Opa vertelt …

Zonder (klein-)kinderen heb ik de leeftijd van grootouders bereikt. Herinneringen uit mijn jeugd zijn hedendaagse kinderen onbegrijpelijk en onvoorstelbaar. Trots mocht ik vroeger de kolen uit de schuur naar binnen halen. Maar de aan/uit-knop van de tv was voor mij verboden. Waarbij ik nog steeds moet terugdenken aan een klasgenoot op de lagere school. Hij vertelde dat hij voor ons huis naar onze kleuren tv had staan turen. Een tv hadden wij nog niet. En de kleuren tv bestond toen nog niet. Bleek dat hij vol bewondering naar het tropisch aquarium van mijn vader heeft staan kijken.

Maar terug naar een aan/uit-knop. In elk huis liggen her en der allerlei afstandsbedieningen. En rond kijkend vallen in alle hoeken vooral de rode staandebij-lichtjes op. Naar een apparaat lopen om het aan te zetten wordt niet meer gedaan. Terwijl op heel veel mobieltjes weer wel een stappenteller geïnstalleerd is. Het sluipverbruik van staandebij-lampjes wordt met de energierekening betaald. De stappenteller is dan weer een besparing op de kosten van een sportschool?

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

34 reacties op Opa vertelt …

 1. Voor mijn oma zeven dagen per week de kolenkit vol geschept om aan het einde van de week 25 cent te krijgen. De groenteboer die de paar kilo aardappelen in je fietstas stortte. De melkman die aan de deur kwam en de melkkoker met een halflitermaatje vulde. De dove schoenmaker die je schoenen perfect repareerde. Het gft emmertje wat door de schillenboer met paard en wagen werd opgehaald. Lopend of per fiets naar school, winkels, kerk, verenigingsgebouw of vrienden. Nu wordt je eigen verpakking meenemen als je boodschappen gaat doen weer actueel. Verduurzamen is het nieuwe motto. Hergebruik is het toverwoord maar dit kenden wij toch al? Mijn kleren waren vroeger al gedragen door oudere neefjes, mijn fiets was zelden nieuw, het ‘moderne’ gasfornuis een krijgertje, een dagje naar het strand met trein en bus was het ultieme uitje en kleding was niet modegevoelig dus ging lang mee. Nee, het was in veel opzichten geen ‘goede oude tijd’ maar deze opa denkt dat er in andere opzichten nog wel wat te leren valt uit hoe het toen was.

  Geliked door 5 people

 2. Rob Alberts zegt:

  Je beschrijft het uitstekend. Nee, ik zeg niet dat alles goed en/of prachtig was in dat verleden. Wel denk ik dat het goed is de goede dingen uit dat verleden weer terug te halen en te combineren met dat wat nu mogelijk is.

  Duurzame groet,

  Geliked door 2 people

 3. Karel zegt:

  ha die Rob
  nee niet alles was rozengeur en maneschijn , maar het was zeer zeker gemoedelijker als nu
  vervelen deed ik mij toen niet en nu nog nooit
  neem nu het woordje duurzaam , neem ik de bovengenoemde melkboer er bij , melk in glazen flessen , heel goed herbruikbaar , ook de groenteboer gebruikte geen verpakking , zeker geen plastic en zo kan ik dus wel ff doorgaan , komt bij zij deden een hele wijk met 1 voertuig , nu gaat een ieder van die wijk zelf om de boodschap en helaas de meesten per auto , net als naar school gaan , wij deden dat lopend of op de fiets , nu worden er meer en meer door de ouders per auto gebracht , het waarom is mij nooit duidelijk geworden , ik vermoed dan toch luiheid , toch ?

  bedroefde groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Menck zegt:

  Een staandebij-lichtje kennen we in Vlaanderen niet. Ik bevroed dat je een standby-lampje bedoelt.
  Ik mis mijn grote tropische aquarium nog steeds. Het was een pak boeiender dan de tv.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ik kom nog wel bij mensen thuis met de prachtigste aquaria.
   Waarbij we telkens weer constateren dat de verwarming en speciale verlichting flinke stroomvreters zijn.
   Maar het plezier van zo’n mooie waterbak met leven mag ook weer wat stroom en dus geld kosten.

   Stille groet,

   Geliked door 1 persoon

 5. Rob Alberts zegt:

  Ook ik heb deze nostalgische herinneringen.
  Niet alles was vroeger beter. Maar er waren toch ook goede kanten aan dat ouderwetse leven.

  Stille groet,

  Like

 6. KnutzEls zegt:

  Vroeger was zeker niet alles beter, maar wel eenvoudiger. Wij hadden radiodistributie, prachtig geluid. Maar vader besliste wat we luisterden en dat was beslist geen popmuziek. Die rode lichtjes ergeren mij, maar soms is het ondoenlijk om ze uit te zetten. Dus….. helaas.

