Vegetarische Phở 

Phở is een soep uit Vietnam. Soep met rijstnoedels, verse kruiden, meestal rundvlees of varkensvlees soms kippenvlees. Na het serveren voegt men naar eigen smaak koriander, limoen, mungboon, tauge, en chilipeper toe. In het zuiden van Vietnam worden hoisinsaus en sriracha vaak erbij geserveerd als dipsauzen, of om toe te voegen aan de soep zelf. In Huế, een stad in het midden van Vietnam, worden er brokken gestold varkensbloed in de Phở gedaan.

Het volgende recept is een vegetarische variant.

Ingrediënten voor 2 personen:

15 gram gedroogde paddenstoelen, 100 ml kokend water, 1 cm gember, 100 gram shitake, 3 uien, 2 eetlepels zonnebloemolie, 300 ml groentebouillon, 2-3 steranijs, 150 gr sobanoedels, 3 eetlepels sojasaus, 1 rode peper, 3 stengels bosui, 50 gram wortel julienne, 4 takjes koriander

Bereidingswijze:

  • Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in een kom met het kokende water. Schil de gember en snijd zo fijn mogelijk. Snijd de shitake in grove stukken.  
  • Pel de uien en snijd in parten. Verhit de zonnebloemolie in een pan met een dikke bodem. Bak de uien roerend 4-6 minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg de fijngesneden gember en de grove stukken shitake toe en bak tezamen 6-8 minuten.
  • Schenk de geweekte paddenstoelen door een paar lagen keukenpapier. Vang het vocht op. Snijd de geweekte paddenstoelen in stukken en bak ze 2-3 minuten met de uien mee. Voeg het paddenstoelenvocht toe. Schep goed om en voeg daarna de groentebouillon en steranijs toe. Laat 10 minuten koken.
  • Bereid ondertussen de sobanoedels volgens de verpakking.
  • Breng de Phở  op smaak met de sojasaus. Haal de zaadlijsten uit de rode peper en snijd de peper in dunne plakjes. Snijd bosui in dunne ringetjes. Verdeel de noedels over de kommen, schenk de Phở  in de kommen en voeg de julienne wortel, bosui, rode peper en blaadjes koriander toe.

Mijn vrienden van https://hikifood.com/ hebben mij de verschillende soorten van Phở  laten proeven. Met name de regionale verschillen zijn bijzonder. Maar ook de speciale familierecepten geven de mooiste verhalen.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Geen categorie, Vietnam. Bookmark de permalink .

14 reacties op Vegetarische Phở 

  1. Karel zegt:

    smakelijk weekend groet

    Geliked door 1 persoon

  2. Watertandend gelezen!

    Geliked door 1 persoon

  3. Sjoerd zegt:

    Kaboutersoep…

    Geliked door 1 persoon

  4. Ai ai, en jullie hadden beiden al drie vaccinaties? Hopelijk kunnen de dokterafspraken naar een redelijke termijn worden verzet… Veel moed!

    Like

  5. Deze soep ga’k proberen ! Ik ben een echt ‘soep-mens’ en proefde o.a. ook Filipijnse soepjes , waarvan er één is die ik minder liefhad : een “zure soep” met grote schelpdieren erin … In Oostenrijk een griesnockerln-soep of soep met een ‘pannekoek’ onder in je bord, in restaurants de haaievinnensoep ( niet vegetarisch en niet zo ecologisch heden ten dagen, arme haaien, maar was lekker!) en vogelnest soep… tot natuurlijk ook ‘Franse soepjes’ …
    zuidelijke groet, hanny

    Geliked door 1 persoon

  6. meninggever zegt:

    Hoewel ik heel wat landsaarden qua eten heb leren kennen, Vietnamees nog niet. En al helemaal vegetarische maaltijden uit die hoek niet. Toch eens zoeken….

    Geliked door 1 persoon

  7. Willem zegt:

    Hoewel ik regelmatig kook was het bestaan van sobanoedels mij volstrekt onbekend. De supermarkt bezoek ik dan ook zelden, want je blijkt ze in vrijwel iedere super te kunnen kopen. Bij het zoeken ernaar vond ik nog een voordeel dat niet genoemd wordt; soabnoedels zijn glutenvrij, tenminste als je ‘zuivere’ sobanoedels gebruikt. De ‘echte’ sobanoedels worden gemaakt van boekweitmeel (ca 95%) en zoete aardappel, (va 5%). Soms wordt die zoete aardappel vervangen door tarwemeel en dan is het wel oppassen geblazen voor diegenen die een glutenvrij dieet behoeven. Dus altijd even op de ingrediëntenlijst kijken voordat je overgaat tot aanschaf, maar dat lijkt me routine te zijn voor de betrokkenen.
    Ik ben niet een echte soepeter, maar ga op zijn minst eenmaal dit recept maken. Als de basissmaak goed is dan misschien ook nog eens een variant waarin een deel van de paddenstoelen vervangen wordt door (geroosterde) reepjes rund- of varkensvlees.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.