Coosje Ayal

Voor de portrettenserie ‘Verzetshelden’ schreef ik een blogpost. Nu komt Coosje Ayal ter sprake.

Coosje was een een verzetsvrouw in Nieuw-Guinea. Ze verwierf bekendheid als vrouwelijk lid van de enige guerrillagroep in Nederlands-Indië die het drie jaar heeft volgehouden. Zij is geboren in Titawai op het eiland Nusa Laut in de Molukken. Toen Coosje zes jaar oud was werd ze geadopteerd door haar oom en tante en verhuisde ze naar ManokwariNieuw-Guinea

Op 31 januari 1946 ontving Coos Ayal het Kruis der Verdienste. In 1981 ontving ze het Verzetsherdenkingskruis. Daarnaast ontving ze het Mobilisatie-Oorlogskruis, het Ereteken voor Orde en Vrede, het Draaginsigne Gewonden en het Draaginsigne Veteranen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Costavina_Aya_Ayal

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

8 reacties op Coosje Ayal

 1. Karel zegt:

  op dat we nooit vergeten

  Geliked door 1 persoon

 2. Sjoerd zegt:

  Zo zijn er veel verzetshelden geweest die de eer nooit hebben gekregen, of de eer zelfs weigerden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat waren de echte helden. De verhalen die ik daarover heb gelezen en gehoord dwingen respect af. Dit in tegenstelling tot de ‘verzetshelden’ die ons land tegenwoordig kent.

  Geliked door 1 persoon

 4. Jan zegt:

  Zeer bijzonder!!!

  Geliked door 1 persoon

 5. meninggever zegt:

  Pleegde zij verzet tegen de Indonesiers die N.G. in feite gewoon inlijfden bij hun toen net nieuwe staat??

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   In de gegeven wikipedia link over haar levensloop is het volgende te lezen:
   Bij de Japanse invasie in Nederlands-Indië werd de oom van Coosje door het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger ingezet bij het verstoppen van wapens, voedsel en munitie in de jungle. Toen de Japanse vloot op 12 april 1942 de baai van Manokwari binnenvoer, hield een bewapende militie – waar de zestienjarige Coos Ayal deel van uitmaakte – zich daar al schuil. De militie hield zich dertig maanden lang verborgen in de jungle. Coos droeg een soldatenuniform en leerde omgaan met karabijn en handgranaten, maar voerde ook ‘vrouwentaken’ uit zoals koken, kleren herstellen en gewonden verzorgen. Op 4 oktober 1944 werden ze bevrijd.

   Coos Ayal volgde in Brisbane een verpleegstersopleiding als infanterist bij het vrouwenkorps van het KNIL en ze werd bevorderd tot korporaal. In Brisbane ontmoette ze ook de Antilliaanse militair Henry Evers, met wie ze in 1947 trouwde. Het gezin woonde op Nusa Laut, in Nederland en op de Antillen. In 1964 keerden ze terug naar Nederland, waar Coos eerst in een verpakkingsfabriek werkte en later een eigen cateringbedrijf oprichtte.

   Vriendelijke groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.