Vattenfall, een verdienmodel

In de Diemer Energiecentrale van Vattenfall wordt met zeer gereduceerde inkoopprijs Aardgas gestookt. Terwijl particulieren een doorberekening van de marktconforme Aardgasprijs betalen betaalt Vattenfall als groot afnemer een gereduceerde prijs voor de grote hoeveelheden Aardgas die in bijvoorbeeld de Diemer Energie Centrale verstookt wordt.

Binnenkort wordt er niet alleen Aardgas gestookt in de Diemer Energie Centrale. Met Europese subsidies worden oerbossen bij de Baltische Zee gekapt en vervoerd voor de stook in de nieuwe Biomassa gestookte Diemer Energie Centrale van Vattenfall. Op zo’n zelfde manier worden moerasbossen in de Verenigde Staten gekapt en in de vorm van kleine gedroogde houtblokjes vervoerd naar de Biomassa gestookte Energie Diemer Centrale van Vattenfall.

Het verdienmodel is duidelijk. Lucratieve prijsafspraken met grote kortingen voor grootverbruikers zijn met de Kabinetten Rutte afgesloten. Zoals er ook maximaal is ingetekend op de Europese Biomassa subsidies.

Zo’n EnergieCentrale heeft ook nog een afvalproduct. Met stoom worden turbines aangejaagd voor de productie van elektriciteit. Die stoom wordt warm water. En dat warme water is een afvalproduct. Nee, de warmte, de energie in dat warme water is een afvalproduct. Het koelen van dit warme water is duur en kost weer extra energie en dus geld.

Het verdienmodel van Vattenfall is goed doorberekend. Dat warme water wordt afgekoeld door alle afnemers van het stadswarmtenet van Vattenfall. De overtollige warmte blijft achter in de woningen van de afnemers. En Vattenfall krijgt het gekoelde water weer terug om te gebruiken in de turbines van de Diemer Energie Centrale waarmee zij elektriciteit maakt. De gebruikers van stadswarmte van Vattenfall hebben niet alleen een prijsverhoging voor gigajuoles warmte, maar ook voor hun elektriciteit ontvangen.

Vattenfall, haar directie en aandeelhouders, strijken de subsidies op. Vattenfall, haar directie en aandeelhouders verhogen zowel de prijs van elektriciteit en de gigajoules van stadswarmte.

Een perfect verdienmodel!

Maar de huurder en bewoners/eigenaren van een woning onder de rook van de (Biomassa/Aardgasgestookte) Diemer Energie Centrale kunnen geen kant op. Want voor het ontkoppelen van de stadswarmte-woning moet eerst de hoofdprijs betaald worden. Er circuleren al bedragen van rond de €50.000,- per woning/aansluiting. En overstappen naar een alternatief is onmogelijk met het de door Vattenfall verkregen monopolie ….

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

29 reacties op Vattenfall, een verdienmodel

 1. picpholio zegt:

  En dan maar bezig zijn over natuurbehoud….. het is een wereld waarin “geld” heerst !!

  Geliked door 2 people

 2. KnutzEls zegt:

  Het gaat altijd over geld. De grote jongens kunnen het goed regelen en Jan met de Pet betaalt.

  Geliked door 1 persoon

 3. meninggever zegt:

  Des te vreemder dat juist Groenlinks jubelt over die centrale en maling heeft aan de protesten van haar eigen linkervleugel in Amsterdam die tegen dit model te hoop loopt en liep, maar met name bij Klavertje bot ving. Die centrale (en de diverse zusterbedrijven in ons land die onder groen bewind hetzelfde doen) moet er komen. Dag vogels, dag bloemen , dag bomen, dag….kinderen!

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Jouw kritiek op warrige GroenLinks keuzes en het rommelige omgaan m.b.t. deze kwestie van Jesse Klaver deel ik.
   Mijn kanttekening is dat andere politieke partijen in de verschillende bestuurslagen verantwoordelijk zijn voor de keuze van biomassa stook.

   Te simpel, onvolledig en foutief om GroenLinks en/of Jesse Klaver verantwoordelijk te maken voor biomassa stook en subsidiëring van biomassa stook.

   Stille groet,

   Geliked door 2 people

   • meninggever zegt:

    Ik heb de man op TV bij de VARA, toch zijn publieke schild in bange dagen, pre-verkiezingen zien debatteren met een van zijn eigen partijgenoten uit onze stad die hem zeer kritische vragen stelde. O.a. over de 50 keer grotere uitstoot van die centrale t.o.v. normaal gasgestookte en de gevolgen voor de omgeving. Klavertje bleef stoicijns, hij wilde er best over praten maar het was nu eenmaal zijn overtuiging dat biogascentrales beter waren dan ‘fossiele en kern’. De dame was boos maar kreeg geen gelijk. Intussen is zij uit de partij gestapt….wat moet je ook met een partijleider die maling heeft aan kritische leden…

    Like

 4. Sjoerd zegt:

  Dat had ik me niet gerealiseerd, ik koop ook stroom en gas bij Vattenfall, maar dit tegen een zeer redelijke prijs.

  Like

 5. Koen zegt:

  Grrrr zou ik zeggen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Rebbeltje zegt:

  Het grote geld regeert 😦

  Geliked door 1 persoon

 7. Aimee zegt:

  Heel jammer dat een duurzaam warmtenet zo de nek wordt omgedraaid.

  Geliked door 1 persoon

 8. En intussen mag Groningen verder in het regionale sinkhole van de NAM verdwijnen.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   En daar hebben de Groningers last van. Maar zouden veel anderen iets aan moeten verhelpen!

