het Vondelpark omgeven is met het mooiste verfijnde ov-net van Nederland maakt dit vooral onbegrijpelijk.

Paden bestaand uit leem zijn een tijdje als oplossing geprobeerd. Waterdoorlatend en licht is dit mooie en bruikbaar. Wegzakkende en omvallende bomen zijn tenslotte op een paalconstructie gekomen. De hoge grondwaterstand maakt dat de bomen alleen in de breedte kunnen wortelen. Door een fundering onder de bomen aan te leggen die weer op palen rust wordt geprobeerd om de bomen rechtop te houden. Feit blijft dat zware oudere bomen toch blijven omvallen.

Om te schetsen hoe klein onze wereld is? Bij start van een nieuw schooljaar vertelt een leerlinge dat zij de kleindochter is van de Vondelparkbeheerder. Trots maar ook nostalgisch praat zij over het spelen in de tuin rondom de beheerderswoning. Waarbij deze tuin natuurlijk gewoon het Vondelpark is!

Met een van de organisatoren van de Kerwin Duinmeier

https://www.amsterdam.nl/toerisme-vrije-tijd/parken/vondelpark/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vondelpark

https://www.hetvondelpark.net/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

27 reacties op Amsterdams Vondelpark

 1. Karel zegt:

  ha die Rob
  mooie tijd he , de provo tijd , en een mooi park om in te vertoeven
  ja de hoge waterstand is de pest voor dat mooie park , zoals de lage waterstand voor de weidevogels de pest is
  en zij die er over gaan doof en blind zijn:(
  leuk zo’n kleine wereld , en de vast mooie nostalgische verhalen van de kleindochter

  nostalgische groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Sjoerd zegt:

  Heerlijk die provotijd, witte fietsen, BOM moeders… Toen was geluk nog heel gewoon.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dus binnenkort de Vondelvijver? Ik kom er graag eens roeien!

  Geliked door 1 persoon

 4. Karin Donkers zegt:

  Misschien van de zomer toch maar eens heengaan. Met ouders en grootouders die geboren en getogen Amsterdammers zijn, moet ik daar toch ook eens zijn geweest!

  Like

 5. Matroos Beek zegt:

  Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik nooit in het legendarische Vondelpark ben geweest.

  Like

 6. Rob Alberts zegt:

  Voor roeien hebben we de bosbaan naast het Amsterdamse Bos. Daar heb ik ietwat beschamende ervaringen met leerlingen opgedaan.

  Stille groet,

  Like

 7. Rob Alberts zegt:

  Terwijl ik weer wel in de omgeving van Groet heb gewandeld ….

  Al heb ik de vuurtoren aldaar weer niet bezocht.

  Vriendelijke groet,

  Like

 8. Lang geleden dat ik daar eens geweest ben, zal waarschijnlijk rond 1978/79 geweest zijn. Ik heb me er toen een paar uurtjes prima vermaakt met vrienden. Treurig dat de staat van het park zo is achteruit gegaan.

  Geliked door 1 persoon

 9. Lang geleden. Toen had ik een date en brak mijn kies doormidden door een stukje kauwgom.

  Like

 10. staartje zegt:

  Ik houd van het Vondelpark. Zo bijzonder midden in de stad. Die hoge waterstand is een drama. Een icoon! Mooie verhalen van jou!

  Like

 11. Bertie zegt:

  Daar ben ik ook nooit geweest. Jammer, ik lees daarom hier maar mee.

  Like

 12. John zegt:

  Ik moet nog steeds eens naar het Vondelpark. We hadden het er pas nog over hier.

  Like

 13. meninggever zegt:

  De narigheid van al die bouwwerken uit de 19e eeuw, inclusief de parken, is dat men het gewoon in het weiland bouwde van de buurgemeente Nieuwer-Amstel en over fundering of ondergrond wat weinig nadacht. Dat hele gebied was polderprut doorsneden door sloten. Het Haarlemmermeer en de heftige stormen van toen goed voor de nodige overstromingen. Geen beste ondergrond dus. En dus zakt de boel weg. Het euvel van heel west-Nederland. Toch is dat Vondelpark wel een aardig groen stukje in een omgeving die tegenwoordig tot de laatste vierkante meter is volgebouwd. Aan de ene kant het drukke Overtoomgebied met zijn arbeiderswijken, aan de andere kant de chique villa’s van de Concertgebouwbuurt. Wandelen, fietsen, genieten het kon en kan allemaal hier. Je ziet en hoort er vogels die Amsterdam ook een geweldige stad vinden om in te vertoeven. Zoals ooit die drugs gebruikende en seks uitdragende hippies die hier hun tijdelijke onderdak vonden. Als dat park eens kon vertellen wat het allemaal meemaakte en zag…..Dat is pas een blogje waard…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Het dalen van het Nederlandse veenweide-gebied heeft een oorzaak. Door het verlagen van de grondwaterspiegel groeit het bovenop niet meer bij.
   En onder het maaiveld krimpt de opdrogende veenspons.

   De grondwaterspiegel verhogen i.p.v. verlagen is de enige doeltreffende oplossing.

