Ru Paré

Henrica Maria Paré, was een Nederlands verzetsstrijder en kunstschilder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ze tweeënvijftig joodse kinderen gered. Haar verzetsnaam voor hen was Tante Zus. Als kunstenaar werkte zij onder de naam Ru Paré.

De idealen van Ru worden door een grote groep mensen levendig gehouden in de Ru Paré Community. Op hun website https://rupare.nl/ is daar meer over te lezen.

Ooit een basisschool, nu een Community met tientallen organisaties en initiatieven waaronder het Huis v/d Wijk ‘De Buurtzaak’. De Theaterzaal biedt een podium voor kunst, cultuur en debat. Tevens is het een huiskamer van de wijk. Kom vooral eens langs. Voor een bakje koffie/thee, om een boek te lezen, om mensen te ontmoeten of een plekje om te studeren.

Met deze blogpost probeer ik het levensverhaal van Ru Paré ook levendig te houden. Samen met haar vriendin Do Versteegh wijdde ze al haar tijd aan het verzet. Is zij, zijn zij beiden een voorbeeld van Roze in het Verzet. Laat het levensverhaal van Ru Paré en Do Versteegh een voorbeeld zijn voor alle jonge en oudere lesbische meiden!

Het respect, dankbaarheid en bewondering van de kinderen die Tante Zus heeft weten te redden is groot!

Hoewel Ru Paré haar verzetsdaden tijdens de oorlog als haar morele plicht zag, iets dat je gewoon deed en waar je verder over zweeg, dachten de door het echtpaar Levin geadopteerde kinderen daar anders over. Dankzij hen ontving Ru in 1968 tijdens een ceremonie in Yad Vashem de onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren en werd daar te harer ere een boom geplant.[5] Ze ontmoette toen ook de door haar geredde kinderen die naar Israël waren geëmigreerd.[6] In 1970 overleed haar vriendin Do Versteegh. Anderhalf jaar later werd Paré in haar atelier, zittend in haar stoel, levenloos aangetroffen. Haar erfenis ging voor een gedeelte naar de kinderen van het echtpaar Levin en een ander deel naar de stichting die ter nagedachtenis aan haar vriendin was opgericht en die zich inzet voor stemonderzoek.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ru_Par%C3%A9

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, verzetshelden. Bookmark de permalink .

5 reacties op Ru Paré

 1. Karel zegt:

  mooi stuk Rob
  deze mensen dienen nooit en te nimmer vergeten te worden
  en het werk wat ze toen en er na deden moet worden voortgezet door jongeren

  rustige middag groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Sjoerd zegt:

  En nu zitten we alweer met een oorlog, we leren het nooit.

  Geliked door 1 persoon

 3. Rebbeltje zegt:

  Als we niet leren van gemaakte fouten… 🙂
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 4. Matroos Beek zegt:

  De vrouw was een held.
  Mooi dat je haar hier eer aandoet.

  Geliked door 1 persoon

 5. elsjeveth zegt:

  Mooi eerbetoon aan deze vrouw. Dank voor het delen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.