  Geliked door 1 persoon

 7. Rebbeltje zegt:

  Hoi Rob…ja dat is zeker anders maar of dat beter was laat ik in het midden.
  Kan best wel genieten van de kinderen en kleinkinderen die het nu zoveel anders doen dan wij, maar ook bij hen zijn veel goede dingen en daar geniet ik van 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. Matroos Beek zegt:

  Ze leefden duurzaam zonder dat ze het beseften. Spaarzaam was duurzaam en leverde amper afvalbak. De weelde en de overvloed nekken ons. We kopen zelfs onze afval, want alles is voorverpakt.
  Hartelijke groet

  Geliked door 2 people

 9. Ook wij bezondigen ons aan té veel standby-lampjes. Mijn welgemeende excuses hiervoor…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De energieleverancier is er jullie dankbaar voor. Elke Kwh verkopen zij met heel veel plezier.
   Ook voor huishoudens waar met een aanwijsstok vanuit de stoel de aan/uit knop van de apparatuur bediend kan worden.

   Stille groet,

   Geliked door 1 persoon

 10. Levensjutter zegt:

  Wat sla je hier geweldig de spijker op z’n kop, met die stappentellers en afstandsbedieningen. Ha! Voor een paar lampen (zuinige LED’s) hebben wij een afstandsbediening (omdat de stekker op een zodanig lastig bereikbare plek zit dat het moeilijk is te zien waar je de stekker in moet steken, als het schemert en je een lampje wil aandoen, dus). Ik zat even te denken wat wij nog standby hebben staan. Dat dus, en het internetkastje. Oh, en onze harde schijf met muziek, waarvoor onze smartphone de afstandsbediening is. Hm… je zet me wel weer even aan het denken hoor. Of dit niet anders kan…

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik zie hem staan … het eerste natuurprogramma op TV…

  Geliked door 1 persoon

 12. Bertie zegt:

  Geen opa, toch een mooie vertelling; aquarium als kleurentelevisie.☻

  Geliked door 1 persoon

 13. Sjoerd zegt:

  Haha, en maar klagen over de energierekening…

  Geliked door 1 persoon

 14. staartje zegt:

  De spijker op zijn kop. Geweldige herinneringen. Leuk blog!

  Geliked door 1 persoon

 15. gewoonanneke zegt:

  Ja dat klopt hoor ik heb ook van allerlei opladers. Heb wel alles wat standby is op een knop die ik uitzet als ik er niet ben. Als je kijkt hoeveel lichtjes er branden bij mijn computer scherm printer. Dat gaat allemaal in een keer uit. Ook tv en kastje er onder gaat uit. Duurt even voordat alles opgestart is maar scheelt een hoop stroomkosten. Ik heb ook een stappenteller…… blijft leuk om te proberen iedere dag de 10.000 te krijgen. En ik laat nooit opladers in het stopcontact hangen. Ook bij magnetron, koffiezetapparaat, waterkoker heb ik doorvoerstekkers die uit kunnen. Alle kleine beetjes helpen.

  Geliked door 1 persoon

 16. Ja, het zijn vaak uiteindelijk toch weer de kleine dingen die ’t doen.

  Like

 17. meninggever zegt:

  Wij hangen die apparaten aan blok-stopcontacten die we na gebruik ook echt uit zetten. Dus geen reststroom. De vroegere tv’s waren ware stroom-grootgebruikers met hun beeldbuizen en lampen. De warmte die er vanaf kwam was bijna kachel groot. Verder waren de huizen niet geisoleerd, de ramen dun, net als de vloerbedekking. Een kolenkachel hield een enkele kamer warm. Later kwam de oliestook, en weer later het geweldige aardgas. Dat was tenminste comfortabel. Gloeilampen hielpen de boel te verwarmen waar nodig. Nee, het was allemaal goed geregeld in die jaren…..

  Like

 18. Spontanity zegt:

  Ik moet eerlijk bekken dat ik daar een beetje laks in ben.
  Maar een lader voor mijn telefoon, als die in het stopcontact blijft zitten, hij wordt niet warm, dan gebruik je toch geen stroom?

  Geliked door 1 persoon

 19. Herman zegt:

  Ik las net een mooi berichtje dat het mogelijk blijkt om elektriciteit uit de lucht te halen. De vele radiogolven van bv. wifi zijn op te vangen en om te zetten in elektriciteit. De eerste proef was gedaan met een kleine afstandsbediening voor de tv. Die werkte zonder batterij.
  Alles nog in een onderzoeksstadium, maar dit opent mogelijk de weg naar een toekomst met veel minder batterijen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.