Gerrit Hendriksen schrijft er prachtig over:
Op plaatsen waar stadsplanten te vinden zijn, zijn ook vaak mossen te vinden; op muren en in voegen van tegels en stenen. Mossen zijn na algen vaak de eerste pioniers, op zowel een zandige als een stenige ondergrond.
Het belang van mossen in de vegetatiekunde is groot, ze zijn zeer indicatief voor de plaats waar ze groeien. In 2017 is dat belang prachtig vastgelegd in het 6de deel van de Vegetatie van Nederland. Deze aanvulling van de Vegetatie van Nederland beschrijft de ‘Mossen- en korstmossengemeenschappen’ van Nederland.
Mossen hebben geen wortels, maar rhizoïden. Mossen nemen geen voedsel en water op via de rhizoïden, maar via de bladeren, De rhizoïden zijn puur voor de aanhechting aan de ondergrond.
Mossen hebben geen vaatbundels. Deze dienen bij planten voor transport van voedingsstoffen door de plant.
Een van de bijzondere eigenschappen van mossen is dat ze vrijwel volledig kunnen uitdrogen en dan bij de eerste regendruppels direct water op kunnen nemen via de bladen, dan groen worden en weer verder gaan met leven. De toptijd voor waarneming van de meeste mossen is in het vroege voorjaar. Dan zijn de klimatologische omstandigheden in Nederland het best. Goed vochtig waardoor de mossen mooi groen zijn. Bovendien is het de tijd van de voortplanting, waarbij de kapsels goed zichtbaar zijn.
In het vroege voorjaar vind je op wat oudere muren; vooral met rustgelaten muren, verschillenden soorten mossen die aan het ‘kapselen’/’bloeien’ zijn. De miniatuurlandschappen laten een variatie aan groeivormen en kleuren zien.
Meer over Gerrit Hendriksen: Vanaf de jaren 1990 bezig met floristisch onderzoek, eerst in Amsterdam, daarna een aantal jaar in Leiden om vervolgens via Tiel in Deventer terecht te komen. De laatste jaren in en rond Deventer bezig met flora in zowel stad als landelijk gebied. Vooral de herinrichtingen van de diverse beken rondom de stad en het dynamische van zowel stad als de uiterwaarden van de rivier de IJssel leveren altijd leuke vondsten op.
Een mooie ode aan de mossen. Ze krijgen te weinig aandacht en worden vaak ondergewaardeerd.
Groene groet
LikeGeliked door 1 persoon
Heel interessant.
Ook in een doodgewoon tuintje zie je ze. Zijn groene algen op tegels en stenen ook mossoorten? Op de (dode) boomschors is het een komen en gaan van de mooiste soorten..
LikeGeliked door 1 persoon
Ik wil ze altijd even aaien (en doe dat ook)…
LikeLike
Ik hou van mossen, heerlijk zacht, bijna rustgevend. En er zijn zo ontzettend veel soorten. Prachtig, die verscheidenheid. En tegelijkertijd zijn ze ook heel belangrijk.
Een mossige groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi blogje met toch weer wat nieuwe info over mossen.
Mossen die zich in onze tuin vestigen krijgen alle ruimte. Zo lang ze zich een beetje gedragen tenminste, want het paadje en terras moeten wel veilig toegankelijk blijven. Ook op mijn blog maak ik regelmatig een plekje vrij voor mossen. Gewoon omdat ik ze mooi vind. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
het levert in ieder geval schitterende beelden op…
LikeGeliked door 1 persoon
Mossen vind ik een van de mooiste verschijnselen in de tuin. In onze tuin zijn ze talrijk aanwezig en we verwijderen ze zeker niet. (Zoals zovelen wél doen die er angstvallig een “gestofzuigde” tuin op nahouden.)
LikeLike
Mossen op muurtjes zijn dan ook net tuintjes in het klein 🙂
LikeLike
ha die Rob
ja mossen zijn schitterende plantjes , zie ze graag en gelukkig ook vaak
fijn weekend groet
LikeLike
Aan de muur in het kantoor bij mijn laatste werkopdracht bevond zich een moswand. Mooi groen dat zorgde voor een vrolijke noot in de saaie kantooromgeving.
LikeLike