Spaarzaam koken (op Aardgas)

Als energiecoach zie ik soms tijdens een huisbezoek extreem hoge rekeningen voor kookgas. Gemiddeld kookgas verbruik voor een gemiddeld gezin is 37 m3 per jaar. Door een aantal deelnemers tijdens een webinar van !Woon zijn er veel bespaartips verzameld.

De credits voor deze blogpost zijn dan ook voor mijn collega-energiecoachen.

Vooraf: Groenten, aardappelen en vlees klein snijden. Kleine stukken zijn sneller gaar dan grote. Je pasta al dente koken. En dan al dente volgens de Italianen! (Ik heb ooit in een Italiaans restaurant gewerkt, met een kok die rechtstreeks uit Florence ofzo was ingevlogen. Italiaanse al dente is in onze beleving bijna rauw.)

Vooraf garen op een brandende kachel is ook besparend.

Weetje: de Glycemische Index van al dente gekookte pasta is lager dan van volledig gegaarde paste. (Bron: Hoe word je 100?; William Cortvriendt.)Peulvruchten en granen weken voordat je ze kookt.
En dan in de snelkookpan koken (of na relatief kort koken in de hooikist doen). Voor peulvruchten en/of granen koken eenvoudig. Voor het koken van groenten is een tabel zinvol voor het behoud van de smaak. In een tabel van de gebruiksaanwijzing van de snelkookpan staan de tijden per groente aangegeven.

Een out-of-the-box oplossing, als je je gasverbruik omlaag wilt hebben: bij IKEA een 1- of 2-pits inductiekookplaat kopen.


Er bestaan nu zero-waste kookboeken. Ik zou wel geïnteresseerd zijn in (het samen maken van) een kook/werk-boek milieubewust koken en watergebruik.

Eieren en groenten kun je ook met een klein beetje water koken: stoom is heter dan water. Bijvoorbeeld laagje water van 1 centimeter.

Eieren en pasta kun je zodra het water kookt, 1 minuut laten koken en dan het gas uitzetten en in de bedoelde kooktijd laten staan. Dan gaart het ook. (Even mee experimenteren.)

Water (afgemeten) aan de kook brengen met een waterkoker en dan in de pan.

Tijdens het koken:

Branders onder de pan houden, ipv dat de vlammen om de pan heen gaan en evt een snelkookpan. Niet onnodig veel water gebruiken, gas indraaien wanneer het kookt…. Maar gemiddeld is kookgas 37 m3 per jaar.
Doe de deksel op de pan. Dan blijft de warmte in de pan. En kun je het gas lager zetten.

Zet het gas dus ook lager als het voedsel kookt. Het garen vindt al plaats bij 80 graden. Tegen de tijd dat het water van 100 naar 80 graden is afgekoeld is het al gaar. Zo bespaar je 20% van de stroom of gas. Met pasta en rijst werkt dit ook goed.

Later:

Hooikist-methode: in kranten + handdoek in je bed laten garen.
Of een echte hooikist kopen of maken.
Of (misschien zijn ze nog ergens te koop) een “kookmadam”. Dat is een soort theemuts voor pannen.

Neem precies genoeg water voor het koken van pasta, rijst en groenten

Pasta en rijst worden ook gaar als je het gas uitzet, zodra het water kookt. Het kan iets langer duren. Probeer het eens

Gebruik minder pannen. In veel recepten moet je ieder ingrediënt in een andere pan koken. Maar soms kan het ook gewoon bij elkaar. Bijvoorbeeld aardappelen en groente voor de stamppot.

Maak roerei in plaats van een gebakken ei. Veel sneller klaar en net zo lekker!

Met een inductiekookplaat verbruik je gemiddeld 175 kWh stroom per jaar, al is dit wel afhankelijk van de grootte en het vermogen van je kookplaat en van hoe je deze gebruikt. Een voordeel van de inductiekookplaat is dat deze alleen de pan opwarmt en niet de kookplaat zelf. Inductie reageert bovendien net zo snel als aardgas. De pannen die je gebruikt moeten wel geschikt zijn voor inductie. Dit herken je aan het spoelicoon, maar kun je ook zelf testen met een magneet: als deze aan de onderkant van de pan blijft hangen, zit je goed. Dit heeft te maken met de elektromagnetische werking. Het elektromagnetische veld is niet schadelijk en de elektromagneten die dat veld opwekken, schakelen automatisch uit als er geen pan op ‘het vuur’ staat. Let wel op met inductiekoken als je een pacemaker hebt. Overleg in dit geval altijd met je arts of met een pacemakertechnicus. Overgaan op elektrisch koken, is een behoorlijke kostenpost. Zo moet er worden geïnvesteerd in de juiste stroomvoorzieningen. Met oog op de toekomst is het – vooral als je nu gaat verbouwen – goed om hierbij stil te staan. Er is op dit moment enorm veel verschil tussen de inductiekookplaten die op de markt zijn, in alle opzichten: energieverbruik, efficiëntie, gebruiksgemak, afmetingen, mogelijkheden en installatie-eisen. Er is voor iedere wens en situatie een geschikte kookplaat. Het advies luidt echter om je goed te laten informeren. Ook is het raadzaam om de inductiekookplaat door een professional te laten installeren. Alleen als de productinformatie expliciet vermeldt dat het plug and play is, hoeft dat niet.

