Een bizarre jaarwisseling

Even na Sinterklaas krijg ik de vraag of ik een dakloze vrouw een slaapplek wil geven. Mijn huis is te groot voor mij. En er staat al jaren een slaapkamer leeg. Een luchtbed wordt meegenomen. Al blijkt dat vooral heel erg koud te zijn. Elisa is in Nederland gewend om met Sandra en haar dochter in hetzelfde bed te slapen. Overgekomen uit een Tropisch land, met zomerse moderne, modieuze kleding, maar ook bloot gekleed is het acclimatiseren in Nederland natuurlijk koud, lastig en moeilijk. Op mijn oproep voor een warme matras en/of bed komen diverse reacties. Matrassen, bedden, dekens en dekbedden worden spontaan aangeboden. Geen slaapplek, werk of verblijfspapieren maakt het leven in Nederland moeilijk en lastig. Maar van alle kanten wordt er hulp aangeboden. Er komen ook praktische tips. Er worden diverse taalscholingen aangereikt. Verwijzingen naar juridische ondersteuning stromen binnen.

Prachtig hoe mensen niet oordelen of veroordelen maar vooral concrete hulp aanbieden. Met een rondje door het winkelcentrum laat ik Elisa een flinke boodschappentas vullen. De kreten van geluk en herkenning zijn mooi om te horen bij het bezoeken van de kleinere locale winkels. Met een ongekende handigheid worden met een mobiel geschreven teksten en uitgesproken zinnen vertaald. De vertaal apps en websites geven in de korte gesprekken ook hilariteit. Niet elke vertaling klopt. En soms komen er onverwacht en onbedoeld de meest schunnige woorden en opmerkingen.

Elisa vult mijn voorraadkasten en koelkast met haar inkopen. Sandra neem ik daarna op sleeptouw om voor haar en haar kleine dochter warme winterkleding en schoenen te kopen. En ook zij neemt een welgevulde boodschappentas met eten mee naar haar huis.

De voor mij vreemde taal, de andere cultuur en het voor mij onbekende klimaat blijven mij verbazen. Zet mij aan de andere kant van de wereld neer en ik kan mij op geen enkele manier redden. Sandra is hier al wat langer. Ondanks de Lockdown is zij in en rondom Amsterdam bij verschillende huishoudens de illegale en onderbetaalde poets- en wasvrouw. Elisa wil hier op een zelfde manier een bestaan opbouwen.

Sandra vertelt dat zij het begin van een universitaire studie bouwkunde heeft gevolgd. Of haar zwangerschap er voor heeft gezorgd dat zij haar studie heeft moeten beëindigen? Ik heb geen idee. Elisa is afgestudeerd accountant. Door onduidelijke redenen heeft dit haar alleen maar werk als kassabediende opgeleverd. En ook Elisa heeft een kindje. Beiden geven aan met hun werk geld naar hun ouders te sturen.

Wat er waar is van de gevolgde opleidingen? Waar de vaders van de kinderen zijn? Heb ik iets te maken met de ontbrekende papieren?

Wat ik wel zie is dat er veel meer mensen in bijvoorbeeld Amsterdam ongeschoold en illegaal werk verrichten. Waarbij een aantal Nederlanders schande spreken van dit gegeven. Maar dat er ook heel veel mensen ver onder het minimum loon deze ongedocumenteerden laten werken. Geen secundaire arbeidsvoorwaarden, geen vakantiegeld, geen dertiende maand, of tripjes naar exotische oorden of wintersportgebieden.Er zijn gratis taallessen aangeboden. De nieuwste taalboeken en de nieuwste taalcursus on line werden beschikbaar gesteld. Voor de kinderen zijn spelletjes, speeltjes, kleding en schoenen verzameld. Als een lopend vuurtje ging het door de buurt. En van alle kanten zijn de mooiste en liefste dingen voor Sandra, Elisa en hun kinderen aangeboden.

De schandalig hoge huren die door huisjesmelkers als Prins Bernhard junior, Wybren van Haga en consorten gevraagd worden voor kamers en woningen? De ongedocumenteerden betalen deze hoge huren grif. Beter hier hard werken en een beetje geld naar ouders en kinderen in het thuisland te sturen. Dan in nog slechtere omstandigheden elders te moeten leven.

De Kerstdagen, oud en nieuw zijn uitbundig gevierd. Met veel eten en muziek is nachtenlang de uitzichtloze situatie even weg geduwd. Maar de harde realiteit blijft altijd aanwezig.

