Een onderneming geboren in de metro

Eerder beloofde ik al een update van https://robalberts.wordpress.com/2022/02/15/karim-khamis-en-george-adegite/ In deze blogpost geef ik meer informatie van deze twee kanjers. Op https://discovered.porsche.nl/stories/een-onderneming-geboren-in-de-metro staat een mooi interview: Het gevoel voor ondernemerschap ontwikkelde zich al op jonge leeftijd bij Karim Khamis en George Adegite, oprichters van Cablai. De jongens uit de Bijlmer vinden elkaar op vroege leeftijd al in diepe gesprekken over dromen en ambities. Ruim tien jaar verder hebben de mannen niet stil gezeten. Van design tot muziekmarketing en het regisseren van een eigen docuserie. Zolang het maar creatief is, laten ze zich niet in een hokje plaatsen.

Hoe is Cablai ontstaan?
George
: We studeerden aan het Mediacollege in Amsterdam. We komen allebei uit de Bijlmer, dus we kwamen elkaar vaak tegen in de metro. Je bent toch snel drie kwartier onderweg, waarbij we veel met elkaar spraken. Diepe gesprekken, over dromen en ambities. Dat klikte heel goed. Karim: Cablai is geboren in de metro. We studeerden nog en daar kwam nog een studie achteraan, dus voordat we echt aan de slag gingen waren we wel een aantal jaar verder. Het begon met kleine opdrachten, waarbij we daarnaast ook parttime en freelance bij andere bureaus werkten. Van het werk bij die bureaus hebben we enorm veel geleerd, maar het was wel echt onze droom om zelf te pionieren.

Heeft de Bijlmer eraan bijgedragen dat jullie zo ondernemend zijn?

Karim: Als je in de Bijlmer opgroeit, dan heb je gewoon niet zo veel. Dus je moet creatief zijn om er zelf iets van te maken. Van kinds af aan zijn we bezig met de vraag: hoe worden we succesvol? Hoe ga je nieuwe trends de wereld in gooien? Het is ook een beetje de hiphop mentaliteit. George: Het is wel echt iets van de Bijlmer. Je wilt anders zijn en opvallen. Als kind heb je bijvoorbeeld maar één paar sneakers en daar moet je het mee doen. Dus dan ga je creatief nadenken, met verschillende kleuren veters en manieren om ze te strikken. Dan begin je eigenlijk al te denken als een designer.

Is die mentaliteit typisch uit de Bijlmer? Karim: In iedere flat die je hier ziet wonen minimaal honderd ondernemers. Muzikanten, producers, thuisrestaurants, fashion designers, kappers en fietsenmakers. Je hebt hier echt alles. Er werken zelfs ondernemers vanuit een kelderbox. Er is zoveel creatief talent, wat niet altijd de kans krijg om gezien te worden.

Dat de Bijlmer een kweekvijver is voor creatief talent, daar zijn George en Karim heilig van overtuigd. Maar waar de Bijlmer ook mee kampt is een imagoprobleem. Het stadsdeel lijkt niet af te komen van de clichés over armoede en criminaliteit. Om een andere kant van de Bijlmer te laten zien, maakten George en Karim Bims in de Lobby, een driedelige docuserie voor het YouTube kanaal van de VPRO.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Een onderneming geboren in de metro

 1. meninggever zegt:

  Het stigma van de Bijlmermeer is vooral te danken aan decennia slechts bestuur en eenzijdige bevolkingssamenstelling. Het had allemaal zo mooi kunnen zijn. Maar aan de andere kant, ook de andere tuinsteden van vroeger lijden onder hetzelfde. Te veel van het zelfde en daardoor geen goede afspiegeling meer van een samenleving die in pluriformiteit zou kunnen glanzen maar door uniformiteit is gesmoord in de eigen ambities. Wie daar boven uit weet te stijgen heeft het echte ondernemers/artiestenbloed. Ook heel wat artiesten hebben hun oorsprong in die Bijlmer en daar zie je dan vaak de mix van oerherkomst vermengd met Amsterdamse invloed…..

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  Ik bewonder ze!

  Geliked door 1 persoon

 3. Anuscka zegt:

  Wat een heerlijk inspirerend stel!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.