Hoeveel energie je tijdens het koken verbruikt, hangt af van het type kookplaat, maar zeker ook van de manier waarop je kookt. Experts adviseren voor energiezuinig koken:

  • Doe een deksel op de pan, hierdoor verlies je tot wel drie kwart minder warmte.
  • Zet de temperatuur (of de vlam) lager zodra het water kookt.
  • Zorg dat de warmte niet langs de pan heen gaat (warmtebron is kleiner of even groot als pan). Bij inductie is dit minder belangrijk: hier zorgt de magneet ervoor dat er alleen warmte naar de pan gaat.
  • Maak gebruik van een snelkookpan.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in energie besparen, Geen categorie. Bookmark de permalink .

33 reacties op Spaarzaam koken (op Aardgas)

  1. Arien Boer zegt:

    Bedankt voor alle tips, ik doe dit soort dingen eigenlijk al, ik heb er nog 2 toe te voegen, ik gebruik heet water uit de waterkoker om te koken en gebruik een elektrische eierkoker om eieren te koken. Naar mijn idee bespaar dit ook gas aangezien elektriciteit een stuk goedkoper is, Bovendien is 37 m3 gas t.o.v. je totale gebruik maar een klein aandeel in je gasverbruik

    Geliked door 1 persoon

  2. elsjeveth zegt:

    Dank voor al je waardevolle tips. Sommige waren reeds bekend andere zijn nieuw.

    Geliked door 1 persoon

  3. Yova zegt:

    Wij zijn zuinig met gas. Niet veel aangehad de gas. Wij hebben elektrische plaat gekocht. Gas veel te duur. Douchen heel kort. Zo spaar je meeste van. Dan krijgen wat geld terug. Schande dat alles duurder maakt. Kijkt maar eens naar benzine. Belachelijk hier in nl. Alleen hier. Fijne zonnig groet van ons.

    Geliked door 1 persoon

  4. Anuscka zegt:

    Mooie tips Rob! De meeste passen wij toe voor elektriciteit (want we hebben geen gas hier). Laatst hadden we het nog over een hooikist, dus dat is iets wat nog op ons verlang- of maaklijstje staat

    Geliked door 1 persoon

  5. Sjoerd zegt:

    Mooie tips Rob, een hooikist kun je ook zelf maken van resten piepschuim of isolatiemateriaal.

    Geliked door 1 persoon

  6. Jij hebt nog in een restaurant gewerkt?? Manusje van alles, dus…

    Geliked door 1 persoon

  7. Matroos Beek zegt:

    Goede tips. Wij hebben ons gasvuur net vervangen door inductie.

    Geliked door 1 persoon

  8. Rebbeltje zegt:

    Koken al 10 jaar met inductie en zou niet anders meer willen 🙂
    Was een goede investering 🙂

    Geliked door 1 persoon

  9. KnutzEls zegt:

    Afbakbroodjes en eieren tegelijk in de airfryer. Broodjes lekker knappend en eieren gekookt. Gaat prima. En gebruik een kookwekker, dan kook je niet te lang. Alle beetjes helpen.. wij denken erover om over te stappen op inductie.

    Geliked door 1 persoon

  10. matroos zegt:

    Voor sudder gerechten en soepen kun je ook een slowcooker gebruiken.Ik kook vaak grote porties in 1x en maak er 1 persoons porties van en bewaar die in de vrieser.

    Geliked door 1 persoon

  11. Bertie zegt:

    Goede tips. Veel ervan zijn bekend (bij ouderen) en sommige niet haalbaar maar er zit voor iedereen wel wat bruikbaars bij.

    Geliked door 1 persoon

  12. Wij wonen op een zeilboot, nagenoeg energieneutraal. Met een inductiekookplaat hebben we ons gasverbruik volledig geelimimeerd. Stroom is afkomstig van 4(!) zonnepanelen. Meeste producten hoef je alleen maar aan de kook te brengen, tijdens het afkoelen gaat het garen gewoon door.

    Geliked door 1 persoon

  13. Happy Hulk zegt:

    Dank u hartelijk voor de tips!

    Geliked door 1 persoon

  14. Ximaar zegt:

    Zelf bak ik vooral roer in pannen die niet te groot zijn. Mijn gasverbruik is circa 12m3 per jaar. Ben maar alleen en dat scheelt natuurlijk. Dat inductiegedoe schiet ook niet erg op als het uit een gasgestookte centrale komt. 175kWh staat dan gelijk aan 35m3 aardgas. Voor het koken gebruik ik ook af en toe de magnetron. Het verbruik daarvan is 25kWh/jr = 5m3 aan aardgas dat de centrale daarvoor verbruikt. Toch is die 12 en 5m3 niet mijn totale gasverbruik. Ik eet ook dingen die voorgekookt zijn. Denk aan een afhaalchinees of voorgekookte magnetronmaaltijden. Punt is dat je die niet op je gas- of elektra-afrekening ziet, maar in de kosten van het product zijn verstopt.

    Like

  15. gewoonanneke zegt:

    Ik kook vaak grotere hoeveelheden en vries het in. Koken is niet mijn hobby en sinds mijn air fryer kook ik helemaal weinig op gas.

    Like

  16. Spontanity zegt:

    Wij zijn, in ons huurhuis, ook aan het kijken naar inductie!

    Geliked door 2 people

  17. meninggever zegt:

    In 2019 van het kookgas af gegaan en over op inductie. Anders koken begrijp ik van vrouwlief, maar scheelt wel. En nu met de isolatie om ons heen zetten we ook de CV niet aan, laten de zon overdag even haar werk doen en we houden het de hele avond wel vol bij 18-19 graden in huis…

    Geliked door 1 persoon

  18. Wij wonen al twintig jaar in een gasloos huis. Koken op inductie is absoluut heel prettig en voordelig.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.