   PS: tijdens de gratis rondleidingen geeft de nieuwe beheerder de prachtigste verhalen en inkijkjes in de mooie natuur van het Vondelpark. De moeite waard om zo’n rondleiding mee te maken!

   Duurzame groet,

   Geliked door 1 persoon

 14. Yova zegt:

  Zijn wij nooit in Vondelpark geweest. Hoewel dichtbij zit. Helaas kunnen niet doen voor Ferry. Vondelpark is altijd wel belevenis geweest. Nu in rare tijd kunnen de menden niet doen. Leuke verhaal geschreven. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 15. Dhyan zegt:

  In de toekomst als de zeespiegel desastreus stijgt en het dijkonderhoud onbetaalbaar is geworden moet iedereen in het westen verhuizen naar midden Nederland tot voorbij Utrecht aan zee.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Op dit moment wordt dit nog door heel veel mensen ontkend.

   Bezorgde groet,

   Like

   • meninggever zegt:

    Al Gore ‘voorspelde’ in 2000 dat wij in West-Europa in 2020 al onder water zouden komen te staan. Het is niet gebeurd. Recent onderzoek door ook het KNMI geeft aan dat de zeespiegel 2mm is gestegen en niet zoals de verwachtte 2 meter. Laten we nou gewoon naar de feiten kijken en niet naar de polcor-angsten met een onderliggende boodschap…

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Rond mijn twintigste voerde ik met iedereen allerlei politieke discussies. Heel soms laat ik mij nu nog eens overhalen voor zo’n eindeloze discussie.

     Maar nu niet.

     Op de grens van Amsterdam-Noord en Waterland staat een hoge paal. Op die paal zitten verschillende markeringen. Op een bord worden de markeringen met jaartallen verduidelijkt. De daling van het maaiveld door de eeuwen heen wordt hiermee aangegeven.

     Voor de sluis van IJmuiden en de Afsluitdijk zijn gegevens beschikbaar m.b.t. de zeespiegel en de benodigde dijkverzwaring en verhogingen.

     Rijkswaterstaat heeft een wereldfaam.

     Politiek, Al Gore of het Nederlands Koninklijk weerinstituut hebben hier niets mee te maken.

     Vriendelijke groet,

     Like

     • meninggever zegt:

      Lastig om feiten te duiden natuurlijk. In jouw logica is de daling van het maaiveld hetzelfde als de stijging van het zeewater? Beetje pseudo-wetenschap. Immers NL is deels gebouwd op moeras/polderland/blubber. Vergeet niet dat in onze streken de zee al in de 14e eeuw tot halverwege het land kon doordringen. Als je eens rondkijkt in ons land zijn de sporen daarvan goed terug te vinden. We groeven ons ook nog eens de turf af en zorgde zo voor plassen. Met windmolens werden polders drooggemalen, maar als we dat niet blijven doen komt het water vanzelf terug. En juist in dat gebied bouwden we onze grote steden. De Bijlmermeer heet niet voor niets zo, dat was een meer, je woont dus gewoon op de bodem van een oud meer. Het Nieuw Amsterdams Peil bepaalt wat het min of meer normale peil is van ons grondoppervlak. Sommige gemeenten liggen daar vele meters onder. Kan slechts omdat wij slimme mensen zijn die van waterhuishouding een professioneel vak hebben gemaakt. Kortom, de Utrechtse Heuvelrug en pakweg de Veluwe zijn de enige delen van het land waar bij grote watersnood de voeten droog blijven. Wel eens naar de rampkaart van februari 1953 gekeken? Die watersnood was echt niet alleen in Zeeland aan de orde van de dag. Ook Noord-Holland stroomde voor een deel over (Petten) en ook in de rivieren kwam veel water over de dijken. Ons land en volk werd en wordt geroemd om het feit dat het juist van die waterhuishouding zo’n goed werk heeft gemaakt. Daar verander je met wensdoemdenken niets aan. Ik verhuis dus nog niet naar Apeldoorn of zo.

      Like

      • Rob Alberts zegt:

       Mooie uiteenzetting.

       Dat jij graag rondom Apeldoorn wandelt , maar daar nooit wilt wonen heb ik al uitgevogeld.

       Dat je het KNMI en RijksWaterStaat door elkaar gooit blijft minder.

       De cumulatieve werking van een dalende maaiveld door een te lage grondwaterspiegel en een stijgende zeewaterspiegel door afbrokkelend ijsmassa’s op ZuidPool en verdwijnend ijs op de Noordpool geeft grote zorgen bij bijvoorbeeld verantwoordelijken bij RijksWaterStaat.

       Vriendelijke groet,

       Like

   • Dhyan zegt:

    Ach Rob dan zijn we weer tweehonderd jaar verder.

    Like

 16. Herman zegt:

  Een mooi verhaal over het Vondelpark. Ik ben er talloze malen geweest, maar had nog nooit over de problemen gehoord. Hopelijk vinden ze een goede oplossing.

  Geliked door 1 persoon

 17. Spontanity zegt:

  Jaren in Amsterdam op school gezeten.
  Absoluut in het Vondelpark geweest.
  Maar heb er geen herinneringen meer bij.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.