Een bizarre jaarwisseling voor mij, maar ook voor Elisa en Sandra. Waarbij ik vooral de aangeboden hulp uit de meest onverwachte hoeken prachtig vind. Beide dames zijn intussen weer vertrokken. Samen met hun neef Herman en de kinderen hebben ze een woning in onderhuur in Rotterdam gevonden. De herinnering aan een bizarre jaarwisseling achter latend bij mij.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

26 reacties op Een bizarre jaarwisseling

 1. ^.^ zegt:

  Hi, Rob, cat here from Alberta, Canada. Wishing you a happy and healthy 2022. I meant to ask you, Rob: Are you on Face Book? If yes, which one is YOU? As there are may people with your name on this planet …

  Like

 2. Bertie zegt:

  Dat moet een bijzondere jaarwisseling zijn geweest Rob, voor jou èn je gasten Elisa en Sandra.
  Ik weet niet of ik het zou nadoen, misschien na heel lang denken.

  Like

 3. Karel zegt:

  ha die Rob
  er is veel mis op onze planeet , valt me nog mee dat ie niet kantelt door al wat er scheef is in onze wereld , politiek en de jou genoemde huisjesmelkers vinden het wel goed zo 😦

  Like

 4. Suskeblogt zegt:

  Een leuke jaarwisseling. Dit zullen niet veel mensen je na doen.

  Like

 5. HesterLeyNel zegt:

  Dit is goed van jou om ander mense so mooi uit te help, Rob. Hier sal ons heeltemal te bang wees om vreemdelinge in ons huis toe te laat.

  Like

 6. Matroos Beek zegt:

  Wat mooi wat jij voor die vrouwen hebt gedaan. Er zijn te weinig Robs in deze wereld.

  Like

 7. Spontanity zegt:

  Ik vind het echt heel bijzonder dat jij dat doet!!!
  Zelf zou ik er echt nooit aan beginnen!

  Like

 8. wdfyfe zegt:

  Good on ya! Deeds speak louder that words. I’m glad you and your guests had a happy New Year. cheers

  Like

 9. In een groot en ruim hart is plaats genoeg voor iedereen. Ik wens jouw hart toe dat het nog lang blijft kloppen.

  Like

 10. Rebbeltje zegt:

  Petje af voor jou Rob…dat moet voor allemaal een geweldige jaarwisseling zijn geweest.
  Zou mooi zijn als je contact kon houden 🙂

  Like

 11. staartje zegt:

  Chapeau Rob! Ik vind het knap. Dat is echt helpen. Wat een ontzettend triest en uitzichtloos verhaal. Hoewel deze mensen er met weinige alles van maken. Wel heel fijn dat er hulp van alle kanten kwam. Het is de ware kerstgedachte. Ik heb diep respect voor je, want ik weet niet of ik het je na doe.

  Like

 12. Koen zegt:

  Een dikke duim omhoog voor jou.

  Like

 13. Sjoerd zegt:

  Dat is een mooie daad die je daar hebt gedaan. De dames zullen wel weer een beetje meer geloven in de mensheid.

  Like

 14. Bijzonder dat je dat doet. Dat zou echt niet iedereen je nadoen.

  Like

 15. Carel zegt:

  wat een bijzondere ervaring. Helaas is het nodig, goed dat je het doet. Chapeau!

  Like

 16. meninggever zegt:

  Zou je dit ook hebben gedaan voor Jezidi-vrouwen die echt gevlucht waren uit die vreselijke islamitische landen waar ze zijn geknecht en verkracht? In een omgeving vol moslims zoals in delen van onze stad gebruikelijk. Vluchtelingen verdienen een opvang en onderdak, maar economische immigranten?? Hoe mooi het verhaal ook is, het is meteen illustratief voor waarom een echt immigratiebeleid nooit zal slagen. Elk jaar 100-150.000 mensen er bij…. Als iets funest is voor het klimaat dan dit. Los van de persoonlijke voorkeuren die je kunt hebben voor illegalen als die je aanspreken…

  Like

  • Willem zegt:

   Ben erg blij dat mijn ouders zich die vraag niet gesteld hebben toen ze in april 1945, -Drenthe was net bevrijd-, een 13-jarig kind van hun (NSB)-overburen in huis namen omdat zijn ouders door de BS opgepakt waren en gevangen gezet. Dat kind moest zich volgens de toenmalige mores zichzelf maar redden. En voor de goede orde; mijn ouders hadden toen 4 kleine kinderen en ook mijn opa woonde nog bij ons in.
   Mensen die in nood zitten help je en de volgende stap[ is/kan zijn je verdiepen in het hoe en waarom, was hun instelling.

   Geliked door 1 persoon

 17. Jij bent een goed mens.

  Like

 18. Levensjutter zegt:

  Petje af Rob. Zoals al eerder opgemerkt hier: daden zeggen meer dan woorden. Ik heb diep respect voor je!

  Like

 19. Willem zegt:

  👍👍👍👍👍. Er valt weinig meer van te zeggen, buiten dat lang niet iedereen het je na zou (durven) doen.