   Bezorgde groet,

   Geliked door 1 persoon

  • meninggever zegt:

   Wellicht goed te bedenken dat het ‘probleem Groningen’ al vele kabinetten geleden bestond. En men daar vooral teleurgesteld was dat Den Haag geen echte investeringen deed in die provincie die eenvoudig vanuit de gasbaten zouden kunnen worden betaald. Men wilde een treinbaan tussen Randstad en Groningen, kwam er niet. Toen bedacht men een Magneettrein, kwam er ook niet. Men wilde geld voor herstel van huizen na de eerste bevingen, Den Haag bleef stil. Had men bij NAM of politiek toendertijd wel geluisterd was de gaskraan nooit dicht gegaan. Vooral ook omdat dit gas in Duitsland wordt gestimuleerd en in Brussel gezien als groene energiebron. Kortom, de weerstand tegen gelden aan de Groningers snap ik ook niet zo, maar het zou veel ellende kunnen besparen in de rest van het land als we iets ruimhartiger om zouden gaan met die vergoedingen. Wellicht gelden die nu naar massa-immigratie gaan eens omboeken naar dat gebied? Of zou men het die Grunnigers niet vergeven dat ze daar massaal communistisch dan wel groen-linksig stemmen?? Kon zo maar het geval zijn…

   Geliked door 1 persoon

 9. Herman zegt:

  Nationaliseren, die hele energiehandel.

  Geliked door 1 persoon

 10. Dhyan zegt:

  Wat ik niet begrijp is waarom journalisten deze wantoestanden niet in de openbaarheid brengen. Dit moet breed uitgemeten met fikse koppen in de krant staan, voorpaginanieuws. Niets daarvan zoiets moet de consument met een zoeklichtje in de duistere krochten van internet zien te achterhalen.

  Geliked door 1 persoon

 11. Levensjutter zegt:

  Schandalig! Om nog maar te zwijgen over het kappen van oerbos…

  Geliked door 2 people

 12. fialas zegt:

  Absurd, dat mensen te hoop lopen tegen een vaccin, maar deze zaken blijven ongemoeid. Waarschijnlijk te ingewikkeld om tegen te ageren.

  fialas
  Verzonden vanuit Mail voor Windows

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Het gezonde verstand, waar jan-en-alleman zich op beroept, blijkt in de praktijk een stuk minder gezond te zijn. Zolang je dat in je achterhoofd houdt, verbaas je je ook een stuk minder over de strapatsen van hogerhand. Wat niet wegneemt dat ik me, naast verbaast zijn, ook nog geregeld kwaad kan maken over overheidsmaatregelen.

   Like

 13. Spontanity zegt:

  Qua energie en gas zitten wij nog 1½ jaar goed.
  Maar hou mijn hart vast voor daarna.

  Like

  • Willem zegt:

   Met een beetje geluk heeft de zaak zich dan een beetje gestabiliseerd en zal de verhoging meevallen. Het lijkt me wel te getuigen van hopeloos optimisme om te denken dat het dan goedkoper zal worden. De Kanis lupus, ssp ‘pecunia’ heeft zich een vaste plaats verworven in het bedrijfsleven en zal die niet gauw opgeven.

   Geliked door 1 persoon

   • Rob Alberts zegt:

    Geld verdienen, winst maken. Ik gun het elke zakenman, elk bedrijf.

    Over de redelijkheid van een uurloon, winstpercentage of dividend valt nog heel veel te zeggen.

    In deze blogpost wil ik aangeven dat bij Vattenfall de redelijkheid verdwenen is. Al zullen de directie en de aandeelhouders dat ten stelligste ontkennen.

    Voor mij was dit een van de redenen waarom mijn huis Aardgasvrij en min of meer zelfvoorzienend geen enkele relatie met het warmtenet en de energieleverancier Vattenfall heeft.

    Vriendelijke groet,

    Like

 14. KEES (PACO) zegt:

  DIT DUS: “Met Europese subsidies worden oerbossen bij de Baltische Zee gekapt en vervoerd voor de stook in de nieuwe Biomassa gestookte Diemer Energie Centrale van Vattenfall. Op zo’n zelfde manier worden moerasbossen in de Verenigde Staten gekapt en in de vorm van kleine gedroogde houtblokjes vervoerd naar de Biomassa gestookte Energie Diemer Centrale van Vattenfall.”
  VUILNSMAN!!!! MAG DEZE ZAK OOK MEE?????

  Like

  • Willem zegt:

   Hout is een voorfase van steenkool. Datzelfde spul wat in de ban gedaan is wegens de te grote uitstoot van allerlei milieubelastende stoffen. Om dezelfde energie te krijgen moet er tig-keer meer hout verbrand worden dan steenkool. En deze week las ik ook in de krant om het stoken van hout in al dan niet gecertificeerde houtkachels voor de particulier, zoveel mogelijk te beperken. Het kon niet verboden worden, maar de oproep (van het RIVM) was wel dringend. Meten met een dubbele standaard?
   Als excuus zou je kunnen aanvoeren dat de mogelijkheden voor rookgasreiniging bij een industrieel complex gemakkelijker/rendabeler is dan bij een woonhuis. Maar erg sterk vind ik het niet

   Like

  • meninggever zegt:

   Uitstoot Diemen op biogas is 50 keer belastender voor de omgeving dan de gascentrale die er nu nog staat. Met dank aan Jesse Klaver en c.s.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.