Almeerse Wind

Op 22 februari zijn burgers eigenaar geworden van een eigen
windpark! Formeel: op 22 februari 2022 vond de overdracht plaats van Pampus
Wind BV van Vattenfall Wind Development Netherlands NV aan Pampus Wind Holding BV, de 100% dochter van Coöperatieve vereniging Almeerse Wind UA.

Windenergie, voor door, met en samen met bewoners realiseert Coöperatieve vereniging Almeerse Wind UA.

Historie Windpark Pampus:
Op 13 november 2013 organiseerde het Platform Filmwijk een thema-avond over
groenvoorzieningen en verduurzaming van de wijk. Daar ontstond het idee voor een
‘wijkenergiecentrale’ want, zo was de gedachte, dat klinkt als opschieten. Dat resulteerde ruim een jaar later in de oprichting van onze coöperatie, met Arie Kool, Egbert Zwaving en ondergetekende als eerste bestuursleden. Waar velen prima weten te formuleren wat anderen zouden moeten doen of laten, gingen (en gaan) wij als coöperatie met en voor de leden zelf aan de slag.
In 2014 zijn we gaan praten met de boeren in de bocht van de A27. Helaas konden we daar geen overeenstemming bereiken over een samenwerking; zij zijn thans onderdeel van Windpark Zeewolde en dat is natuurlijk ook prima. Bij Nuon, thans Vattenfall genoemd, vonden we een gewillig oor voor de gezamenlijke herontwikkeling van hun windpark in Almere-Pampus. Op 14 april 2015 tekenden we daarvoor de intentieovereenkomst. Samen hebben we de gemeente Almere, het Waterschap en de Provincie weten te overtuigen om het oude windpark op te schalen naar wat er sinds juli 2020 staat: tien nieuwe windturbines à 3,8 megawatt vermogen, waarvan twee stuks gisteren ons eigendom zijn geworden. De andere acht worden overigens overgedragen aan verzekeringsmaatschappij a.s.r. uit Amersfoort, die haar portefeuille daarmee verder vergroent. Met de opbrengst kan en zal ook Vattenfall weer verdere investeringen in groene energie doen.

Op 30 december 2016 schreven we Hans Jacobs als honderdste lid in; inmiddels zijn we de 400 gepasseerd. Weer een jaar later, in december 2017, hakte het College van B&W de knoop door voor de huidige opstellingsvariant van 10 turbines in 3 lijnen. Tussentijds waren allerlei varianten de revue gepasseerd, van 7 tot 15 turbines. Een zeer uitgebreide consultatie onder maar liefst 20.000 bewoners van omliggende stadsdelen was onderdeel van het lange proces.
3.023 dagen later is het zover. We zijn eigenaar geworden van een groenestroomfabriek van twee windturbines die jaarlijks tezamen maar liefst 19 miljoen kilowattuur produceert. Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van meer dan 5.000 woningen. Veel dank is – bij deze – verschuldigd aan onze samenwerkingspartner Vattenfall, onze adviseurs – In.Credible in het bijzonder -, onze huidige en voorgaande bestuursleden, de ING-bank, onze obligatiehouders en last but not least onze leden, namens wie wij dit mooie resultaat hebben weten te bereiken.

Update Windpark Stichtsekant:
We hebben de raadsfracties recent uitgelegd hoe economie en duurzaamheid (lees: logistieke bedrijven en windturbines) op Stichtsekant te combineren zijn. Er is echter een groot logistiek bedrijf dat alleen naar Almere wil komen indien wij onze plannen terugbrengen naar één windturbine. Wij vinden dat niet van deze tijd en hebben het college meermaals gevraagd een gesprek met dit bedrijf te arrangeren. Vandaag 3 maart is er een terugkoppeling over het gesprek dat het college hierover met het betreffende bedrijf heeft gehad. Tot die tijd is ons nieuws dat er nog geen nieuws is. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Onze coöperatie in cijfers
Even weer enkele cijfers over de actuele stand van zaken:
425 leden waarvan:
148 tevens energie afnemen
170 middels obligaties in ons windpark in Almere Pampus hebben geïnvesteerd
107 tientjesleden
Daarnaast ontvangen 155 overige geïnteresseerden onze nieuwsbrieven.
Ben je nog geen lid maar lijkt het je leuk om mee te doen? Met één handtekening kan je je eigen huishouden vergroenen én word je baas van je eigen energiebedrijf!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in duurzame energie, Geen categorie. Bookmark de permalink .

6 reacties op Almeerse Wind

  1. Bertie zegt:

    Dat ouden we voorheen nooit bedacht hebben, energie in eigen beheer.
    Hulde voor dit initiatief.

    Geliked door 1 persoon

  2. Sjoerd zegt:

    Ik heb hier mijn eigen stroomfabriekje met de 12 zonnepanelen op het dak, en steun daarnaast ook Vattenfall nog door groene stroom af te nemen.

    Geliked door 1 persoon

  3. gewoonanneke zegt:

    Wat een mooie initiatieven. Bij ons gaan ze ook bij de huurhuizen aanbieden om zonnepanelen te nemen, laat ze maar komen, ik wil ze wel hebben.

    Geliked door 1 persoon

  4. Watergeest zegt:

    Best wel typerend voor Almere. Ik woon er maar wist er niets van.

    Geliked door 1 persoon

  5. meninggever zegt:

    Wie wel eens door de Flevopolders reist weet dat het daar barst van die dingen. Vreselijk. Hele uitzicht is er door verpest. Maar ja, het is er vlak dus dan mag het. Reed onlangs binnendoor van Almere naar Zeewolde….Net science fiction….De Triffids komen….

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Prima alternatief voor al dat Aardgas uit Rusland. Nu Aardgas verbruiken is deels de oorlog in Ukraine financieren. Sommigen bekijken de wereld van nu met een blik uit de Middeleeuwen. Terug naar de Middeleeuwen of stilstand is niet mijn keuze. Zo denken de leden van de coöperatie Almeerse Wind er ook over. Duurzame groet,

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.