  Like

 20. Rob Alberts zegt:

  Dank voor jullie reacties.

  Om in de decembermaand/kerstmaand een dak- en thuisloze vrouw aan mijn voordeur te weigeren kan ik niet. De precieze achtergrond en reden van het dakloos zijn is daarbij voor mij niet belangrijk.

  Vredelievende groet,

  Like

 21. Happy Hulk zegt:

  Beste Rob, zoals ik hier in de reacties lees, wordt je waarschijnlijk genomineerd voor Amsterdammer van het jaar. Dat gebeurde bij mij ook in Zeist nadat ik zo’n 80 fietsen had opgeknapt en weggegeven aan minder bedeelden.

  Ik gaf aan een Syrisch gezin 7 fietsen. Hartelijk bedankt riepen ze.
  Toen er een fiets kapot ging, zei ik tegen de vader, die een huis gekregen had van de gemeente Zeist ter waarde van een half miljoen euro, dat hij de fiets bij mij en met ondersteuning van mij, zelf kon repareren. Daar had meneer geen zin in. Ik hoorde later van een buurvrouw van hen, dat al mijn geschonken fietsen binnen 1 jaar gesloopt bij hen in de tuin lagen.

  Opeens kwamen er allemaal Somaliëers, die reden bij ons op nieuwe fietsen!!!!

  Aan jou de vraag, Rob, heb jij ooit in Nederland van iemand een nieuwe fiets gekregen of een huis van een half miljoen?

  Nogmaals, als ze hier willen verblijven, keihard laten werken voor hun eigen gezinnen zoals wij Nederland hebben opgebouwd.
  En blijf aub mensen in ECHTE NOOD helpen maar kijk goed uit voor de vele profiteurs.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Om te beginnen; ik geloof er geen barst van dat een, in dit geval Syrisch, vluchteling(engenzin), een huis cadeau gekregen heeft, van welke overheidsinstantie ook maar, van een half miljoen. Als dat waar zou zijn dan had zowel de linkse als rechtse sensatiepers en politiek, er bovenop gezeten.
   Dat ze met voorrang een woning gekregen hebben kan ik wel geloven; onze centrale overheid heeft op dat gebied rare regels.
   Dat je je behoorlijk in het kruis getast voelde door het betreffende gezin kan ik me voorstellen; iets vergelijkbaars heb ik ook meegemaakt met een Somalisch gezin; had een kinderfiets voor een van zijn kinderen helemaal opgeknapt en toen de band lek ging vroeg papa mij hoe de band te plakken. Zal het je voordoen, dan kun je het de volgende keer zelf, was mijn repliek. Maar toen ik bezig was de band te plakken en hem intussen het hoe en waarom uitlegde ging hij wat anders doen. Hem weer bij de les geroepen, maar toen het voor de derde keer gebeurde heb ik de boel de boel gelaten en ben naar huis gegaan. Later hoorde ik dat hij erg kwaad geworden was dat de band niet geplakt was en hij iemand had moeten zoeken om dat te doen. Hij was duidelijk iemand van het type “Het geld ligt op straat en jij moet het voor me oprapen”
   Maar gelukkig staan tegenover deze negatieve ervaringen meer positieve in de omgang met vluchtelingen. Met name mijn vrouw heeft er erg veel begeleid naar zelfstandigheid en zelf ben ik betrokken geweest bij een jonge Somaliër die na 5 jaar verblijf in Nederland een 4-jarige mbo-opleiding bouwkunde succesvol afgerond had. Hij was zo’n type dat altijd positief was, altijd voor je klaar stond en voor zo iemand ben je ook automatisch bereid een stapje extra te doen.
   Maar het gelukkigst heb ik die jongen gezien toen hij herenigd werd met zijn vrouw.

   Like

   • Rob Alberts zegt:

    Dank voor deze reactie!

    Zeker er gaan veel dingen mis. En niet iedereen weet gegeven hulp op waarde te pakken.

    Maar desondanks helpen overtrokken en overdreven verhalen niet om naar de werkelijkheid te kijken.

    Overal zijn goede en slechtere mensen aanwezig en te vinden.

    Vredelievende groet,

    Like

 22. Bertie zegt:

  Beetje laat maar ik wil hier toch iets over zeggen.
  Immigranten/asielzoekers/vluchtelingen zijn mensen als wij. Niet alleen maar profiteurs, maar ook niet alleen maar zielenpoten.
  Je kan niet iedereen over één kam scheren.

  Geliked door 1 persoon

 23. gewoonanneke zegt:

  Wat bijzonder dat je dat zo gedaan hebt en zo zie je maar er zijn nog heel veel welwillende mensen als het nodig is.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.