Phở is een soep uit Vietnam. Soep met rijstnoedels, verse kruiden, meestal rundvlees of varkensvlees soms kippenvlees. Na het serveren voegt men naar eigen smaak koriander, limoen, mungboon, tauge, en chilipeper toe. In het zuiden van Vietnam worden hoisinsaus en sriracha vaak erbij geserveerd als dipsauzen, of om toe te voegen aan de soep zelf. In Huế, een stad in het midden van Vietnam, worden er brokken gestold varkensbloed in de Phở gedaan.
Het volgende recept is een vegetarische variant.
Ingrediënten voor 2 personen:
15 gram gedroogde paddenstoelen, 100 ml kokend water, 1 cm gember, 100 gram shitake, 3 uien, 2 eetlepels zonnebloemolie, 300 ml groentebouillon, 2-3 steranijs, 150 gr sobanoedels, 3 eetlepels sojasaus, 1 rode peper, 3 stengels bosui, 50 gram wortel julienne, 4 takjes koriander
Bereidingswijze:
- Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in een kom met het kokende water. Schil de gember en snijd zo fijn mogelijk. Snijd de shitake in grove stukken.
- Pel de uien en snijd in parten. Verhit de zonnebloemolie in een pan met een dikke bodem. Bak de uien roerend 4-6 minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg de fijngesneden gember en de grove stukken shitake toe en bak tezamen 6-8 minuten.
- Schenk de geweekte paddenstoelen door een paar lagen keukenpapier. Vang het vocht op. Snijd de geweekte paddenstoelen in stukken en bak ze 2-3 minuten met de uien mee. Voeg het paddenstoelenvocht toe. Schep goed om en voeg daarna de groentebouillon en steranijs toe. Laat 10 minuten koken.
- Bereid ondertussen de sobanoedels volgens de verpakking.
- Breng de Phở op smaak met de sojasaus. Haal de zaadlijsten uit de rode peper en snijd de peper in dunne plakjes. Snijd bosui in dunne ringetjes. Verdeel de noedels over de kommen, schenk de Phở in de kommen en voeg de julienne wortel, bosui, rode peper en blaadjes koriander toe.
Mijn vrienden van https://hikifood.com/ hebben mij de verschillende soorten van Phở laten proeven. Met name de regionale verschillen zijn bijzonder. Maar ook de speciale familierecepten geven de mooiste verhalen.
Nice post
LikeGeliked door 1 persoon
smakelijk weekend groet
LikeGeliked door 1 persoon
Watertandend gelezen!
LikeGeliked door 1 persoon
Kaboutersoep…
LikeGeliked door 1 persoon
Mmm, lekker.
LikeGeliked door 1 persoon
Ai ai, en jullie hadden beiden al drie vaccinaties? Hopelijk kunnen de dokterafspraken naar een redelijke termijn worden verzet… Veel moed!
LikeLike
???
LikeLike
WordPress doet heel vreemd, Rob. Deze reactie was voor een ander logje bestemd.
LikeGeliked door 1 persoon
Deze soep ga’k proberen ! Ik ben een echt ‘soep-mens’ en proefde o.a. ook Filipijnse soepjes , waarvan er één is die ik minder liefhad : een “zure soep” met grote schelpdieren erin … In Oostenrijk een griesnockerln-soep of soep met een ‘pannekoek’ onder in je bord, in restaurants de haaievinnensoep ( niet vegetarisch en niet zo ecologisch heden ten dagen, arme haaien, maar was lekker!) en vogelnest soep… tot natuurlijk ook ‘Franse soepjes’ …
zuidelijke groet, hanny
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel voor deze uitgebreide reactie.
Vrolijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Hoewel ik heel wat landsaarden qua eten heb leren kennen, Vietnamees nog niet. En al helemaal vegetarische maaltijden uit die hoek niet. Toch eens zoeken….
LikeGeliked door 1 persoon
Binnen Amsterdam zijn een groot aantal Vietnamese restaurants te vinden. Een aantal is gespecialiseerd in Pho. Al richten de meeste zaken zich op vleeseters.
Vriendelijke groet,
LikeLike
Hoewel ik regelmatig kook was het bestaan van sobanoedels mij volstrekt onbekend. De supermarkt bezoek ik dan ook zelden, want je blijkt ze in vrijwel iedere super te kunnen kopen. Bij het zoeken ernaar vond ik nog een voordeel dat niet genoemd wordt; soabnoedels zijn glutenvrij, tenminste als je ‘zuivere’ sobanoedels gebruikt. De ‘echte’ sobanoedels worden gemaakt van boekweitmeel (ca 95%) en zoete aardappel, (va 5%). Soms wordt die zoete aardappel vervangen door tarwemeel en dan is het wel oppassen geblazen voor diegenen die een glutenvrij dieet behoeven. Dus altijd even op de ingrediëntenlijst kijken voordat je overgaat tot aanschaf, maar dat lijkt me routine te zijn voor de betrokkenen.
Ik ben niet een echte soepeter, maar ga op zijn minst eenmaal dit recept maken. Als de basissmaak goed is dan misschien ook nog eens een variant waarin een deel van de paddenstoelen vervangen wordt door (geroosterde) reepjes rund- of varkensvlees.
LikeLike
Variëren op een lekkere basis is mijn kookstijl.
Ik wens jou een smakelijke soep.
Optimistische groet,
LikeLike